Σάββατο 21 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η παράσταση στον Εύηνο...

Με μια φιέστα στον Εύηνο συνέχισε χτες ο περιοδεύων θίασος της κυβέρνησης, με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Μεταφορών Χρ. Βερελή, τις... θερινές του παραστάσεις!

Αφορμή, τα εγκαίνια του φράγματος του Εύηνου, ένα έργο που άρχισε να κατασκευάζεται το 1992 και ολοκληρώθηκε, ύστερα από 9 χρόνια, σημειώνοντας ένα ακόμη πανελλήνιο ρεκόρ καθυστερήσεων, αλλά και οικονομικών υπερβάσεων, αφού ξεκίνησε με προϋπολογισμό 38 δισ. δρχ. για να φτάσει το κόστος του τελικά στα 110 δισ. δρχ. - υπέρβαση, δηλαδή, 190%!

Το έργο αποτελείται από μία σήραγγα 30 χιλιομέτρων που μεταφέρει το νερό από τον Εύηνο στον ταμιευτήρα του Μόρνου και ένα φράγμα ύψους 127 μέτρων που δημιουργεί έναν ταμιευτήρα (τεχνητή λίμνη) 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τις μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο συνδυασμός Εύηνου - Μόρνου και Υλίκης θα μπορεί να τροφοδοτεί κάθε χρόνο το Λεκανοπέδιο με 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που διασφαλίζει την υδροδότηση της Αττικής μέχρι το 2030. Καθώς όμως ο εφιάλτης της λειψυδρίας είναι και στη χώρα μας ένα φαινόμενο επαναλαμβανόμενο, το μεγάλο ζητούμενο είναι η εφαρμογή, επιτέλους, σωστής και ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του υδατικού πλούτου, κάτι που ασφαλώς δε συνάδει με μέτρα όπως η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Αλλιώς, αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, μετά το 2030 - ή ίσως και νωρίτερα - μπορεί να χρειαστεί για την υδροδότηση της πρωτεύουσας να μεταφερθεί νερό από τον ...Στρυμόνα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ