Σάββατο 21 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψάχνουν επειγόντως για επενδυτές οι Σέρβοι κυβερνητικοί

Πρώτα βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία και ύστερα - για να συμβάλουν στην «ανασυγκρότησή» της - ζητάνε να τους παραδόσει ό,τι έχει και δεν έχει...

Associated Press

Πρώτα βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία και ύστερα - για να συμβάλουν στην «ανασυγκρότησή» της - ζητάνε να τους παραδόσει ό,τι έχει και δεν έχει...
«Η Δύση θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό της ανασυγκρότησης στα Βαλκάνια» δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στο υπουργείο με τον υπουργό Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων της Σερβίας καθηγητή Ντράκοσλαβ Σουμάρατς. Δεν εξήγησε όμως ότι, όταν λέει «λογαριασμό της ανασυγκρότησης», εννοεί το ξεπούλημα του πλούτου που με τον ιδρώτα του έκτισε ο γιουγκοσλάβικος λαός στους ξένους επενδυτές, μαζί και τους Ελληνες.

Στις δηλώσεις που έκαναν οι δύο υπουργοί στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας για την υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και την ανάγκη διάθεσης περισσότερων χρημάτων για τις ανάγκες των χωρών της Βαλκανικής. Εκφράστηκε εγκωμιαστικά για την υπηρεσία ανασυγκρότησης των Βαλκανίων που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και η οποία, όπως είπε, έχει επεκτείνει τη δράση της μετά το Κοσσυφοπέδιο και στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο.

Δήλωσε ακόμα ότι το υπουργείο του είναι σε επαφή με το Γραφείο του Συμφώνου Σταθερότητας, που επίσης εδρεύει στη θεσσαλονίκη, και ότι το ελληνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση γίνεται γρήγορα νόμος του κράτους. Τόνισε ότι συζήτησαν με τον υπουργό της γειτονικής χώρας βασικές λεπτομέρειες εφαρμογής αυτού του προγράμματος και επίσης ότι τον ενημέρωσε ότι σύντομα θα υπάρχει στο ΥΜΑΘ ειδικό Γραφείο που θα παρακολουθεί την εφαρμογή των προγραμμάτων του ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης.

Ο κ. υπουργός δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει τι είδους ανασυγκρότηση είναι αυτή που προωθεί η Δύση και για την οποία πρέπει να «πληρώσει το λογαριασμό». Ούτε έκανε λόγο για τις ευθύνες της Δύσης για το διαμελισμό και την καταστροφή της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για όλες τις αρνητικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και που τώρα η Δύση έρχεται να επανορθώσει δήθεν με την περίφημη «ανασυγκρότηση», που στην ουσία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κύκλων στην περιοχή.

Ανέφερε μόνο τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση στα Βαλκάνια: «ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, απαραβίαστο των συνόρων, οικονομική ανάπτυξη, διαπεριφερειακή συνεργασία και σταδιακή ένταξη των χωρών της Βαλκανικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση»!

Οσο για τον Σέρβο υπουργό έδινε την εντύπωση γυρολόγου ψιλικαντζή που βγήκε στη γύρα, εκλιπαρώντας «βοήθεια» από την πλευρά της Ελλάδας για την επούλωση των πληγών και αποκατάσταση των ζημιών του πολέμου. Είπε ότι έχουν καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας. Χαρακτήρισε αυτή τη συνεργασία «πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική» Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του «θέλει περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας» και έκανε έκκληση για περισσότερη βοήθεια για τη Γιουγκοσλαβία. Εξέφρασε δε την ευχή όπως, μετά από τη συνάντηση αυτή «τα πράγματα γίνουν πιο γρήγορα και πιο καλά».

Καθόρισε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν σε έργα οδοποιίας, κατασκευή γεφυρών και ανακατασκευή των γκρεμισμένων κτιρίων ιδίως στο Βελιγράδι.

Σε συνάντηση που είχε εξάλλου την προηγούμενη ημέρα ο Σέρβος υπουργός με εκπροσώπους τεχνικών - κατασκευαστικών εταιριών, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, ανακοίνωσε τα ευχάριστα, για τους Ελληνες επενδυτές, μαντάτα ότι με βάση νέο νόμο που ψηφίστηκε στη Σερβία άνοιξε ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων της χώρας και στην ουσία παρακίνησε τους Ελληνες επιχειρηματίες να... τρέξουν να προλάβουν.

Σύμφωνα με το νέο νόμο ξεπουλιούνται όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις σε ξένες εταιρίες που μπορούν να αποκτήσουν μέχρι και το 70% των μετοχών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Σουμάρατς στις κατασκευαστικές εταιρίες και επιχειρήσεις μεταλλοκατασκευών, που είναι, όπως είπε, ιδιαίτερα ελκυστικές για τις ξένες εταιρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ