Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ετοιμότητα» για στήριξη της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της ΝΔ βλέπει «απρόβλεπτες εξελίξεις» λόγω «ακυβερνησίας», αλλά δε θέλει πρόωρες εκλογές

«Απρόβλεπτες εξελίξεις» επικαλείται ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να επιβάλει «πλήρη επιφυλακή» και ετοιμότητα στον κομματικό μηχανισμό. Στην πραγματικότητα, στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να βοηθήσει όπως μπορεί, ώστε να καλυφθεί το «κυβερνητικό κενό» και να σπρώξει την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα «αναγκαία» αντιλαϊκά μέτρα.

Αναλύοντας την πολιτική κατάσταση στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Κ. Καραμανλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τίποτα δεν αποκλείεται», καθώς, όπως εκτίμησε, «η συνέχιση της αβεβαιότητας και της ακυβερνησίας δημιουργεί κατάσταση αστάθειας με απρόβλεπτες εξελίξεις». Στη βάση αυτή, ζήτησε από τα στελέχη του να είναι «έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» και σε «πλήρη επιφυλακή». Ειδικά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι ο πρωθυπουργός που είναι σίγουρος ότι θα τις χάσει δε θέλει βέβαια να τις προκαλέσει, αλλά, πρόσθεσε, «όταν εκβιάζει με εκλογές, δημιουργεί ο ίδιος νεφέλωμα προεκλογικής περιόδου και καθιστά πιθανά όλα τα ενδεχόμενα». Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν επιθυμεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που δεν τις ζητά. Γενικότερα, ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι «υπάρχει κυβερνητικό και όχι βεβαίως πολιτικό κενό» και απέδωσε όλα τα δεινά της οικονομίας και του Χρηματιστηρίου στην «αβεβαιότητα και την ακυβερνησία». Στην προσπάθειά του να «υποκαταστήσει» την κυβέρνηση, επισήμανε στα στελέχη να εστιάσουν την προσοχή τους στα «ανοιχτά» ζητήματα, όπως Ασφαλιστικό, «Ολυμπιακή Αεροπορία», ιδιωτικοποιήσεις, Γ` ΚΠΣ και δημόσια έργα. Σε αυτά τα ζητήματα, η άσκηση πιέσεων και κριτικής θα γίνει από τη σκοπιά της «εναλλακτικής πρότασης», δηλαδή, όπως διευκρίνισε ο Κ. Καραμανλής, με βάση την ανοιχτή και ελεύθερη οικονομία, την επίσπευση αποκρατικοποιήσεων, την τόνωση του ανταγωνισμού, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κλπ.

Μεταφέροντας «στην πράξη» τις παραπάνω κατευθύνσεις, στελέχη της ΝΔ αφήνουν με σαφήνεια να φανεί ότι επιδίωξη της ηγεσίας είναι η κυβέρνηση να κυβερνήσει, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να κάνουν υποδείξεις και εποικοδομητικές προτάσεις σε αυτό το πλαίσιο. Ο Μ. Εβερτ ζήτησε χθες να υπάρξει άμεση αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, «για να βελτιωθεί το κλίμα στο Χρηματιστήριο και την οικονομία». Βέβαια, είπε (στον «9,84»), η αλλαγή του υπουργού δεν αρκεί, ο νέος υπουργός θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων. Ο Γ. Αλογοσκούφης απέδωσε το πρόβλημα της οικονομίας στην «πρωτοφανή ακυβερνησία» και προέτρεψε σε λήψη μέτρων, γιατί «όσο οι υπεύθυνοι εξακολουθούν να παριστάνουν τους ανεύθυνους το πρόβλημα δε θα λυθεί». Περισσότερο σαφής, ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ...«αποφασιστικές κινήσεις αναστροφής του αρνητικού κλίματος» (!) και ως τέτοιες τού «εισηγείται» να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και απομάκρυνση του Γ. Παπαντωνίου, ως εξιλαστήριο θύμα για την κατάσταση στη Σοφοκλέους. Επιπλέον, τον συμβουλεύει να αδράξει την ευκαιρία και με αφορμή τη «δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, λόγω της παρατεταμένης κρίσης του Χρηματιστηρίου», να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακυβερνησίας και να μην αφήσει να διαιωνίζεται μέχρι τον Οκτώβριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ