Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΓΑ
Ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες

Η αποζημίωση των αγροτών για την κατεστραμμένη από θεομηνίες παραγωγή τους είναι χρέος του ΕΛΓΑ και όχι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών
Η αποζημίωση των αγροτών για την κατεστραμμένη από θεομηνίες παραγωγή τους είναι χρέος του ΕΛΓΑ και όχι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών
Την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν από τις τυχόν ζημιές του Ελληνα αγρότη, που επιτυγχάνεται με το νέο νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ του υπουργείου Γεωργίας κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης κατά τη διάρκεια της συζήτησής του επί της αρχής στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής.

Ο Σπύρος Στριφτάρης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επισήμανε ότι στο ισχύον πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ χρειάζονταν τροποποιήσεις όχι όμως προς την κατεύθυνση που προωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας.

«Αντί να πάμε στο καλύτερο πάμε στο χειρότερο» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «το υπάρχον πλαίσιο εάν διορθωνόταν και το κράτος ήταν συνεπές δε θα είχαμε προβλήματα». Τόνισε δε πως, αν και ο νόμος προέβλεπε επιδότηση από το κράτος, ουδέποτε δόθηκε επιδότηση και ο ΕΛΓΑ αναγκάστηκε να δανείζεται με μεγάλα επιτόκια με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο να αποτελεί την αιτία που προβάλλει η κυβέρνηση ότι αυτό το σύστημα έχει πια χρεοκοπήσει.

Ο Σπύρος Στριφτάρης σημείωσε ότι το ΚΚΕ εκτιμά πως δεν είναι αυτή η αιτία των αλλαγών που επέρχονται αλλά το ότι «οι ασφαλιστικές εταιρίες πάνε να βγάλουν κέρδος επειδή ο άλλος καταστρέφεται» τονίζοντας ότι δε χωράει ιδιωτική επιχείρηση σε αυτό τον τομέα, «είναι υπερβολικό και ακατανόητο» ανέφερε. Επισήμανε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να δώσουμε το μερίδιο του λέοντος στην ιδιωτική κερδοσκοπία» σημειώνοντας ότι ο ΕΛΓΑ ουσιαστικά αντασφάλιση δε θα χρειαστεί ποτέ. Εκείνοι που θα χρειαστούν θα είναι οι ιδιώτες. Παράλληλα επισήμανε πως με το εισηγούμενο νομοθέτημα δεν καθορίζονται οι εισφορές των αγροτών και δεν υπάρχουν ενιαίοι κανόνες εκτιμήσεων ενώ εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο «δε νομίζουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό, μετά από ένα δυο χρόνια θα έρθουμε να νομοθετήσουμε ξανά».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης σημείωσε ότι κομβικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η συμβατότητά του με την ΕΕ αφού όπως είπε «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι εξωγενής παράγων. Είναι το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε». Παράλληλα επιχειρώντας να παρουσιάσει το κυβερνητικό νομοθέτημα ως κοινωνική πολιτική, σημείωσε ότι «στο νέο σύστημα για πρώτη φορά συμμετέχει το κράτος οικονομικά. Ο ΕΛΓΑ παραμένει ο κύριος φορέας ασφάλισης με δημόσιου χαρακτήρα μορφή». Παράλληλα απαντώντας στην τοποθέτηση του Σπ. Στριφτάρη σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένους όρους για τις ασφαλιστικές εταιρίες» κάθε εταιρία «πρέπει να υποβάλει ετήσιο σχέδιο για το πρόγραμμα αγροτικών ασφαλίσεων» ενώ «θα καλύπτουν συμπληρωματικά με τον ΕΛΓΑ» που θα είναι «το κέντρο του συστήματος». Παράλληλα εκτίμησε ότι στην ουσία δε δίνονται κίνητρα στις ασφαλιστικές εταιρίες να συμμετέχουν εκτιμώντας ότι δε θα εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η λυπητερή στους αγρότες (2010-09-02 00:00:00.0)
Δηλώνει ανεύθυνη για τις απολύσεις (2003-07-11 00:00:00.0)
Κατοχυρώνεται ο εκβιασμός και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης (2002-05-22 00:00:00.0)
Εκτος ορίων η κυβερνητική υποκρισία! (2001-10-04 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο - «θεομηνία» για τους αγρότες (2001-06-28 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση επιχειρεί τη φίμωση κάθε αντίθετης φωνής (2000-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ