Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με το βλέμμα σε όλο το τόξο της μονοπωλιακής αντιπαράθεσης

Σε όλο το τόξο των κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εστίασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν οι σχέσεις της ΕΕ με τη Λευκορωσία, καθώς και η πολιτική και οικονομική κατάσταση στη Μολδαβία, πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες όπου επιχειρούν διείσδυση ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Ενδεικτικά, στο κείμενο της Απόφασης για τη Λευκορωσία γράφεται ότι το Συμβούλιο «αποφάσισε να επιταχύνει την εφαρμογή των μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - Λευκορωσίας σε μια σειρά οικονομικών, εμπορικών και τομέων που σχετίζονται με παροχή βοήθειας».

Στην αντίστοιχη Απόφαση για τη Μολδαβία, σημειώνεται: «Το Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας να λάβει μέτρα για τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και την αποκατάσταση ενός ελκυστικού και σταθερού επενδυτικού κλίματος, και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαφάνειας και επενδύσεων στον τομέα της Ενέργειας».

Επίσης, το Συμβούλιο εστίασε σε θέματα της Βόρειας Αφρικής και δη, της Λιβύης, υπό το φως της «επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας» - όπως λένε στην ΕΕ- εξαιτίας της προέλασης των «τζιχαντιστών». Ανέλυσαν, επίσης, την κατάσταση σε Συρία, Σομαλία και Μπουρούντι. Μεταξύ άλλων, εστίασαν στην απόφαση της ΕΕ να επεκτείνει την παραμονή των 3 αποστολών ενστόλων στη Σομαλία και το Κέρας της Αφρικής έως το Δεκέμβρη του 2018.

Το Συμβούλιο απασχόλησαν, επίσης, θέματα «κλιματικής διπλωματίας», μετά και την πρόσφατη Διάσκεψη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Τέλος, σε γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Γκ. Μπασίλ, συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι τρόποι στήριξης του Λιβάνου, ως χώρας πρώτης υποδοχής προσφυγικών ροών.

Τοποθετούμενος για τα παραπάνω, ο Ελληνας υπουργός, Ν. Κοτζιάς, ανέφερε ότι σε σχέση με τη Μολδαβία, «καταβάλλεται προσπάθεια να βοηθηθεί για να συγκροτηθεί κράτος δικαίου και να καταπολεμηθεί η διαφθορά, η εγκληματικότητα και το μαύρο πολιτικό χρήμα», ενώ ανέφερε ότι για τη Λευκορωσία «προβλέπεται άρση του μεγαλύτερου μέρους των κυρώσεων».

Σχετικά με τη Συρία, «κουκουλώνοντας» το ρόλο που επιδιώκει να παίξει η συγκυβέρνηση ως μέλος του λεγόμενου «διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών», ισχυρίστηκε ότι «εκφράσαμε για άλλη μια φορά την ανησυχία μας που βασίζεται στο γεγονός ότι, πολλές δυνάμεις εξακολουθούν να θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίζουν να βομβαρδίζουν ή και να ετοιμάζουν στρατεύματα επέμβασης στο εσωτερικό της Συρίας».

Συμπλήρωσε ότι, για την κυβέρνηση, το Συριακό είναι και θέμα «ενότητας» της ΕΕ «στην αντιμετώπιση τέτοιων μεγάλων γεωπολιτικών προβλημάτων, όπως είναι το Προσφυγικό».

Προσπάθειες της Αθήνας για «τρίγωνο» με Κύπρο - Λίβανο

Στο περιθώριο του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ν. Κοτζιά, Κύπρου, Ι. Κασουλίδη, και Λιβάνου, Γκ. Μπασίλ. Επισήμως, κυριάρχησαν «θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο Προσφυγικό, στην τρομοκρατία και στην ειρηνευτική διαδικασία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, εξετάστηκαν οι προοπτικές οικοδόμησης τριμερούς συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, καθώς σε Ενέργεια, Ασφάλεια και Πολιτισμό. Τέλος, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση, στο εγγύς μέλλον, μίας κοινής επίσκεψης των Κοτζιά και Κασουλίδη στο Λίβανο. Η δε κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να γίνει στην Αθήνα συνάντηση των πολιτικών διευθυντών των τριών ΥΠΕΞ.

Τοποθετούμενος σχετικά με την τριμερή, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε: «Μετά την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, ξεκίνησε η τριμερής συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο, τον Λίβανο και την Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώνουμε μια πρώτη διαδικασία. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι έχουμε συμφωνήσει και με τον Λίβανο, ώστε ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ελλάδα και η Κύπρος να οργανώσουμε, μετά το καλοκαίρι, μια συνδιάσκεψη για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για «ανάπτυξη εξειδικευμένης συνεργασίας για θέματα που επικεντρώνονται στον Λίβανο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει» έκανε λόγο σχετική ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι μεταξύ άλλων στην τριμερή συνάντηση, «έγινε ανταλλαγή απόψεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προσφυγική κρίση, με τους υπουργούς να συμφωνούν στη χρησιμότητα της ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας των τριών χωρών».

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι «Κύπρος και Ελλάδα τόνισαν, παράλληλα, τη σημασία διατήρησης της σταθερότητας στο Λίβανο και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για στήριξη της χώρας από πλευράς ΕΕ, με κάθε δυνατό τρόπο».

Σε δηλώσεις του, τέλος, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Ν. Χριστοδουλίδης, ανέφερε ναι μεν ότι «δεν αποκλείεται κανένα κράτος από το συμμετάσχει σε τέτοιου είδους μηχανισμούς (σ.σ. όπως η εν λόγω τριμερής)», διευκρινίζοντας, ωστόσο: «Αλλά, επαναλαμβάνω, υπάρχουν δύο πυλώνες συνεργασίας, ο πρώτος αφορά τα γειτονικά κράτη και ο δεύτερος τους εταίρους μας στην ΕΕ, οι οποίοι έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ