Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κινητικότητα εντός και εκτός κόμματος και συνόρων

Με τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ συναντήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες

Συνεχίζοντας να επιδεικνύει την «υπευθυνότητα» με την οποία το κόμμα του προσεγγίζει ζητήματα που καίνε τα μονοπώλια, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, έσπευσε να συναντηθεί χτες με τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ στην Αθήνα, ενώ οι επαφές του με παράγοντες της ΕΕ θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Οπως έλεγε αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, στη χτεσινή συνάντηση δόθηκε έμφαση στο Προσφυγικό, όμως εθίγησαν και άλλα θέματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως η λογική του κλεισίματος των βόρειων συνόρων, που προβάλλεται από ορισμένους στην Ευρώπη, είναι μια λάθος και αντιπαραγωγική προσέγγιση. Παραπέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει πιο συνεργάσιμη, ιδίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει, επίσης, να αναθεωρήσει και την πολιτική της ελεύθερης βίζας που έχει προς ορισμένα κράτη.

Επιπλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών και «παράνομων» μεταναστών, κινήσεις που στην πραγματικότητα εντάσσονται στη «διαλογή» τους, με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου.

Σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη χώρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε προκαλείται από στελέχη της συγκυβέρνησης». Στέλνοντας μήνυμα, εξάλλου, σε κέντρα εντός και εκτός συνόρων ότι δεν μπορεί η ΝΔ να υπερψηφίζει νομοσχέδια όπου η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάζει διαρροές, συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια λειτουργία του πολιτεύματος με δυο πλειοψηφίες. Την πλειοψηφία για τα δύσκολα νομοσχέδια και μια άλλη, διαφορετική πλειοψηφία για τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη».

Στις Βρυξέλλες

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταβαίνει από σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου αύριο και μεθαύριο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, θα συζητήσει τα προαναφερόμενα με τους επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, του ΕΛΚ, Γ. Ντολ, της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μ. Βέμπερ, τους ευρωενωσιακούς επιτρόπους για τη μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλο, την ανθρωπιστική βοήθεια, Χρ. Στυλιανίδη, Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γ. Κατάινεν, Περιφερειακής Πολιτικής, Κ. Κρέτου, και τον πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκ. Μ. Φερχόφσταντ.

Προγραμματίζονται ακόμη συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μ. Ραχόι, και τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Π. Π. Κοέλιο.

Στο συγκρότημα...

Ενδιαφέρον έχει και το ότι, σύμφωνα με το διαδικτυακό «Βήμα», «συζήτηση εφ' όλης της ύλης για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΔΣ του ΔΟΛ, Στ. Ψυχάρης, και η διευθυντική ομάδα του "Βήματος" και των "Νέων" με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη».

«Στο γεύμα που έγινε στα γραφεία του ΔΟΛ», σημειώνεται, «στα πλαίσια των επαφών της ιδιοκτησίας και της διευθυντικής ομάδας των εφημερίδων "Βήμα" και "Νέα" με σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, έγινε εκτενής αναφορά στα όσα διαδραματίζονται αυτή την περίοδο στη χώρα».

«Ιδιαίτερη αναφορά», συνεχίζει το δημοσίευμα, «έγινε για την εν εξελίξει αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου από τους θεσμούς, το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό και τις κινητοποιήσεις, αλλά και το προσφυγικό (...) Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της χώρας λόγω της στρατηγικής και των τακτικών κινήσεων του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα».

Παραπέρα, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ΝΔ και έδωσε έμφαση στο διαφορετικό ύφος της αντιπολίτευσης που ασκεί με έμφαση στις προτάσεις που καταθέτει στο δημόσιο διάλογο».

Στήριξη και αντιπολίτευση, πάντα βάσει των αναγκών του κεφαλαίου

Να καταγραφούν και όσα είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κ. Χατζηδάκης, στη «Real News», τονίζοντας π.χ.: «Στηρίξαμε την κυβέρνηση και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όπου μπορούμε», ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση «έχει την υποχρέωση να κάνει αντιπολίτευση». Κάλεσε, δε, τον Αλ. Τσίπρα να κυβερνήσει γιατί «έχει υπογράψει μια συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα και πρέπει να προχωρήσει μπροστά».

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι «αν με ρωτούσατε λίγο καιρό πριν θα σας έλεγα ότι η κυβέρνηση θα περάσει τα μέτρα και η αξιολόγηση θα κλείσει. Σήμερα δεν στοιχηματίζω. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση και η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι εξοικειωμένη σε αντιδράσεις».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογών, απάντησε ότι εξαρτάται από την κυβέρνηση, αλλά και ότι υπάρχει η σχετική προετοιμασία.

Σε ό,τι αφορά την περιλάλητη διεύρυνση της ΝΔ, επισήμανε ότι «στοχεύει πρωτίστως στο εκλογικό σώμα». Σχετικά με τις θετικές αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη σε προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου, Γιαννίτσης) απάντησε ότι «ασφαλώς και μας ενδιαφέρει η προσέλκυση αξιόλογων προσώπων που μοιράζονται μαζί μας την πίστη για μια Ελλάδα της Ευρώπης».

Παραίτηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ

Σημειωτέον, εξάλλου, χτες το απόγευμα υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, με βασικό θέμα τα οργανωτικά ζητήματα του Συνεδρίου του κόμματος, που κατόπιν απόφασης του προέδρου ορίστηκε για τις 22 - 24/4. Νωρίτερα, στις 20/3 εκλέγεται ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, 9 - 10/4 γίνεται το συνέδριό της.

Η τελευταία απόφαση, πριν και από τη χτεσινή συνεδρίαση, προκάλεσε την παραίτηση του νυν προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Σ. Ιωαννίδη, ο οποίος διαφώνησε με την ανάδειξη νέου προέδρου πριν ολοκληρωθεί η θητεία του. Θυμίζουμε ότι στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, ο Σ. Ιωαννίδης είχε στηρίξει τον Ευ. Μεϊμαράκη.

Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, με αντικείμενο συζήτησης το Ασφαλιστικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Μ. Βέμπερ επικεφαλής του ΕΛΚ (2018-11-09 00:00:00.0)
Αντιπολιτεύεται «εθνικά» και «υπεύθυνα» και στο Προσφυγικό (2016-02-17 00:00:00.0)
Βάζουν ζήτημα ενότητας και ικανότητας να δημιουργήσουν «προοπτική νίκης» (2015-11-06 00:00:00.0)
Εντείνονται οι κόντρες και η... «κακή εικόνα» (2015-10-27 00:00:00.0)
Δείπνα αμφισβήτησης του Α. Σαμαρά (2015-02-14 00:00:00.0)
Συναίνεση έξω, ρήξη μέσα (1995-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ