Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Στα σκαριά τα αντιλαϊκά μέτρα νέας κοπής

ΕΕ και ΔΝΤ «υπενθυμίζουν» τους στόχους για τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα», που έχει ήδη υπογράψει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

«Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τόσο στο Φορολογικό, όσο και στο Ασφαλιστικό», δηλώνει ο Μ. Ντράγκι, επιβεβαιώνοντας τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των παζαριών της κυβέρνησης

Eurokinissi

«Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τόσο στο Φορολογικό, όσο και στο Ασφαλιστικό», δηλώνει ο Μ. Ντράγκι, επιβεβαιώνοντας τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των παζαριών της κυβέρνησης
Με κοινή συνιστώσα την «παραγωγή» πρωτογενών πλεονασμάτων που θα φτάνουν τουλάχιστον στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και για όλα τα επόμενα χρόνια, συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου προβλέπεται ήδη στο τρίτο μνημόνιο, ενώ στην ίδια ακριβώς ρότα συμπλέει και το ΔΝΤ, με το οποίο, στο βαθμό που θα συμμετάσχει στο αντιλαϊκό πρόγραμμα, θα υπογραφεί ένα ακόμη «συμπληρωματικό» μνημόνιο, παράλληλα με τη δανειακή σύμβαση.

Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, επανέλαβε ότι οι συνομιλίες στην Αθήνα κατά την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης ήταν «εποικοδομητικές», προσθέτοντας ότι «σημειώθηκε αρκετή πρόοδος σ' έναν αριθμό ζητημάτων». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η εντατική εργασία σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζεται, έτσι ώστε να επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατό» οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου επανέρχονται στην Αθήνα, στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Αντιλαϊκή συγχορδία

Οι συζητήσεις με τις αρχές προχωρούν, αλλά είναι πολύ νωρίς να καθοριστεί η ημερομηνία που θα τελειώσουν, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο. «Εν ολίγοις ταχύτητα και αξιοπιστία είναι κρίσιμα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταβάλουν ουσιαστική προσπάθεια, για να λειτουργήσει η στρατηγική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι σημαντικό το θέμα αυτό να λυθεί, προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια, αλλά και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση».

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «σε δημοσιονομικό επίπεδο υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό σύστημα». Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν «οι μεσοπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις», ενώ, τέλος, αναφέρθηκε και στο φόρο εισοδήματος, καθώς, όπως είπε, ούτε εκεί έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να βρούμε τρόπους, να μειώσουμε περαιτέρω το ελληνικό χρέος». Χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, «όπως λ.χ. με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων», τονίζει ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ, σε άρθρο στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», επιβεβαιώνοντας ότι η ελάφρυνση του κρατικού χρέους είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου.

Από την πλευρά του, ο Μπ. Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αναφερόμενος στο αντιλαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα τονίζει πως το ζήτημα δεν αφορά πλέον «τους θεμελιώδεις στόχους, αλλά την εφαρμογή». «Και στην ΕΚΤ θέλουμε να συνεχίσει το ΔΝΤ να στηρίζει αυτήν την πορεία», ανέφερε, προβάλλοντας τη «μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος», έτσι ώστε να καταστεί «βιώσιμο».

«Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή», είχε τονίσει, άλλωστε, την περασμένη βδομάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, σχετικά με το άρθρο του επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν. Οπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Β. Ντομπρόβσκις, «οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη, σε σχέση, για παράδειγμα, με τα στοιχεία για τη δημοσιονομική προσπάθεια. Οι θεσμοί αξιολογούν αυτά τα στοιχεία με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, όταν υιοθετούσαμε το μνημόνιο».

Την ίδια ώρα, θυμίζουμε, το ΔΝΤ (μέσω Τόμσεν) τονίζει: «Για να πετύχει το φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4% - 5% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 7,5 με 9,5 δισ. ευρώ). Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις».

Για πρόσθετα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα και μάλιστα εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα κάνει ανοιχτά λόγο όμως και η Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι για τη διετία 2016 - 2017 θα «χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση με τις «Χειμερινές Οικονομικές Προβλέψεις 2016».

Ποσοτική χαλάρωση για το κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ δρομολογεί την επέκταση των εργαλείων φτηνής χρηματοδότησης προς τα μονοπώλια, μέσω των προγραμμάτων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Μ. Ντράγκι, επανέλαβε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στην προσεχή συνεδρίαση του Μάρτη. Με φόντο και την πρόσφατη χρηματοπιστωτική αναταραχή, «θα αναλύσουμε την κατάσταση όσον αφορά τη μετάδοση των νομισματικών μας πολιτικών από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ιδιαίτερα από τις τράπεζες», τόνισε, προσθέτοντας ότι εάν διαπιστωθούν «καθοδικοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και αβεβαιότητες, όπως σχετικά με το μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις δαπάνες για την αναδιάρθρωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ