Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ισχυρά μονοπώλια αναζητούν στέρεες «βάσεις»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με το έντονο ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται η προχτεσινή απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να συγκροτηθεί τεχνική επιτροπή, η οποία θα καταγράψει τις ανάγκες των ενεργειακών ομίλων «Total» (γαλλική), ENI (ιταλική) και «Noble» (αμερικανική) σε χερσαίους χώρους. Οι τρεις εταιρείες αναζητούν χώρους υποστηρικτικούς στις γεωτρήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στην κυπριακή ΑΟΖ και είναι πολύ πιθανό να επεκτείνουν. Μάλιστα, χτες, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε τρίτο γύρο χορήγησης αδειών για την έρευνα υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, σημείωσε ότι «η εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων (σ.σ. αφορούν π.χ. τον ελλιμενισμό πλοίων τα οποία συμμετέχουν στις έρευνες) είναι ένας από τους πυλώνες για πιο άμεση ανάπτυξη, μέσω της οποίας θα μπορούσαμε να έχουμε θέσεις εργασίας. Πρέπει να πω ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για περισσότερους χώρους και από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα σε άλλες γειτονικές χώρες και θέλουν να εγκατασταθούν εδώ». Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ενόχληση της κυβέρνησης για «καθυστερήσεις» και διαρκείς μετακινήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες (εξαιτίας ενστάσεων από δημοτικές αρχές κ.τ.λ.), αλλά και την ετοιμότητά της να συνδράμει τα μονοπώλια με κάθε τρόπο, ώστε να βρεθεί «μια οριστική λύση».

Να σημειωθεί ότι η «Τοtal» έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει γεωτρήσεις μέσα στο 2016. Η «Noble» ενδιαφέρεται όχι μόνο για γεωτρήσεις, αλλά και για ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Η ENI (που επιχειρεί ως κοινοπραξία με τη νοτιοκορεατική KOGAS) σχεδιάζει νέες ερευνητικές γεωτρήσεις στο 2017.

Σταθερό το «ενδιαφέρον» των Βρυξελλών

Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν αποφάσισε να θέσει τη λεγόμενη «Ομάδα Δράσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα» (αρμόδια για την εφαρμογή του «προγράμματος βοήθειας» της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και για την προετοιμασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την επανένωση της Κύπρου), υπό την άμεση εποπτεία του προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του αντιπροέδρου, Β. Ντομπρόβσκις.

Την ίδια στιγμή, η συζήτηση γύρω από το Κυπριακό «φουντώνει» - όπως είναι φυσικό - και στο εσωτερικό της Κύπρου, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν το Μάη. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική στην κυβέρνηση εστιάζοντας κυρίως σε ζητήματα «διαφάνειας» που υποστηρίζουν ότι δεν διασφαλίζεται, ενώ όταν θίγεται το περιεχόμενο των συνομιλιών, κυριαρχεί η «ανησυχία» για το πώς η επανένωση της Κύπρου θα διασφαλίσει την προσέλκυση επενδύσεων, δηλαδή θα ενισχύσει τη δράση των μονοπωλίων και κατ' επέκταση την αντιλαϊκή επίθεση.

Στα Κατεχόμενα, οι «αξιωματούχοι» έχουν τον τελευταίο καιρό πυκνώσει τις επαφές τους με την τουρκική κυβέρνηση (πρόσφατα βρέθηκε στην Αγκυρα η «πρόεδρος» της Βουλής, Σιμπέλ Σιμπέρ). Στο επίκεντρο βρίσκεται, μεταξύ άλλων, το θέμα του «καθεστώτος των εγγυήσεων», η διάρκεια και η μορφή του οποίου φαίνεται ότι αποτελεί θέμα σφοδρών παζαριών. Ενδεικτική είναι η πρόταση που σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιμπρίς» κατέθεσε ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος PD, Σερντάρ Ντενκτάς (γιος του πρώην ηγέτη του ψευδοκράτους Ραούφ), σύμφωνα με τον οποίο οι τουρκικές εγγυήσεις πρέπει να παραμείνουν μέχρι η Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Μάλιστα, το ίδιο πρότεινε και όσον αφορά την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ