Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η κλιμάκωση του πολέμου αλληλεπιδρά με διάφορες διεργασίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η συζήτηση για την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία με την «ενεργότερη» εμπλοκή της Τουρκίας δίνει ώθηση σε διάφορες διεργασίες και στο εσωτερικό της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ, αν και μίλησε για «αρνητικό ρόλο» που έπαιξε η κυβέρνηση του AKP στην κατάσταση στη Συρία, υποστήριξε ανοικτά τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία. «Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να βομβαρδίζει για να κρατήσει ανοιχτή τη δίοδο Αζάζ - Χαλέπι... Δυστυχώς, όσο η γραμμή αυτή δε μένει ανοιχτή, θα στέλνουμε ουσιαστικά ανοιχτή πρόσκληση στη ροή των προσφύγων». Εμφανίζοντας την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Βόρεια Συρία ως «νόμιμο δικαίωμα αντιμετώπισης νέων μεταναστευτικών κυμάτων», υπογράμμισε ότι «υπάρχει ανάγκη να τεθεί πολύ σοβαρά υπό αμφισβήτηση μια πολιτική που θα παραδίδει την πόλη στις δυνάμεις του Ασαντ, δυνάμεις Σιιτών» και άλλων «υπό την αιγίδα της Ρωσίας».

Οσον αφορά το CHP, ο Μπαϊκάλ δήλωσε πως «είναι προφανές πως υπάρχει ανάγκη για θεμελιώδη αλλαγή. Χρειάζεται το CHP να εκπροσωπείται με τον πιο δυναμικό τρόπο, να ανανεωθεί και να ισχυροποιηθεί για την αντιμετώπιση των απειλών και των κινδύνων κατά της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό».

Η τοποθέτηση Μπαϊκάλ για τη Συρία προκάλεσε την ικανοποίηση του Α. Νταβούτογλου, που αφού ευχαρίστησε τον πρώην ηγέτη του CHP, κατηγόρησε τη σημερινή ηγεσία του κόμματος για ανικανότητα να αναλάβει «μια σοβαρή και συνεπή στάση για μια κατάσταση που απειλεί την εθνική μας ασφάλεια».

Στο μεταξύ, ο συμπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που πρόσφατα συνάντησε άτυπα στην Αθήνα και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κύπρου» υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ενδεχόμενη εισβολή (σ.σ. στη Συρία) χωρίς νομιμοποίηση του ΟΗΕ θα μετέτρεπε αυτές τις χώρες σε δυνάμεις κατοχής και θα δημιουργούσε τεράστιους κινδύνους, ακόμη και παγκοσμίου πολέμου. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι και οι τρεις κυβερνήσεις (σ.σ. Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ) θα ήθελαν μία διεθνή σύρραξη. Νομίζω, όμως, ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία θα τους κάνουν το χατίρι. Αν θολώσει το μυαλό των κυβερνώντων στην Τουρκία, στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ, μπορεί και να προχωρήσουν στον τυχοδιωκτισμό. Σε αυτή την περίπτωση, ο λαός της Ροτζάβα (σ.σ. οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας) θα εξεγερθεί σύσσωμος εναντίον των εισβολέων. Οσο για εμάς, το HDP, δεν θα αφήσουμε τη χώρα μας να παρασυρθεί σε μία παρόμοια ολέθρια περιπέτεια».

Να σημειωθεί ότι σχετικά με τα σχέδια ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο Ντεμιρτάς μίλησε για «μία επικίνδυνη εξέλιξη» και αιτιολογώντας τη σκέψη του, συνέχισε: «Αυτή την εποχή, Τουρκία και Ελλάδα προσπαθούν να βρουν λύσεις σε προβλήματα όπως το Κυπριακό. Αγκυρα και Αθήνα οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικές, καθώς η συσσώρευση στρατευμάτων στο Αιγαίο μπορεί να προκαλέσει επεισόδια μεταξύ τους».

Τέλος, τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν να μεταδίδουν πληροφορίες για «θετική πορεία» στις συνομιλίες για την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι «είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας... οι δυο πλευρές πρέπει να επιδείξουν πολιτική θέληση για να ολοκληρωθεί».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη βορειοανατολική περιοχή Αρτβίν, ενάντια στη διάνοιξη ορυχείου χρυσού, που σύμφωνα με κατοίκους και φορείς της περιοχής θα επιβαρύνει πολλαπλά το περιβάλλον. Ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ορυχείο έχει ο όμιλος «Cengiz Holding», του οποίου οι ιδιοκτήτες φέρονται να έχουν στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ