Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
Παζάρι με την πρόταση Σ. Αραβίας, Ρωσίας, Βενεζουέλας, Κατάρ

Το Ιράν, για την ώρα, δεν επιθυμεί «πάγωμα» παραγωγής

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μια πρώτη προσπάθεια από τους υπουργούς Πετρελαίου των Κατάρ, Βενεζουέλας και Ιράκ έγινε χτες στην Τεχεράνη για να πείσουν τον Ιρανό ομόλογό τους, Μπιγιάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ, να «παγώσει» η χώρα του την παραγωγή του «μαύρου χρυσού» στα επίπεδα του περασμένου μήνα. Ωστόσο, για την ώρα, το Ιράν δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί την πρόταση. Θυμίζουμε ότι προχτές στο Ντουμπάι οι αρμόδιοι υπουργοί από τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, το Κατάρ και τη Βενεζουέλα είχαν προτείνει μείωση της προσφοράς για να εξορθολογιστούν οι τιμές που έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Το Ιράν, όμως, βγήκε πρόσφατα από το καθεστώς των διεθνών κυρώσεων, και προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από το κομμάτι της αγοράς που κάποτε θεωρούνταν δικό του.

Ο Μπ. Ζανγκανέχ, που συναντήθηκε με τον Βενεζουελάνο υπουργό Πετρελαίου, Εουλόχιο Ντελ Πίνο, τον Ιρακινό ομόλογό του, Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι, και τον Καταριανό υπουργό Ενέργειας, Μοχάμεντ μπιν Σάλεχ αλ Σάντα, παραδέχθηκε ότι υπάρχει υπερπροσφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, σημείωσε ότι η χώρα του δε συζητά, για την ώρα, περιορισμούς στην πετρελαϊκή παραγωγή, θυμίζοντας πως κατά τη διάρκεια του διεθνούς εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη χώρα του κάποιες άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες αύξησαν την παραγωγή και τα κέρδη τους, σε μία περίοδο κατά την οποία μάλιστα οι διεθνείς τιμές ήταν στα ύψη. Εμφανίστηκε όμως πρόθυμος να συμβάλει μαζί με την πρωτοβουλία των τεσσάρων στον εξορθολογισμό της τιμής του πετρελαίου.

Το ίδιο διάστημα, οι υπουργοί Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουχαΐλ Μοχάμεντ αλ Μαζρουέι, και Πετρελαίου του Κουβέιτ, Ανας αλ Σάλεχ, δήλωσαν «ανοιχτοί» σε συνεργασία με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες «με βάση το αμοιβαίο συμφέρον της σταθερότητας στην αγορά».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» υποβάθμισε χτες το κρατικό αξιόχρεο της Σαουδικής Αραβίας κατά δύο βαθμίδες, σε Α- / Α-2 από Α+ / Α-1, επικαλούμενος την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ