Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Συμφωνία για μετεγκατάσταση Ιρανών Μουτζαχεντίν

ΤΙΡΑΝΑ.--

Σε «σφηκοφωλιά» αντικαθεστωτικών Ιρανών Μουτζαχεντίν, που επιδιώκουν έως σήμερα την ανατροπή της ιρανικής «ισλαμικής επανάστασης» μετατρέπεται σταθερά πλέον η Αλβανία, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, αποδέχτηκε την Κυριακή (κατά τη σύντομη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στα Τίρανα), αμερικανική πρόταση για τη «φιλοξενία» και μετεγκατάσταση άλλων 2.000 Ιρανών αντικαθεστωτικών της εξόριστης οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Λαού» (αλλιώς γνωστοί ως «Μουτζαχεντίν-ε-Χαλκ») και οι οποίοι μέχρι την ανατροπή του Ιρακινού πρώην Προέδρου, Σαντάμ Χουσεΐν, είχαν βρει καταφύγιο στο Ιράκ, στη συνέχεια «φιλοξενήθηκαν» σε αμερικανικά στρατόπεδα και αργότερα αναζήτησαν εναλλακτική «πατρίδα». Το «καρότο» που κρατούσε ο Κέρι, για να αποσπάσει την αποδοχή των Αλβανών αξιωματούχων ήταν μία επιταγή 20.000.000 δολαρίων και υποσχέσεις για την παροχή επιπρόσθετης «οικονομικής αναπτυξιακής βοήθειας και αρωγής ασφαλείας» άλλων 5.000.000 δολαρίων εντός τρέχοντος έτους.

Τόσο ο Κέρι όσο και οι Αλβανοί αξιωματούχοι απέφυγαν επιμελώς να αναφέρουν το χώρο μετεγκατάστασης των 2.000 Ιρανών εξόριστων αντικαθεστωτικών και των οικογενειών τους, καθώς δεν είναι γνωστή η τοποθεσία που είχαν μεταφερθεί κατά το παρελθόν άλλοι 1.000 Ιρανοί Μουτζαχεντίν. Ο ανταποκριτής του αμερικανικού ραδιοφωνικού δικτύου «Φωνή της Αμερικής» από τα Τίρανα σημείωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «συμφώνησε να μην μιλήσει δημοσίως για τη μετεγκατάσταση των Μουτζαχεντίν, επειδή παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα».

Τα μέλη αυτής της οργάνωσης, που ιδρύθηκε το 1965, πολεμώντας αρχικά τον Ιρανό Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί και αργότερα την «Ισλαμική Επανάσταση» του Αγιατολάχ Χομεϊνί, θεωρούνταν έως το 2009 τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις χώρες της ΕΕ. Αργότερα όμως οι ΗΠΑ άλλαξαν στάση θεωρώντας τους «Μουτζαχεντίν του Λαού» «αντιπολίτευση» της κυβέρνησης του Ιράν, ενώ η Τεχεράνη τούς χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Ο Κέρι κατά τη σύντομη παραμονή του την Κυριακή στα Τίρανα άσκησε πιέσεις για την προώθηση σειράς δικαστικών και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν ψηφιστεί οι περισσότερες από το Δεκέμβρη, αλλά παραμένουν ανενεργές. Μεταξύ αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι και η συγκρότηση νέας διωκτικής αρχής με πρότυπο το αμερικάνικο FBI και δικαστικό σώμα κατά της διαφθοράς. Ο Αμερικανός υπουργός έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση του Εντι Ράμα για τις προσπάθειές της, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων «είναι απαραίτητη» για την ενταξιακή προσπάθεια της Αλβανίας στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ