Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προτάσεις για Σύνταγμα και εκλογικό νόμο

Αναθεώρηση του Συντάγματος και «μεταρρύθμιση» του εκλογικού νόμου ζητά, με άρθρο της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Επιμένει, μάλιστα, η συνταγματική αναθεώρηση «να ξεκινήσει από την παρούσα Βουλή, χωρίς άλλη χρονοτριβή», ενώ στις «συνταγματικές μεταρρυθμίσεις» περιλαμβάνει μέτρα προς ενίσχυση και σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως «η αποδέσμευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του».

Ειδικά για τον εκλογικό νόμο ζητά: «Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και πρόβλεψη για πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 30 έδρες μόνον εφόσον το εκλογικό του ποσοστό υπερβεί το 40%». «Παροχή του μπόνους και σε συνασπισμούς κομμάτων». «Να διατηρηθεί το κατώφλι για είσοδο κόμματος στη Βουλή τουλάχιστον στο 3%». «Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (π.χ. Β΄ Αθήνας και άλλων αστικών Περιφερειών)». «Εκπροσώπηση στη Βουλή των απόδημων Ελλήνων, με την καταγραφή τους ανά γεωγραφική ζώνη και τη δημιουργία εκλογικών καταλόγων».

Ζητά, εξάλλου, «θεσμικές πρωτοβουλίες» για «ενίσχυση της αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση», που «κουμπώνει» στα αιτήματα του κεφαλαίου για «αποτελεσματικότερο κράτος» στις εντολές του, ή για «οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», όπερ σημαίνει παραπέρα φορομπηχτική δυνατότητα στους δήμους και τις περιφέρειες.

Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να συζητήσει και «το ζήτημα των θητειών τόσο στην κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο όσο και σε άλλους κορυφαίους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, όπως η σαφής περιγραφή των όρων και των κανόνων για την οριοθέτηση των σχέσεων ανάμεσα στο κράτος και την Εκκλησία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ