Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κόμμα κομμένο και ραμμένο στη στρατηγική του κεφαλαίου

Eurokinissi

Πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα ζητούμενα του κεφαλαίου ετοιμάζουν στη ΝΔ, όπως φάνηκε χτες στην παρουσίαση των «βασικών αρχών» του από τον πρόεδρό της, Κυρ. Μητσοτάκη και τον αντιπρόεδρο, Κ. Χατζηδάκη.

Στην τοποθέτησή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στην πολύ κρίσιμη περίοδο που διανύει η πατρίδα μας, συνδιαμορφώνουμε (...) το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ». Θύμισε, δε, την προεκλογική του δέσμευση «για τη διεύρυνση της ΝΔ στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας», που όπως ελπίζει, επιτυγχάνεται με το πρόγραμμα και τον τρόπο κατάρτισής του. «Ο σκοπός μας είναι να εμπλέξουμε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτή η χώρα, έτσι ώστε να συνδιαμορφώσουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο θα συνδυάζει τεχνοκρατική αρτιότητα με μια ειλικρινή και ουσιαστική προσέγγιση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία» πρόσθεσε, επαναφέροντας το δίπολο περί «ειλικρίνειας» της ΝΔ σε αντίθεση με το «ψέμα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέχισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ «έχει ως θεμέλιο (...) τις αξίες της ελευθερίας και τις αξίες της αλληλεγγύης». «Προτεραιότητές μας»,τόνισε,«παραμένουν το τρίπτυχο επενδύσεις - χαμηλή φορολογία - δουλειές, δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αλλά αυτό το τρίπτυχο θα υποστηρίζεται και μέσα από μια σύγχρονη κοινωνική πολιτική, η οποία θα έχει στο επίκεντρό της το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», ο τρόπος που προκρίνει η ΝΔ «για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας», όπως είπε ο ίδιος. Δηλαδή πολύμορφη ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που φέρνει μεγαλύτερη φτώχεια και διαχείριση της εξαθλίωσης.

Συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ «θα δώσει μεγάλη σημασία στα ζητήματα της ανασυγκρότησης της Δημόσιας Διοίκησης (σ.σ. κομβικό ζήτημα για το κεφάλαιο το «μικρότερο» και «αποτελεσματικότερο» για την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου αστικό κράτος), θα δώσει βέβαια και μεγάλη σημασία στη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (σ.σ. σπόντα για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί διακυβέρνησής του η αστική τάξη της χώρας έχασε θέσεις στους διεθνείς συσχετισμούς), της θεσμικής της ανασυγκρότησης. Προτάσεις οι οποίες θα καταλήγουν, όπως γνωρίζετε, και με ένα τελικό σχέδιο για το πώς αντιλαμβανόμαστε την αλλαγή και τη μεταρρύθμιση του συνταγματικού χάρτη της χώρας». Για δε τον εκλογικό νόμο, που κολλάει στη σχετική συζήτηση, ο Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι «άμεση προτεραιότητά» τους η αλλαγή του...

«Ρεαλισμός» και «ειλικρίνεια» των εκμεταλλευτών

Με απώτερο στόχο την παρεμπόδιση των λαϊκών αγώνων για ανάκτηση απωλειών, διεκδίκηση του πλούτου που παράγει και περιορισμό του σε «λογικά αιτήματα» στα «μέτρα» των εκμεταλλευτών του, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέλαβε δημόσια την εξής «δέσμευση» απέναντι στα συμφέροντα που υπηρετεί η πολιτική του: «Οι προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ θα είναι εφαρμόσιμες. Θα είναι ρεαλιστικές. Δε θα διακατέχονται από τον εύκολο λαϊκισμό του παρελθόντος». Ρεαλιστικές για την κερδοφορία του κεφαλαίου, αυτό λέει.

Στο ίδιο μοτίβο και ο Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος αντιτάχθηκε στις «γενικόλογες εξαγγελίες» προκρίνοντας «στοχευμένες δράσεις» με ένα πρόγραμμα «αξιόπιστο, γιατί θα δίνει στους Ελληνες την ελπίδα της αλήθειας. Και στέκομαι σε αυτό, διότι τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις σαπουνόφουσκες τις πληρώσαμε ακριβά. Το δικό μας πρόγραμμα δεν θα είναι καρπός του "λεφτόδεντρου"»...

Περικοπές

Στη διαδικασία των ερωταπαντήσεων που ακολούθησε, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδειξε να θεωρεί απαράβατη τη μνημονιακή δέσμευση για περικοπή 1,8 δισ. ευρώ από συντάξεις, προκρίνοντας έτσι κι αλλιώς μια νέα «αρχιτεκτονική» του Ασφαλιστικού, με νέο «μαχαίρι» στις επικουρικές, τα «ευγενή ταμεία» όπως τα χαρακτήρισε, αλλά και γενικά στις λεγόμενες δημόσιες δαπάνες.

Επανέλαβε, ωστόσο, το γνωστό αφήγημα των αστικών πολιτικών δυνάμεων ότι κανένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ούτε και το Ασφαλιστικό, δεν βγαίνει «αν δεν επιστρέψει πρώτα η οικονομία σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης», οι οποίοι απαιτούν ακριβώς το παραπέρα ξεζούμισμα του λαού. Πρόσθεσε, δε, ότι η οικονομία είναι στο επίκεντρο της πολιτικής τη ΝΔ, με πίστη «στη δυναμική της ιδιωτικής οικονομίας και της ελεύθερης αγοράς, το δε κράτος σε ρόλο ισχυρό αλλά εποπτικό».

Αντιπαρατέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να τον παρουσιάσει ανίκανο να ικανοποιήσει ανάγκες του κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι «εχθρική προς τις ιδιωτικές επενδύσεις» όταν ήδη τις προχωράει γοργά. Κούφια αντιπαράθεση, δηλαδή.

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο εκλογών, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων». Ομως, «θα είναι έτοιμη για τις εκλογές και θα τις κερδίσει, και θα προκύψει μια κυβέρνηση πολύ καλύτερη από αυτή που έχουμε σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ