Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να αποκτήσει νέες, πιο μαζικές και δυναμικές μορφές

Την περασμένη Πέμπτη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας παραχώρησε συνέντευξη και στον τηλεοπτικό σταθμό SBC και τον δημοσιογράφο Β. Ταλαμάγκα, από την οποία παραθέτουμε αποσπάσματα.

***
  • Σε ερώτηση, με αφορμή τις αποκαλύψεις και διώξεις για το κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων, σημείωσε:

«Νομίζω ότι είναι συστατικό στοιχείο αυτού του σάπιου συστήματος μέσα στο οποίο ζούμε, το οποίο έχει όνομα, είναι ο καπιταλισμός. Διαφθείρει και ανθρώπους και πρόσωπα και βέβαια έχει εισχωρήσει σε όλο το πλέγμα αυτού που λέμε αστικό πολιτικό σύστημα, μέρος του οποίου είναι και τα ΜΜΕ. (...)

Εχει σαπίσει πλέον η κατάσταση, αυτό το κράτος, αυτή η κοινωνία, το σύστημα - δεν φταίει ο απλός κόσμος - αυτοί που έχουν την εξουσία έχουν σαπίσει. Γι' αυτό λέμε ότι ένα σαπισμένο οργανισμό δεν μπορείς ούτε με επιδιορθώσεις, ούτε με ασπιρίνες και ημίμετρα να δώσεις λύση και διέξοδο, να ανασάνει, να αναζωογονηθεί. Χρειάζεται αλλαγή εκ βάθρων. Γι' αυτό χρειάζονται συνολικά στην κοινωνία ριζικές αλλαγές».

Το ΝΑΤΟ δεν έρχεται στο Αιγαίο για το λόγο που παρουσιάζεται επισήμως
  • Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τόνισε:

«Είναι αρνητική εξέλιξη και το ΝΑΤΟ δεν έρχεται εδώ για το λόγο που λένε ως επιχείρημα και η κυβέρνηση και η επίσημη ηγεσία του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ ήρθε εδώ, πιστεύουμε ότι ήταν πρωταρχικά και κύρια απαίτηση της Τουρκίας αυτή, διότι η Τουρκία έχει σοβαρά προβλήματα αυτήν τη στιγμή στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία, βομβαρδίζει τη Συρία, έχει σοβαρό πρόβλημα με τον κουρδικό πληθυσμό που ζει και μέσα στην Τουρκία, είναι στα σύνορα με τη Συρία, στο Ιράκ κ.λπ. Και θέλει το ΝΑΤΟ ως μέλος του για να την προστατεύσει στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Αυτό όμως αυτόματα, από μόνο του, σημαίνει πρώτον ότι εμπλέκεται το ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη περιοχή, όπου κρίνονται πολλά γεωστρατηγικά συμφέροντα, όπου υπάρχουν μεγάλοι ανταγωνισμοί και αντιθέσεις, μεγάλων και ισχυρών δυνάμεων, όπως είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, άλλες δυνάμεις που έχουν συμφέροντα εδώ στην περιοχή και μπορεί ανά πάσα στιγμή ακόμα κι από ένα τυχαίο γεγονός, από μια περίπτωση, να ανάψει γενικότερος πόλεμος, ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην περιοχή, με άμεση εμπλοκή της Ελλάδας, εφόσον έχει βάλει και την τζίφρα της και έχουν συμφωνήσει Ελλάδα - Τουρκία - Γερμανία αυτή τη στιγμή και έκανε πρόταση στο ΝΑΤΟ να έρθει εδώ.

Δεύτερο ζήτημα. Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σημαίνει ότι μπαίνουν ανοιχτά, εκ μέρους της τούρκικης πολιτικής, τα ζητήματα συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και οπωσδήποτε γκριζαρίσματος όλων των ζωνών ή και άλλων ζωνών πέρα απ' αυτές που διεκδικεί η Τουρκία. Αυτό είναι ολοφάνερο. Αυτή είναι πάγια τακτική της τούρκικης αστικής πολιτικής. Είναι μόνιμο ζήτημα. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει διεθνείς συμφωνίες για τα σύνορα στο Αιγαίο. Δεν αναγνωρίζει διεθνείς συμβάσεις γύρω απ' αυτό το ζήτημα και βεβαίως το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει και σύνορα ΝΑΤΟικά ανάμεσα σε δύο κράτη - μέλη».

Μόνος αρμόδιος να λύσει το πρόβλημά του είναι ο λαός της Συρίας
  • Σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και τη θέση του ΚΚΕ για το καθεστώς Ασαντ, ανέφερε:

«Κατ' αρχάς να πω ότι ο λαός της Συρίας είναι ο μόνος αρμόδιος να λύσει το πρόβλημά του. Εμείς θεωρούμε ότι ο λαός της Συρίας, και βεβαίως και τα κόμματα που βρίσκονται εκεί, θα έπρεπε να παρακινήσουν το λαό, ο ίδιος να αλλάξει το καθεστώς Ασαντ. Βεβαίως, δεν υπάρχει καμιά σύμφωνη γνώμη του ΚΚΕ με το συγκεκριμένο καθεστώς, ούτε με το σύστημα που υπάρχει στη Συρία, αλλά αυτό για οποιαδήποτε χώρα, έτσι και για τη Συρία, δε λύνεται με επέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για να αλλάξει το καθεστώς.

Αρα, λοιπόν, μόνος αρμόδιος είναι ο λαός. Οι άλλες χώρες έχουν χρέος να συμβάλουν με βοήθεια στην ειρηνευτική διαδικασία. Να συμβάλουν χωρίς πολέμους, βομβαρδισμούς κι αθώα θύματα, γιατί τελικά την πληρώνει ο αθώος λαός και τα γυναικόπαιδα εκεί, να λυθεί το ζήτημα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Τα προβλήματα, ακόμα και αν είχε ξεσπάσει εμφύλιος, θα έπρεπε να λυθούν έτσι. Δηλαδή, κοιτάξτε. Πρόκειται για μέγιστη υποκρισία. Και σωστά είπατε εσείς ότι σφάζονται. Αλλά, γιατί σφάζονται; Ξέρουμε όλοι ότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, χώρες της ΕΕ, όχι επίσημα η ΕΕ, οι ΗΠΑ, μυστικές υπηρεσίες, άλλοι τέτοιοι οργανισμοί χρηματοδότησαν, ενίσχυσαν, εξόπλισαν κι εκπαίδευσαν τους τζιχαντιστές - τρομοκράτες, ενάντια στον Ασαντ, με το σκεπτικό ότι δεν γουστάρουμε τον Ασαντ, να βάλουμε αυτούς, να τους εξοπλίσουμε, να τον πετάξουν έξω. Αρα, λοιπόν, εξόπλισαν αυτούς τους εγκληματίες, τους δολοφόνους, που ανατινάζονται και σκοτώνουν άμαχους σε όλο τον κόσμο και στη Συρία και στις γύρω περιοχές. Και τώρα έρχονται δήθεν να βομβαρδίσουν αυτούς, για να καταστείλουν αυτούς, οι οποίοι είναι βεβαίως κίνδυνος και πάλι την πληρώνει ο άμαχος πληθυσμός.

Βλέπετε σε τι τραγέλαφο, σε τι αδιέξοδα και εγκλήματα οδηγεί αυτή η πολιτική. Αρα από την αρχή, όχι μόνο είναι λάθος, είναι επικίνδυνη και εγκληματική και δυστυχώς συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο. Οτι με πόλεμο, με βομβαρδισμούς, με ιμπεριαλιστική επέμβαση, θα αναγκάσω έναν κυβερνήτη, δεν ξέρω τι, μια κυβέρνηση να πέσει και να βάλω εγώ αυτόν που γουστάρω. Ενα αυτό...

Δεύτερο, όλα είναι ανοιχτά. Βεβαίως, υπάρχει πρόβλημα και προσπάθεια από κάποιες δυνάμεις να τριχοτομηθεί η Συρία, μιας και με ρωτήσατε, όμως το πρόβλημα επειδή ακριβώς είναι σε γενικότερο πεδίο ανταγωνισμών, δε δρουν εκεί μόνο οι περιφερειακές δυνάμεις. Δηλαδή, δεν είναι εκεί η Συρία με τον Ασαντ και την αντιπολίτευσή του, δεν είναι μόνο η Τουρκία, που επίσης είναι ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Δεν είναι μόνο το Ισραήλ. Δεν είναι μόνο το Ιράν, ή η Σαουδική Αραβία, που είναι εκεί. Εδώ είναι και η Ρωσία. Είναι και οι ΗΠΑ. Είναι, αν θέλετε, η Κίνα κ.λπ., που έχουν δικά τους συμφέροντα και βεβαίως εκεί γίνεται ο μεγάλος ανταγωνισμός κι ενυπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος για όλους τους λαούς και για τον ελληνικό. Να εμπλακούμε δηλαδή σε μια γενικότερη σύρραξη».

Οι αλλαγές των συνόρων στη σημερινή εποχή είναι ποτισμένες με το αίμα των λαών
  • Σχετικά με το αν τα έχουν βρει Ρώσοι και Αμερικανοί στη Συρία, σημείωσε:

«Υπάρχει ένας προσωρινός συμβιβασμός. Εγώ κρατάω μικρό καλάθι στο διά ταύτα για το τι θα γίνει και πόσο θα κρατήσει αυτός ο συμβιβασμός ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ρώσους, διότι είναι και άλλοι παίκτες με άλλα συμφέροντα. Τα δύο συμφέροντα αυτών των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών επίσης είναι αντιτιθέμενα στην περιοχή, δεν είναι ενιαία, δεν έχουν τις ίδιες βλέψεις, ούτε τα ίδια συμφέροντα. Αρα, λοιπόν, ας κρατήσουμε και μια επιφύλαξη για το πόσο θα κρατήσει αυτή η εκεχειρία, ας την πούμε έτσι, ή ο συμβιβασμός».

  • Για τη θέση του ΚΚΕ σχετικά με την ίδρυση Κουρδικού κράτους, τόνισε:

«Κοιτάξτε να δείτε, οι αλλαγές των συνόρων τη σημερινή εποχή, η δημιουργία νέων κρατών κ.λπ., θα είναι ποτισμένες με το αίμα των λαών, με αιματοχυσίες και πολέμους. Για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή. Εγώ θα σας θυμίσω τη θέση που έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, το οποίο παρότι είναι πάρα πολλοί Κούρδοι στην Τουρκία, δε μιλάει για ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Μιλάει για ισοτιμία, για ίση μεταχείριση για τους Κούρδους οι οποίοι είναι μέσα στην Τουρκία, πολλοί από αυτούς ζουν στην Τουρκία και άρα πρέπει να παλέψουν, για παράδειγμα, και οι Κούρδοι μαζί με τους Τούρκους και τους άλλους εργαζόμενους στην Τουρκία, για την ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν, για την ανατροπή της αστικής τάξης της Τουρκίας και να δημιουργήσουν μια κοινωνία ισότητας, τη σοσιαλιστική κοινωνία.

Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι Σύροι, οι Κούρδοι της Συρίας. Αντί, δηλαδή, να ψάχνουν για το με ποιους θα ενωθούν και πού θα πάνε και τι θα γίνει, να ματώνουν και να σκοτώνονται τα γυναικόπαιδά τους, θα πρέπει να παλέψουν για την ανατροπή του συγκεκριμένου καθεστώτος και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας σοσιαλιστικής. Αυτή είναι, κατά τη γνώμη μας, η λύση. Δηλαδή, η όποια μειονότητα μέσα σε μια χώρα, εφόσον είναι εργάτης, αγρότης, το πρωταρχικό για το οποίο πρέπει να παλέψει - διατηρώντας τη γλώσσα της, τον πολιτισμό της, τη θρησκεία της, τα ήθη και τα έθιμά της βεβαίως, οτιδήποτε, ακόμα και την παιδεία της με ισότιμη αντιμετώπιση σε αυτήν τη βάση - θα πρέπει να ζει στο πλαίσιο αυτού του κράτους. Γιατί εργάτης είναι και ο Τούρκος, και ο Σύρος, και ο Κούρδος. Αρα, λοιπόν, ταξικά πρέπει οι λαοί να βλέπουν τη ζήτημα και όχι με βάση την καταγωγή, τη φυλή, το θρήσκευμα ή οτιδήποτε άλλο».

Πάλη ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης και όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους
  • Σχετικά με το Ασφαλιστικό και για το εάν θα περάσει απ' τη Βουλή, σημείωσε:

«Κοιτάξτε, και μόνο ότι δεν έχει τολμήσει η κυβέρνηση ακόμα να το φέρει, παρότι το υπολόγιζε προς τον προηγούμενο Δεκέμβρη, είναι μπορώ να πω μια επιτυχία του κινήματος, της αντίδρασης των εργαζομένων, που δείχνει ότι παρότι ο λαός δεν έχει δείξει ακόμα όλη τη δύναμή του, δείχνει ότι όταν ενωμένοι παλεύουν εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, γυναίκες, λαϊκές οικογένειες και βγαίνουν στους δρόμους μπορεί κάποια πράγματα να καταφέρουν, έστω να καθυστερήσουν μέτρα που είναι σε βάρος τους, που θίγουν στοιχειώδη δικαιώματά τους.

Φυσικά, θα το φέρει, είναι στα προαπαιτούμενα. Εμείς λέμε να μην έρθει αυτό το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Βεβαίως, αν έρθει στη Βουλή επιμένουμε ότι πρέπει με αίσθημα ευθύνης να καταψηφιστεί απ' τη Βουλή, να μην περάσει. Θα 'ναι για το συμφέρον του ελληνικού λαού, θα 'ναι για το συμφέρον των εργαζομένων. Αυτή είναι η θέση μας. Αλλά θα το φέρει. Η κυβέρνηση λέει ότι θα το φέρει και ότι θα το περάσει, ότι έχει τους 151 να το περάσει και μπορεί να γίνει νόμος του κράτους.

Αλλά κι αν γίνει αυτό, αν θα συμβεί, που είναι πιθανό αν μιλήσουμε πολιτικά, με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων σήμερα, δεν θα πρέπει να αναγνωριστεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Στη λαϊκή συνείδηση είναι ήδη καταψηφισμένο. Χωρίς να 'ρθει αντιδρά ο κόσμος και πολύ σωστά, και βεβαίως να παλέψουμε για την ανατροπή, όχι μόνο αυτού του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά και όλων των υπόλοιπων αντιλαϊκών νόμων που μας έφεραν σ' αυτήν την κατάσταση και φτάσαμε σ' αυτό το νομοσχέδιο - ταφόπλακα του ασφαλιστικού συστήματος. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει να καταργηθούν και οι προηγούμενοι νόμοι, αυτό λέμε εμείς.

Αυτός ο αγώνας ούτε άρχισε τώρα, ούτε τελειώνει τώρα, ούτε τελειώνει αύριο. Θα πρέπει να συνεχιστεί και ν' αποκτήσει και νέες δυναμικές μορφές πιο μαχητικές, ακόμα πιο μαζικές, να μη φτάνει δηλαδή μόνο από την Ομόνοια μέχρι παρακάτω στους Στύλους του Ολυμπίου Διός η διαδήλωση, αλλά να γεμίσουν όλοι δρόμοι και οι γειτονιές της Αθήνας με τον κόσμο που θα είναι έξω στους δρόμους. Και βεβαίως με απεργιακές κινητοποιήσεις, με οποιονδήποτε τρόπο.

  • Τέλος, για την εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ, τόνισε:

«Θα πρέπει να αλλάξουν τα πάντα. Θα πρέπει να αλλάξουν και οι κυβερνήσεις, θα πρέπει να αλλάξουν και αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που έχουν την πραγματική εξουσία, που κυβερνάνε αυτόν τον τόπο απ' το παρασκήνιο κι αυτοί είναι το μεγάλο κεφάλαιο, είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, αυτή, λοιπόν, η τάξη που έχει την εξουσία και που κατευθύνει το πολιτικό προσωπικό της, που είναι οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα κόμματά της εκεί που θέλει, για να αυξάνει τα κέρδη της, για να αυξάνει τη δική της ανταγωνιστικότητα που έχει με άλλους ομίλους, με άλλους κεφαλαιούχους, από άλλες χώρες, είτε ντόπιους.

Να ανοίξει ο δρόμος για αυτό που λέμε μια πραγματική λαϊκή εξουσία. Τέτοια μέχρι σήμερα δεν υπήρξε στην Ελλάδα. Αρα, λοιπόν, αυτή η λαϊκή εξουσία, που θα έχει και τον ορυκτό πλούτο και τη μεγάλη βιομηχανία, θα έχει και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στα χέρια της, θα μπορεί να τα διευθύνει, θα μπορεί να έχει την κυβέρνηση, την εξουσία για να σχεδιάζει. Οχι όπως με το σχέδιο που δεν υπάρχει τώρα και με την αναρχία της παραγωγής που υπάρχει μέσα σε αυτό το σύστημα, αλλά να σχεδιάζει κεντρικά, επιστημονικά την οικονομία, τις ανάγκες των εργαζομένων, την κατανομή των πόρων, του εργατικού δυναμικού, έτσι ώστε όλοι να έχουν δουλειά μόνιμη και σταθερή και βεβαίως να ικανοποιεί και να λειτουργεί αυτή η κοινωνία, αυτή η οικονομία και αυτοί που θα είναι από θέσεις κυβερνητικής εξουσίας εκπροσωπώντας την εργατική τάξη, υλοποιώντας τις εντολές των εργαζομένων και του λαού να βρίσκονται, και να είναι, κάτω από την αναγκαιότητα του πώς θα ζει καλύτερα ο εργαζόμενος, πώς θα είναι πιο ευτυχισμένη η ζωή του, πώς θα εξασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία σε όλους τους τομείς. Στην υγεία του, στο εισόδημά του, στη δουλειά του, στην Παιδεία των παιδιών του και τα λοιπά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ