Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ - ΙΝΔΙΚΟΣ
Οι ΗΠΑ θέλουν στενότερη συνεργασία των «εταίρων» τους

Ενδεικτική η τοποθέτηση Αμερικανού ναυάρχου σε Φόρουμ στην Ινδία

Απο παλιότερη άσκηση ΗΠΑ - Ιαπωνίας στον Ειρηνικό
Απο παλιότερη άσκηση ΗΠΑ - Ιαπωνίας στον Ειρηνικό
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

«Μαζί (ΗΠΑ και Ινδία) μπορούμε να πάμε μπροστά» διαμήνυσε ο Αμερικανός ναύαρχος Χάρι Χάρις, επικεφαλής του Στόλου Ειρηνικού των ΗΠΑ, από το βήμα του γεωπολιτικού Φόρουμ «Διάλογος Ρεζίνα», στην Ινδία.

«Ας μείνουμε μαζί και ας δυναμώσουμε τη στρατηγική (μας) συνεργασία, για να μας μιμηθεί όλη η περιοχή», ανέφερε ο Αμερικανός επιτελάρχης, ανακοινώνοντας ότι η άσκηση «Μαλαμπάρ» θα γίνει το 2016 στη Νότια Φιλιππινεζική Θάλασσα με τη συμμετοχή και της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία είχε συμμετάσχει στη «Μαλαμπάρ» και το 2015. Μέχρι σήμερα, στη συγκεκριμένη άσκηση συμμετείχαν σταθερά μόνο οι ΗΠΑ - Ινδία.

Μάλιστα, αναδεικνύοντας ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει συνολικότερη στερέωση της στρατιωτικής συνεργασίας των «εταίρων» της στην περιοχή, ο Χάρις επισήμανε ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να «λύσει» μόνη της τις «προκλήσεις ασφαλείας», εξηγώντας ότι Ινδία, Αυστραλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και άλλες χώρες που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να διαμορφώσουν έναν οδικό χάρτη για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της ινδικής εφημερίδας «Τάιμς της Ινδίας», η ομιλία του Χάρις είχε τον τίτλο «Ας είμαστε φιλόδοξοι μαζί». Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πόσο στενά συνδέονται ο Ινδικός Ωκεανός, η Ασία και ο Ειρηνικός Ωκεανός, τονίζοντας ότι η περιοχή αποτελεί «οικονομικό αιμοδότη που συνενώνει την Ινδία, την Αυστραλία, την Ωκεανία και τις ΗΠΑ. Η ενίσχυση αυτού του οικονομικού συνδετικού ιστού μέσα από συνεργασία στην ασφάλεια και τη διπλωματία είναι αυτό στο οποίο αφορά και η "επανεξισορρόπηση της Αμερικής"» (σ.σ. που αφορά τη «στροφή» των ΗΠΑ προς Ασία - Ειρηνικό που χάραξαν ως προτεραιότητα οι κυβερνήσεις Ομπάμα).

Ακόμα πιο «ανοιχτά», ο Χάρις σημείωσε ότι «μια ιδέα για να σκεφτούμε είναι η έναρξη ενός τετραμερούς διαλόγου για την ασφάλεια μεταξύ Ινδίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας και ΗΠΑ. Εντάσσοντάς τις σε αυτόν το διάλογο μπορεί να στείλει ακόμα πιο πλατιά το μήνυμα ότι είμαστε ενωμένοι πίσω από μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες (σ.σ. κανόνες που σήμερα ευνοούν τα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού) η οποία έχει διατηρήσει την ειρήνη και είναι απαραίτητη για όλους μας».

Τα σχέδια επέκτασης και ενίσχυσης των στρατιωτικών συνεργασιών των ΗΠΑ στην περιοχή αφορούν καταρχήν την προσπάθεια να ανακοπεί η επιρροή της Κίνας και η δράση του ανερχόμενου κινεζικού κεφαλαίου. Το «θερμόμετρο» ανεβαίνει διαρκώς, ειδικά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, μια περιοχή όπου οι εδαφικές διαφορές της Κίνας με άλλες χώρες ανατροφοδοτούν αντεγκλήσεις και διάφορες «πρωτοβουλίες» (π.χ. εγκατάσταση σύγχρονων οπλικών συστημάτων), καθώς πρόκειται για ένα κρίσιμο γεωστρατηγικό πέρασμα, μια περιοχή πλούσια σε φυσικό πλούτο, αλλά και με μεγάλη σημασία για τον κλάδο της αλιείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ