Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση στην Κομισιόν για τη ΛΑΡΚΟ

Αφορά την επιστροφή των ενισχύσεων και τα σχέδια για παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Νέος τραυματισμός εργάτη στο τμήμα ηλεκτροκάμινων

Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Σ' αυτήν αναφέρει:

«Στην ιδιωτικοποίηση οδηγείται μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη βιομηχανίες παραγωγής σιδηρονικελίου, η ΛΑΡΚΟ, μετά από 50 χρόνια λειτουργίας, ενώ οι εκατοντάδες εργαζόμενοί της, που για χρόνια με τον ιδρώτα και κυριολεκτικά το αίμα τους έκαναν την επιχείρηση κερδοφόρα, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με απολύσεις, μειώσεις μισθών κατά τουλάχιστον 20% και κατάργηση του επιδόματος παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνει την επιχείρηση να επιστρέψει χιλιάδες ευρώ ισχυριζόμενη ότι αποτελούν "παράνομες κρατικές ενισχύσεις", ενώ η πλειοψηφία της επιχείρησης ανήκει στο Δημόσιο. Οι ευθύνες της ΕΕ είναι συνολικές, καθώς σταθερά και με τέτοιες πρακτικές μεθοδεύει την παράδοση δημόσιας περιουσίας, απαλλαγμένης από χρέη, σε επιχειρηματικούς ομίλους, φορτώνοντας τα βάρη στο λαό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας το 3ο μνημόνιο που συνυπέγραψε με ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ, ακολουθεί την ίδια συνταγή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ για την επίτευξη "βιωσιμότητας". Οι ιδιωτικοποιήσεις βέβαια πουθενά δεν "έσωσαν" τους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα οδήγησαν σε μειώσεις μισθών και τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή: Στις ευθύνες της ΕΕ για την απαίτησή της να επιστραφούν οι ενισχύσεις που δόθηκαν στη ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί μέσο εξυπηρέτησης των σχεδίων ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Στο αίτημα των εργαζομένων να μην ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Νέος σοβαρός τραυματισμός εργάτη

Στο μεταξύ, σοβαρά τραυματίστηκε στο πόδι 40χρονος εργάτης στο τμήμα ηλεκτροκάμινων της ΛΑΡΚΟ, αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, όταν στη διάρκεια εργασιών, σιδερένιοι σωλήνες καταπλάκωσαν το πόδι του. Ο εργάτης διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο ΚΑΤ όπου χειρουργήθηκε.

Η συνδικαλιστική παράταξη «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» («ΕΑΜ», στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) σημειώνει για το νέο εργατικό «ατύχημα»: «Για μας, κυβέρνηση και διοίκηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το ατύχημα. Σχεδιάζουν και δρουν σύμφωνα με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και αδιαφορούν για τη ζωή μας, για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και με γνώμονα τις ανάγκες του λαού. Αυτή η πολιτική που την υγιεινή και ασφάλεια την βλέπει ως κόστος είναι η αιτία που εκατοντάδες σημεία στο εργοστάσιο είναι παγίδες και δεν διορθώνονται. Θα μπορούσε π.χ. στο συγκεκριμένο σημείο να είχε φτιαχτεί ράμπα που με ασφάλεια θα κοτσάριζε ο εργαζόμενος το δεμάτι με τις σωλήνες».

Το «ΕΑΜ» καλεί σε πάλη για: Να σταματήσει κάθε σενάριο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ. Δημόσιο Φορέα Ορυκτού Πλούτου όπου θα συμμετέχει η ΛΑΡΚΟ, θα εκσυγχρονιστεί, θα καθετοποιεί την παραγωγή. Κατάργηση των εργολαβιών. Απορρόφηση όλων των εργαζομένων από τη ΛΑΡΚΟ. Επιχειρησιακή σύμβαση που θα ισχύει για όλους κ.ά. Τέλος, απαιτεί να γίνει Γενική Συνέλευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ