Πέμπτη 17 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πολιτική επιλογή» η απουσία κρατικής δομής φιλοξενίας στα σύνορα

Ο Γ. Μουζάλας ομολογεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης ενισχύει τον εγκλωβισμό

MotionTeam

Την ωμή παραδοχή ότι η απουσία κρατικής δομής φιλοξενίας προσφύγων στα σύνορα «ήταν και νομική ανάγκη και πολιτική επιλογή», καθώς «θα είναι μια μόνιμη πηγή τριβών με την ΕΕ και την ΠΓΔΜ», έκανε προχτές, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο αναπ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Επιλογή που σημαίνει την καταδίκη χιλιάδων ανθρώπων να ζουν μέσα σε λάσπες, παιδιά να τριγυρνούν άρρωστα σε πλημμυρισμένες σκηνές, ενώ σπρώχνει στην απελπισία όσους θέλουν να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.

Ο Γ. Μουζάλας, λοιπόν, ομολόγησε πως «δεν θέλαμε πάνω στα σύνορα να υπάρχει επίσημη κρατική δομή που να διευκολύνει αυτό το δρόμο (σ.σ. των Βαλκανίων) και να τον καθιερώνει. Ετσι ήρθαμε σε επαφή με ΜΚΟ και την UNHCR και τους ζητήσαμε να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτών των ανθρώπων και ανταποκρίθηκαν. Ηταν νομική ανάγκη στην αρχή και πολιτική επιλογή μετά. Εξακολουθούμε να μην θέλουμε camp στην Ειδομένη. Θα είναι μια μόνιμη πηγή τριβών με την ΕΕ και την ΠΓΔΜ... Η ευθύνη του χώρου αυτού εξακολουθεί να μην είναι στην ευθύνη του ελληνικού κράτους, γιατί θέλουμε να μεταδώσουμε ότι όποιος πηγαίνει στην Ειδομένη, πηγαίνει με δική του ευθύνη».

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την πλήρη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τις απαράδεκτες και επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ για το Προσφυγικό. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενη στη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποστήριξε ότι κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, «είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή απόφαση για την αποτελεσματική διαχείριση του Προσφυγικού, στη βάση των κατευθύνσεων που χάραξε η προηγούμενη Σύνοδος».

Η Ολγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι επιδιώξεις της κυβέρνησης θα είναι: «Μια αξιόπιστη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά. Η εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσα από την υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία. Η αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ. Η κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με τη συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO). Η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, που υπογράφηκε στη Σμύρνη, για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών, καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, από 1/6/2016».

Η Ο. Γεροβασίλη ενημέρωσε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή, σε 30 χώρους υποδοχής και φιλοξενίας ανά την Ελλάδα, φιλοξενούνται, σιτίζονται και έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη περίπου 30.000 πρόσφυγες, ενώ για την Ειδομένη επανέλαβε πως «κατόπιν συνεννόησης της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δεν προβλέπεται η εγκατάσταση δομών φιλοξενίας στα σύνορα, προκειμένου να μην λειτουργήσουν τα σημεία αυτά ως πόλος έλξης».

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό με τους πρόσφυγες που πέρασαν στην ΠΓΔΜ, υποστήριξε πως «δεν είναι ακριβώς γνωστός ο αριθμός τους - και αυτό είναι ζητούμενο και ερευνάται, να δούμε ποιος ήταν ο πραγματικός αριθμός που πέρασε - και οι οποίοι δεν έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα» και πως «δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα από την ΠΓΔΜ προς τη χώρα μας για να επιστρέψουν πρόσφυγες προς τα πίσω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ