Πέμπτη 17 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταψήφισε την παράδοση των λιμενικών υπηρεσιών στο κεφάλαιο

Ο κανονισμός για την «πρόσβαση στην αγορά των λιμενικών υπηρεσιών», που υπερψηφίστηκε από Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθερους και την GUE, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ανοίγει διάπλατα το δρόμο της «απελευθέρωσης των λιμενικών υπηρεσιών» για να πάρουν τα μονοπώλια στα χέρια τους την παροχή των λιμενικών υπηρεσιών. Η ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, δεν θεσπίζει ενιαίο τρόπο παράδοσης των λιμενικών υπηρεσιών στο κεφάλαιο, αφήνοντας στις κυβερνήσεις να ορίσουν σε κάθε χώρα τον τρόπο και τη μορφή που αυτή θα πάρει, ανάλογα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της κάθε αστικής τάξης, εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών για την επέκταση της δράσης τους και την αύξηση της κερδοφορίας τους. Με την εφαρμογή του κανονισμού στρώνεται το έδαφος και για το περαιτέρω χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα λιμάνια, όπως οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με χειροτέρευση των όρων δουλειάς και αμοιβής, εντατικοποίηση κ.ά.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψηφίζοντας τον κανονισμό υπογράμμισε ότι τα λιμάνια και οι υπηρεσίες τους, είτε με διάφορες μορφές απευθείας παράδοσής τους στο κεφάλαιο, είτε με φορέα εκμετάλλευσης το αστικό κράτος, υπηρετούν τα κέρδη των μονοπωλίων, τσακίζοντας εργατικά δικαιώματα, επιβάλλοντας συνθήκες γαλέρας.

Οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις επιταχύνουν τις διαδικασίες παραχώρησης στο κεφάλαιο των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης που δρομολογεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπηρετώντας το στρατηγικό στόχο της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμίσει το γεωπολιτικό ρόλο της στην περιοχή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στη διαμόρφωση του κειμένου που ψηφίστηκε, πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Γι' αυτό, το ΚΚΕ συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης σε αντιπαράθεση με τα μονοπώλια, την εξουσία τους και τα στηρίγματά της, τις ενώσεις του κεφαλαίου όπως η ΕΕ. Μόνο έτσι τα λιμάνια και οι υποδομές της χώρας μπορεί να γίνουν λαϊκή περιούσια και να αξιοποιηθούν από την εργατική - λαϊκή εξουσία, ενταγμένα σε πανεθνικό επιστημονικό σχέδιο με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ