Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Επιχείρηση εξωραϊσμού του αστικού πολιτικού συστήματος

Ψηφίστηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής ο Κώδικας Δεοντολογίας βουλευτών, ο οποίος είναι ενταγμένος στη συνολικότερη προσπάθεια εξωραϊσμού του αστικού πολιτικού συστήματος και των θεσμών του.

Το τι ακριβώς επιδιώκεται με τον «Κώδικα», επιβεβαιώνεται από το προοίμιο του ίδιου του σχετικού κειμένου, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η θέσπισή του «συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του λαού προς τον θεσμό του Κοινοβουλίου, εν γένει, και το έργο των βουλευτών ειδικότερα»...

Σχετικά με τα άρθρα του «Κώδικα», τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 2 αφορούν την υποχρέωση των βουλευτών να τηρούν πιστά τον κανονισμό της Βουλής, τις αρχές προάσπισης του κύρους της Βουλής κ.λπ. Το άρθρο 3 αφορά τα περί «σύγκρουσης συμφερόντων», εξηγώντας ότι ο βουλευτής δεν πρέπει κατά την άσκηση των καθηκόντων του «εν γνώσει του να εξυπηρετεί αμέσως ή εμμέσως ιδιωτικό συμφέρον, οικονομικό ή άλλο» κ.λπ., ενώ στο άρθρο 4 αναφέρεται ότι «οι βουλευτές οφείλουν να μην αποδέχονται δώρα, ή παροχές, ή άλλα ωφελήματα» των οποίων η αξία εγείρει «ζητήματα μεροληπτικής άσκησης των καθηκόντων τους» κ.ο.κ. Στο άρθρο 8 αναφέρονται τα πειθαρχικά μέτρα.

Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, επισήμανε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» καθώς υπάρχουν άρθρα με τα οποία δεν έχει αντίρρηση, όπως δεν έχει αντίρρηση με το να υπάρξει έστω και μία ελάχιστη δυνατότητα ελέγχου, αν και, όπως διευκρίνισε, όλα τα άρθρα χαρακτηρίζονται από γενικολογίες.

Σημείωσε ότι αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να επιβάλει τέτοια μέτρα ώστε να ελέγξει κατά κάποιον τρόπο τη διαπλοκή και τη διαφθορά, θα αποδεχόταν τις προτάσεις που έχει καταθέσει επανειλημμένα το ΚΚΕ για την ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών και των χρηματοοικονομικών προϊόντων, κατάργηση όλων των απορρήτων (φορολογικά, τραπεζικά, επιχειρηματικά), επιβολή ελέγχου στην εξαγωγή και εισαγωγή κεφαλαίων, απαγόρευση της δράσης των off shore εταιρειών κ.ά.

Αναδεικνύοντας την πραγματική στόχευση του «Κώδικα», σημείωσε ότι «η ψήφισή του εντάσσεται στην εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ έχει ως κατεύθυνση την ψήφιση τέτοιων κωδίκων, σε μία προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να καλύψει τις συνέπειες που προκαλούν οι βάρβαρες πολιτικές, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου».

Πρόσθεσε ότι παράλληλα με αυτούς τους κώδικες και με πρόσχημα τη διαφθορά, όπως δείχνει και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προετοιμάζεται το έδαφος για τον έλεγχο στη λειτουργία των κομμάτων, με στόχο τη δράση «των κομμάτων και των οργανώσεων που αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου».

Υπέρ του «Κώδικα» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Κατά ψήφισε η ΧΑ, κυρίως για δημαγωγικούς λόγους, αφού δεν καταψήφισε τα περισσότερα άρθρα. Κατά ψήφισε και η Ενωση Κεντρώων, με τον πρόεδρο του κόμματος, Β. Λεβέντη, να κάνει λόγο για κώδικα «τύπου Ερντογάν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες(2003-10-31 00:00:00.0)
Θέμα νομιμότητας των κωδίκων θέτει η ΕΣΗΕΑ(2002-11-01 00:00:00.0)
Απάνθρωπος αντεργατικός κώδικας εργασίας(2001-12-28 00:00:00.0)
Το ξεπούλημα της γης(2001-09-23 00:00:00.0)
Στόχος ο άβουλος υπάλληλος!(1999-01-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ