Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΕΝΔΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Ο «αποφασιστικός ρόλος» που διεκδικεί το κεφάλαιο προμηνύει νέα δεινά για το λαό

Αποκαλυπτικά όσα ειπώθηκαν και στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις προσφυγικές ροές και την «ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»...

Το ρόλο που αναλαμβάνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις για την επίτευξη των γεωστρατηγικών στόχων του εγχώριου κεφαλαίου επιβεβαίωσε η ομιλία του Α/ΓΕΕΘΑ
Το ρόλο που αναλαμβάνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις για την επίτευξη των γεωστρατηγικών στόχων του εγχώριου κεφαλαίου επιβεβαίωσε η ομιλία του Α/ΓΕΕΘΑ
Οι τρόποι που οι επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της Αμυνας προσπαθούν να ενισχύσουν τα κέρδη τους, βλέποντας στο Προσφυγικό πεδία για μπίζνες, αναπτύχθηκαν χτες στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με συνδιοργανωτή το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμυνας, και με θέμα τη θέση της χώρας «στο επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων και προσφυγικών ροών», και την «ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Στις εργασίες του συνεδρίου αποτυπώθηκαν, επίσης, οι προσπάθειες της εγχώριας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση μέσα από βαθύτερη εμπλοκή - με πρόσχημα την τρομοκρατία - στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η προωθούμενη μεγαλύτερη καταστολή στο εσωτερικό, με αφορμή, ακριβώς το Προσφυγικό και την τρομοκρατία.

Επιδιώκουν «αποφασιστικό ρόλο» εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό και τη χώρα

Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε χτες, σε συνέχεια της προχτεσινής αντίστοιχης παρέμβασης του υπουργού Αμυνας της συγκυβέρνησης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, κεντρικός ομιλητής στην ενότητα με θέμα «Εθνική Αμυντική Πολιτική και Στρατηγικός Σχεδιασμός εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων»:

Η θέση της χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων την τοποθετεί στο επίκεντρο οικονομικών γεωστρατηγικών και ενεργειακών εξελίξεων, ενεργειακών και προσφυγικών ροών. Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει και νέες απειλές, όπως τρομοκρατία, μετανάστευση, κλιματικές αλλαγές. Το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι και πρόβλημα ασφαλείας που έχουμε να λάβουμε υπόψη στο στρατηγικό μας σχεδιασμό. Εισέρχονται και ακραία στοιχεία που ενδέχεται να σχεδιάζουν επιθέσεις στην Ευρώπη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα απαιτούν εξωστρέφεια και συνεργασίες με τους γείτονες και συμμάχους μας. Επιδιώκουμε η χώρα μας να συνεχίσει να παίζει αποφασιστικό ρόλο στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα ασφαλείας. Στόχος μας ένας άξονας ασφαλείας που, ξεκινώντας από Ισραήλ και Κύπρο, θα επεκτείνεται προς Αίγυπτο και Ιορδανία, και προς βορρά προς Βουλγαρία και Ρουμανία, και μεταξύ άλλων θα στοχεύει κατά του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Οπου, βέβαια, ο «αποφασιστικός ρόλος» που διεκδικεί η ελληνική αστική τάξη και το κράτος της, συνεπάγεται τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς...

Ο Τ. Ροζολής, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) είπε: Παρ' όλη την κρίση έχουμε αύξηση των μελών μας. Εχουμε προσανατολιστεί σε προϊόντα διττής χρήσης, όπως και σε μη στρατιωτικά προϊόντα. Εχουμε περιθώριο να δραστηριοποιθούμε με προϊόντα και για τη διαχείριση του Προσφυγικού με τέτοια προϊόντα διττής χρήσης ή μη στρατιωτικά (πλωτά μέσα επιτήρησης ή επισκευή τους, ένδυση, μονάδες πρώτων βοηθειών, συστήματα παραγωγής ενέργειας, συστήματα αποτροπής εισόδου ή εξόδου ανεπιθύμητων προσώπων κ.α.)

Ο Θ. Βασιλείου, πρόεδρος του ΔΣ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ισχυρίστηκε ότι οι Σύροι πρόσφυγες είναι η μειοψηφία στους εισερχόμενους και πρόσθεσε: Ερχονται μαζί απειράριθμοι μετανάστες που κάνουν τη διαχείριση του προβλήματος δυσχερέστερη. Ο τζιχαντισμός είναι ο νέος παράγοντας που καθορίζει τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και επηρεάζει και τη χώρα μας, χώρα - σύνορο μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση συμμετρικών και ασύμμετρων απειλών.

Είναι σαφής, δηλαδή, η πλήρης υιοθέτηση των προσχημάτων για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως και η προσπάθεια του κεφαλαίου να βρει κερδοφόρα πεδία δράσης μέσα και από τη διαχείριση του Προσφυγικού...

Οι «γεωστρατηγικές προτεραιότητες» και η «αποσταθεροποίηση»

Στην ενότητα του συνεδρίου για το ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Τρ. Καρατράντος, καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας των Ενόπλων Δυνάμεων, έβαλε ανάμεσα στις εξελίξεις των «γεωπολιτικών αναταράξεων», τη ριζοσπαστικοποίηση, τον εθνικισμό και τη βία. Πρόσθεσε ότι η ασφάλεια είναι ζητούμενο του αστικού πληθυσμού.

Ο Αγγ. Συρίγος, επικ. καθηγητής στο Πάντειο και πρώην γγ του υπουργείου Εσωτερικών, είπε: Η Ελλάδα έχει γεωστρατηγικές προτεραιότητες σε 4 περιοχές. Ευρώπη, Βαλκάνια, Εύξεινος Πόντος και Ανατολική Μεσόγειος, όπου εκ των πραγμάτων μπαίνουν ως παράγοντες Κύπρος και Τουρκία και τα τελευταία χρόνια βασικό ρόλο παίζει η συριακή κρίση, το Ισλαμικό Κράτος και οι άλλες παραϊσλαμικές οργανώσεις. Το Προσφυγικό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί στην Ελλάδα λόγω Συρίας. Υπάρχει και ζήτημα δημιουργίας ριζοσπαστικών πυρήνων μέσα στην Τουρκία, με κίνδυνο σε βάθος χρόνου να αποσταθεροποιείται, κάτι που μπορεί να μας επηρεάσει π.χ. στο Κυπριακό ή στην ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο και ανατολικά της Κρήτης, με την Τουρκία να αντιδρά σε κάθε σχετική έρευνα. Υπάρχει και ζήτημα αποσταθεροποίησης της Λιβύης με μεταφορά του Ισλαμισμού από Συρία προς Λιβύη, θέμα που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από Λιβύη μας χωρίζει μόνο μια θάλασσα.

Να σημειώσουμε βέβαια ότι είναι ακριβώς αυτές οι «γεωστρατηγικές προτεραιότητες» της αστικής τάξης αυτές που την κάνουν να μπαίνει με τα μπούνια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που φέρνουν και την «αποσταθεροποίηση» στην ευρύτερη περιοχή...

Ο δε Γρ. Κουτσογιάννης, στέλεχος της «Lockheed Martin» είπε: Η Ελλάδα έχει μοναδική γεωγραφία με μακρά χερσαία σύνορα και τεράστια ακτογραμμή, πρόκληση στις Ενοπλες Δυνάμεις για έλεγχό τους. Υπολογίζεται ότι τα μέσα τους καταπονούνται 8 φορές παραπάνω από άλλα ευρωπαϊκά. Αυτό το ζήτημα και οι προκλήσεις του Προσφυγικού, μπορούν βέβαια, να αξιοποιηθούν προς γεωστρατηγική της αναβάθμιση. Να γίνει γέφυρα συνεννόησης και επικοινωνίας με τις αραβικές χώρες, για καλύτερη συνεργασία χωρών και οργανισμών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η «εσωτερική ασφάλεια»

Παραπέρα, στην ενότητα του συνεδρίου για την «εσωτερική ασφάλεια», την τρομοκρατία και τις ασύμμετρες απειλές, ο Δ. Μάλλιος, αστυνομικός διευθυντής, επικεφαλής στη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., είπε:

Οι μεταναστευτικές ροές γεννούν μια ανασφάλεια ότι μπορεί να εκδηλωθούν εδώ τρομοκρατικές απειλές και επιθέσεις, ότι μπορεί να πέρασαν με τις τέτοιες ροές και ορισμένοι τρομοκράτες στην Ευρώπη. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουμε το παραμικρό τέτοιο ενδεχόμενο. Δύσκολο να προβλέψει κανείς πού θα χτυπήσει κάποιος. Γενικά, είναι χώροι με συμβολισμό, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χώροι συγκέντρωσης ατόμων, κρατικά κτίρια, χώροι θρησκευτικοί, λατρείας κ.ά. Αρα δύσκολο να αποκλείσεις την πιθανότητα ότι κάτι μπορεί να συμβεί. Αρα πρέπει να αναπτύσσουμε δίκτυα συλλογής πληροφοριών, να τα επεξεργαστούμε, να λάβουμε προληπτικά μέτρα, να επιδεικνύουμε εγρήγορση, ανά πάσα στιγμή να κάνουμε απεικόνιση στο πεδίο. Εχουμε, ευτυχώς, μια κληρονομία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε μέσα, εξοπλισμό, μεθόδους, που μπορούμε να αξιοποιούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Γενικά, το επίπεδο εγρήγορσής μας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μπορούμε να εξελιχτούμε και παραπέρα, να αναπτύξουμε συνέργειες και συνεργασίες με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών.

Τέλος, ο Β. Τζάκης, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (στήθηκε μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους), που υπηρετεί στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, έδωσε μια εικόνα του πώς δικτυώνεται και λειτουργεί η αρμόδια για το θέμα αμερικάνικη υπηρεσία (Homeland Investigation Security - HIS), με 7.000 πράκτορες, 2.000 αναλυτές και 75 γραφεία σε 48 ξεχωριστές χώρες (π.χ. το γραφείο της Αθήνας έχει αρμοδιότητα και για Κύπρο, Βουλγαρία, Τουρκία) κι ένα ευρύ αντικείμενο ερευνών, από διακίνηση ανθρώπων, μέχρι απάτες εμπορικών συναλλαγών.

Προσδιόρισε ότι το HIS είναι σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ειδικά την ΕΛ.ΑΣ., για εντοπισμό κυκλωμάτων και την εξάρθρωσή τους, τη σύλληψη ατόμων που έχουν «στόχους» στις ΗΠΑ.

Για την αρμάδα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όσα ειπώθηκαν για την παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, όπως και ορισμένες επιχειρησιακές εξελίξεις που επιβεβαιώνουν την πραγματική αποστολή της...

Ο Κων. Φίλης, από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας για τις εξελίξεις στη Συρία ανέφερε: Υπάρχουν πολλά αποκλίνοντα συμφέροντα μεταξύ των εσωτερικών παραγόντων, αλλά και διεθνών παικτών, όπως ΗΠΑ και Ρωσία που φαίνεται πάντως να έχουν καταλήξει σε ένα modus operandi, αν και υπάρχουν χαοτικές διαφορές, π.χ. από τη μια το Ιράν και από την άλλη η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.

Παραπέρα τόνισε χαρακτηριστικά: Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν έχει τόση αξία στη διαχείριση του Προσφυγικού, όσο για την παρουσία μιας συγκροτημένης ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο λόγω της ρωσικής υπερδραστηριοποίησης με αφορμή το Συριακό, στοιχείο η ανάπτυξη αυτή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο επόμενο διάστημα, σε περίπτωση που η Τουρκία ήθελε μια ζώνη ελέγχου στο εσωτερικό της Συρίας, ώστε να ελέγχει το εκεί κουρδικό στοιχείο.

Πρόκειται για μια ακόμα δημόσια τοποθέτηση, μετά και τις αντίστοιχες δηλώσεις υψηλόβαθμων Αμερικανών και άλλων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, η οποία επιβεβαιώνει όσα είπε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή για το πραγματικό περιεχόμενο της επιχείρησης της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο.

...που αναπτύσσεται πλέον και στη Μαύρη Θάλασσα!

Στα παραπάνω, μάλιστα, έρχονται να προστεθούν και συγκεκριμένες εξελίξεις σε επιχειρησιακό επίπεδο:

Συγκεκριμένα, μία από τις φρεγάτες της SNMG2, που υποτίθεται αναπτύχθηκε στο Αιγαίο για το Προσφυγικό, η καναδέζικη «FREDERICTON», έφυγε και... πήγε στη Μαύρη Θάλασσα όπου με πλοία του ρουμάνικου (η φρεγάτα «REGINA ΜΑΡΙΑ»), του βουλγάρικου (η κορβέτα «RESHITELNI») και του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού συνέστησε υπο-ομάδα της SNMG2, την SNMG2 - TU2, που κάνει εκεί αεροναυτικά γυμνάσια, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης ακόμα περισσότερων πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στο δίαυλο που διασχίζουν ρωσικά πολεμικά πλοία, από Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, για να φτάσουν στη Συρία.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις και δηλώσεις των ίδιων των ΝΑΤΟικών: «Η Fredericton είναι στη Μαύρη Θάλασσα ώστε να επαναβεβαιώσει τους συμμάχους στην περιοχή για τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας (...) Τα πλοία (σ.σ: της SNMG2 TU.02, με επικεφαλής τον διοικητή της "FREDERICTON" Trevor Maclean) θα παραμείνουν υπό τη γενική διοίκηση του διοικητή της SNMG2 υποναύαρχου Jοrg Klein, αντικατοπτρίζοντας την ικανότητα του ΝΑΤΟ να λειτουργεί σε δυναμικούς θαλάσσιους τομείς».

Και συνεχίζουν: «Οι συνεργασίες που έχουμε στην περιοχή είναι εξαιρετικά πολύτιμες για το ΝΑΤΟ, και η αξία της πολυεθνικής εκπαίδευσης με τους Συμμάχους μας, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της θαλάσσιας διαλειτουργικότητας της Συμμαχίας (...) Η ανάπτυξη και οι δραστηριότητές μας στη Μαύρη Θάλασσα θα ενισχύσουν και θα συνεχίσουν να οικοδομούν τους δεσμούς της συμμαχίας μας. Το να είναι σε θέση να εκτελεί αυτή την ταυτόχρονη ανάπτυξη(σ.σ: σε Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα)στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων της SNMG2, μιλά από μόνη της για την μεγάλη μας ευελιξία ως Task Force».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ