Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΟΒ Φαρσάλων του ΚΚΕ για εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου για τον Γρ. Σούρλα

Πρόσφατα, σε εκδήλωση στα Φάρσαλα έγινε παρουσίαση βιβλίου για τον αρχισυμμορίτη - εγκληματία Γρηγόρη Σούρλα. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο γνωστός υμνητής της δικτατορίας του Μεταξά και της χούντας, αντικομμουνιστής Κ. Πλεύρης.

Με αφορμή αυτήν την εκδήλωση, η ΚΟΒ Φαρσάλων του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει: «Δεν είναι καθόλου τυχαίο που κάποιοι σήμερα παραχαράσσουν την Ιστορία και επιχειρούν να παρουσιάσουν φασίστες και εγκληματίες, σαν τον Γρηγόρη Σούρλα, ως λαϊκούς αγωνιστές. Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει τι ήταν ο Γρηγόρης Σούρλας, η οργάνωσή του, τα εγκλήματά του.

Να θυμόμαστε ότι ο Γρηγόρης Σούρλας ήταν κοινός εγκληματίας, που στρατολογήθηκε πρώτα από τους Γερμανούς, στη συνέχεια από τους Αγγλους και τις κυβερνήσεις μετά την απελευθέρωση. Αξιοποιήθηκε να πολεμήσει το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ αρχικά και κατοπινά τους αγωνιστές του ΔΣΕ, να σπείρει τον τρόμο και το φόβο στα χωριά της υπαίθρου, ώστε κανείς να μη σηκώνει κεφάλι, κανείς να μην αγωνίζεται.

Τον Σούρλα, ήδη γνωστό εγκληματία, τον εξόπλισαν οι Γερμανοί και του έδωσαν ηγετικό ρόλο στην ΕΑΣΑΔ (Εθνικός Αγροτικός Σύνδεσμος Αντικομμουνιστικής Δράσης) το 1944. Με πρόσχημα τον πόλεμο ενάντια στους κομμουνιστές, το πλιάτσικο, οι φόνοι, οι βιασμοί, τα καψίματα χωριών ήταν στην καθημερινή δράση του Σούρλα. Ο ΕΛΑΣ χτύπησε τον Σούρλα και τους Γερμανούς στην έδρα του στο Δεμερλί στις 2 Σεπτέμβρη του 1944. Ο Σούρλας γλίτωσε.

Με τον ερχομό τους στο ελληνικό πολιτικό προσκήνιο, το ντόπιο κατεστημένο και οι Αγγλοι γρήγορα βρήκαν "δουλειά" στους δοσίλογους και ταγματαλήτες της Κατοχής. Η "δουλειά" τους αυτή ήταν η τρομοκρατία του λαού της υπαίθρου, η δημιουργία εμφυλιακού κλίματος και η δίωξη με κάθε τρόπο των στελεχών των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΚΚΕ. Στον Γρηγόρη Σούρλα δόθηκαν όπλα και η εντολή να περιτρέχει την περιοχή της Θεσσαλίας και των Φαρσάλων αγρυπνώντας για τον κομμουνιστικό κίνδυνο.

Οι Σούρληδες στην περιοχή δολοφονούσαν αδίστακτα και αδιακρίτως, βασάνισαν και δολοφόνησαν πολλά στελέχη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ καθώς και τον δημοσιογράφο του "Ριζοσπάστη" Κώστα Βιδάλη.

Η προσπάθεια δικαίωσης του Σούρλα είναι προσπάθεια δικαίωσης της δράσης σήμερα της Χρυσής Αυγής και άλλων οργανώσεων που τις προετοιμάζουν να παίξουν τον αντίστοιχο ρόλο στις σημερινές συνθήκες. Να υπάρχουν νέα τάγματα εφόδου, που θα πολεμούν με κάθε μορφή το λαϊκό κίνημα και κυρίως εκείνο το τμήμα του που αναλαμβάνει πρωτοπόρο και καθοδηγητικό ρόλο, τους κομμουνιστές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ