Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ενισχύουν την κερδοφορία και τη μονοπώληση των αερομεταφορών

Καταργείται ουσιαστικά ο εθνικός εναέριος χώρος

Associated Press

Στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ελευθερία δράσης των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις αερομεταφορές, χτες επικυρώθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων, οι συμφωνίες για «κοινό αεροπορικό χώρο μεταξύ της ΕΕ και των χωρών - μελών της» με τη Γεωργία, το Χασεμιτικό Βασίλειο Ιορδανίας, το Ισραήλ και τη Μολδαβία.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία καταψήφισε, οι συμφωνίες αυτές προβλέπονται από τους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων και αφορούν τον «ενιαίο ευρωπαϊκό ουρανό», σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και επέκτασή του και σε τρίτες χώρες.

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι προωθείται «η κατάργηση ουσιαστικά του εθνικού εναέριου χώρου, τα όρια ευθύνης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της αυτοτέλειάς της. Εκπτώσεις υπάρχουν και στην εθνική κυριαρχία, αφού η χάραξη των σημερινών αεροδιαδρόμων γίνεται με κριτήριο τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών, υποβιβάζοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας και της άμυνας της χώρας, με περιορισμό του εναέριου χώρου δράσης της».

Στόχος είναι, όπως σημείωσε, η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων «με κατεύθυνση τη συγκέντρωση και μονοπώληση της αγοράς σε μια χούφτα μονοπώλια». Αλλωστε και στις 4 συμφωνίες προβλέπονται «φοροαπαλλαγές για ελάφρυνση από τελωνειακούς δασμούς προς τις επιλεγμένες αεροπορικές εταιρείες και από τα δύο μέρη». Παράλληλα, με την πολιτική αυτή γίνονται διαρκώς ακριβότερες οι αερομεταφορές για τα λαϊκά στρώματα, ενώ πλήττεται και η ασφάλεια.

Τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει δραματικές επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων, με απολύσεις, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. «Εξάλλου, πουθενά στις κυρώσεις δεν υπάρχει αναφορά για Συλλογικές Συμβάσεις και κατοχύρωση δικαιωμάτων εργαζομένων» είπε.

Απαντώντας, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, ανέφερε ότι «δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, να λέμε ότι δεν χρειάζονται και είναι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιλώ προς τη συνάδελφο από το ΚΚΕ. Δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί κάθε τρεις και λίγο αλλάζουν τα θεσμικά πλαίσια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλό θα είναι τουλάχιστον τέτοιες συμφωνίες να τις έχουμε προχωρήσει και να κατοχυρώνουμε τα συμφέροντα της χώρας μας», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα όσα ανέφερε η Δ. Μανωλάκου.

Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε, επειδή, κατά την Ε. Ζαρούλια, «τη στιγμή που η κυβέρνηση ακολουθεί μνημονιακή πολιτική, δεν είναι δυνατόν να υπερψηφίσει η ΧΑ τίποτα, έστω και αν υπάρχει κάτι που είναι θετικό»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ