Κυριακή 15 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1786 Γεννιέται ο οπλαρχηγός επαναστάτης του 1821 (και μέλος της Φιλικής Εταιρίας) Δημήτριος Πλαπούτας.

1848 Οι αστικοδημοκρατικές επαναστάσεις στην Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη. Στη Βιέννη, οι εξεγερμένοι απαιτούν τη θέσπιση δημοκρατικότερου Συντάγματος και συστήματος αντιπροσώπευσης.

1854 Γεννιέται ο δημοτικιστής, φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Ψυχάρης.

1891 Γεννιέται ο Σοβιετικός συγγραφέας Μιχαήλ Μπουλγκακόφ.

1919 Αποβιβάζονται στη Σμύρνη τα πρώτα αγήματα του ελληνικού στρατού. Ξεκινά η Μικρασιατική Εκστρατεία, η οποία, 3 χρόνια αργότερα, οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή.

1928 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Απογραφής, ο πληθυσμός της Ελλάδας φτάνει τα 6.204.684 άτομα.

1935 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ζωγράφος και θεωρητικός της Τέχνης Καζιμίρ Μαλέβιτς, δημιουργός των ρευμάτων του Σουπρεματισμού και του Κονστρουκτιβισμού.

1935 Αρχίζει να λειτουργεί το πρώτο τμήμα του μετρό της Μόσχας (13 σταθμοί).

1941 Η εθνικοαπελευθερωτική ομάδα «Δημοκράτης» κυκλοφορεί την πρώτη έντυπη προκήρυξή της, που καλεί το λαό σε πάλη κατά των κατακτητών. Στη Θεσσαλονίκη, συγκροτείται η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία».

1941 Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας αναγγέλλει, με προκήρυξή του, την ίδρυση του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης.

1942 Οργανώνεται το πρώτο παρτιζάνικο Σώμα «Σ. Τσαρνένσκι» της Λαϊκής Φρουράς στην Πολωνία.

1946 Το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του, διαβεβαιώνει όσους πλούτισαν την περίοδο της Κατοχής, πως δεν πρόκειται να τους επιβληθεί κανένας φόρος.

1950 Ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος μετά τον Εμφύλιο. Δημιουργείται το Ενιαίο Συνδικαλιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΣΚΕ), όπου συσπειρώθηκαν η Συνδικαλιστική Προοδευτική Παράταξη, η Ενιαία Σοσιαλιστική και Συνδικαλιστική Παράταξη, η Δημοκρατική Αριστερή Συνδικαλιστική Παράταξη Ελλάδος, η Συνδικαλιστική Κίνηση Αριστερών Φιλελευθέρων και η Συνδικαλιστική Παράταξη Προοδευτικών Φιλελευθέρων και Ανεξάρτητων Συνδικαλιστών.

1955 Υπογράφεται Συνθήκη από τους αντιπροσώπους των ΕΣΣΔ, Αγγλίας, ΗΠΑ και Γαλλίας, με την οποία η Αυστρία αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος (έως τότε ήταν χωρισμένη σε ζώνες κατοχής, όπως και η Γερμανία).

1957 Η Μ. Βρετανία πραγματοποιεί την έκρηξη της πρώτης βόμβας υδρογόνου.

1967 Πεθαίνει ο Αμερικανός ζωγράφος Εντουαρντ Χόπερ.

1970 Πραγματοποιείται στο Παρίσι Σύσκεψη 18 Κομμουνιστικών Κομμάτων των καπιταλιστικών χωρών της Ευρώπης, στην οποία μετείχε και του ΚΚΕ. Η σύσκεψη πήρε μέτρα για το δυνάμωμα της υποστήριξης του αγώνα των λαών των Βιετνάμ, Λάος και Καμπότζης εναντίον της αμερικανικής επέμβασης.

1978 Συνέρχεται το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ (15-20/5/1978). Η Ολομέλεια της νέας ΚΕ του Κόμματος εκλέγει στις 21/5 ως Γενικό Γραμματέα τον Χαρίλαο Φλωράκη.

1991 Η Εντίτ Κρεσόν ορκίζεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Γαλλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ