Σάββατο 14 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Εστίασαν στις μπίζνες του κεφαλαίου

Ολοκληρώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη η Ενδιάμεση Σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας - Ρωσίας, με το «επενδυτικό ενδιαφέρον» να εστιάζει - όπως διαχέεται - σε αρκετούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις Μεταφορές.

Διόλου τυχαία, συμπρόεδρος της ΜΔΕ από πλευράς Ρωσίας έχει οριστεί ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Σοκόλοφ, με τον οποίο είχε διμερή συνάντηση ο συμπρόεδρος από ελληνικής πλευράς, Δ. Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Μάλιστα, ο Μ. Σοκόλοφ πραγματοποίησε και ομιλία στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, με θέμα «Η δυναμική ανάπτυξης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας, στο πλαίσιο του καθεστώτος αμοιβαίων οικονομικών κυρώσεων και της περίπλοκης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης στην Ευρώπη», σε μια προσπάθεια των δύο μερών - παρά τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία με αφορμή το Ουκρανικό, κι ακολούθως τα ρωσικά αντίμετρα - να ανιχνεύουν διαύλους ώστε να ξαναστηθούν και να διευρυνθούν κομπρεμί μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών.

Ο δε Δ. Μάρδας, μιλώντας στο ΑΠΕ, τόνισε ότι «υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία», ειδικά στους τομείς των Μεταφορών και της διαπεριφερειακής συνεργασίας. Ωστόσο, στην ατζέντα της ΜΔΕ της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν όλοι οι τομείς που είχαν καθοριστεί στη ΜΔΕ του περασμένου Νοέμβρη στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ήτοι και Ενέργεια, Βιομηχανία, Ερευνα, Πολιτισμός.

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο των ρωσικών αντίμετρων στις κυρώσεις της ΕΕ, ο Δ. Μάρδας παραδέχτηκε πως έχουν επηρεάσει δυσμενώς τις ελληνικές εξαγωγές, και συγκεκριμένα τα αγροτικά προϊόντα που ανήκουν στη λίστα των απαγορευμένων ειδών. «Δεν είναι όλα τα προϊόντα μέσα στη λίστα», έσπευσε να προσθέσει, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι ασκείται πίεση να ανοίξει η λίστα, να εξαιρεθούν κάποια προϊόντα και να ενταχθούν στη λεγόμενη «λευκή λίστα», τη λίστα με τα προϊόντα που δεν αντιμετωπίζουν κυρώσεις. «Οι Ρώσοι έχουν τις δικές τους απόψεις, εμείς ασκούμε τις πιέσεις που πρέπει να ασκούμε, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», συμπλήρωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ