Σάββατο 14 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Σε αναπροσαρμογές με βάση ανάγκες του κεφαλαίου

MotionTeam

Ξεκινά σήμερα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με στόχο τη συγκρότηση ενός τρίτου, διακριτού πόλου διαχείρισης της αστικής εξουσίας.

Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχέδιο της Πολιτικής Διακήρυξης της Συνδιάσκεψης, που δίνει τις πολιτικές τους κατευθύνσεις κι αναμένεται να εγκριθεί από το Σώμα αύριο, Κυριακή, απευθύνονται «σε όλες τις προοδευτικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου. Στις ριζοσπαστικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του κέντρου, στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και ανανεωτικής Αριστεράς, στις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και του μη κερδοσκοπικού εθελοντισμού», ώστε να κάνουν «μια νέα αρχή για την αναγέννηση της ευρείας προοδευτικής, δημοκρατικής και σοσιαλιστικής παράταξης».

Δίνοντας στο κείμενό τους και μια οσμή αντιΚΚΕ επίθεσης στην πολιτική διέξοδο και το Πρόγραμμα του Κόμματος, αναφέρουν: «Αρνούμαστε το δογματικό κρατισμό μιας Αριστεράς που στο όνομα της ισοπεδωτικής ισότητας και της ταξικής επιβολής καταργεί τη δημοκρατία, ιδιοποιείται το κράτος, ισοπεδώνει αντί να αντιμετωπίζει τις ανισότητες και φτωχαίνει και τον τόπο και το λαό».

Σε συνέχεια επίδοσης διαπιστευτηρίων προς το κεφάλαιο και διαφήμισης του δικού τους εναλλακτικού μείγματος διαχείρισης, προσθέτουν: «Πιστεύουμε βαθιά ότι μια νέα ιστορική σύζευξη των σοσιαλιστικών αξιών με τη δημοκρατία και τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό αποτελεί το θεμέλιο της σύγχρονης προοδευτικής πρότασης της ανάγκης για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο (...) Σ' αυτό το πλαίσιο, η σχέση δημόσιου και ιδιωτικού δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά συμπληρωματική». Κάτι ανάλογο έχει πει προγραμματικά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρακάτω διευκρινίζουν: «Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, για τον ριζοσπαστικό και κοινωνικά δίκαιο εκσυγχρονισμό της. Με ένα σχέδιο άμεσης δράσης, που ξεκινά από: Τη δραστική αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία του κράτους που εμποδίζουν την υλοποίηση των αποφάσεων και σπαταλούν πόρους. Την άμεση υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών (...) Τη γενναία ριζική φορολογική μεταρρύθμιση (...) Τον αναπροσανατολισμό των διαθέσιμων πόρων σε αναπτυξιακή και παραγωγική κατεύθυνση, διασφαλίζοντας ρευστότητα στην αγορά, δημιουργώντας νέες δομές και χρηματοδοτικά εργαλεία και διασφαλίζοντας και δημιουργώντας νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Επιζητούν ρόλο σε κυβέρνηση

Επιζητώντας πολιτική «σταθερότητα» για το κεφάλαιο, τονίζουν: «Παρόμοιας έντασης και δυναμικής τομές δεν είναι εφικτές με προσφυγή σε αλλεπάλληλες και αχρείαστες εκλογές όπου εναλλάσσονται στην κυβέρνηση κόμματα μειοψηφίας (...) Είναι τομές και αλλαγές που προϋποθέτουν μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση, μακριά από το δεξιό και αριστερό λαϊκισμό. Κυβέρνηση που να αντιπροσωπεύει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Εξηγούν: «Αυτή είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων, που θα αναλάβει να διασφαλίσει την έξοδο από τα μνημόνια και να παραδώσει τη χώρα χωρίς δουλείες στη νέα εποχή».

Ανάμεσα στις προτεραιότητές τους βάζουν και τη συνταγματική αναθεώρηση, ζητώντας «νέο εκλογικό σύστημα στην ανάδειξη των αντιπροσώπων, που να κατοχυρώνει την αναβάθμιση των αιρετών, την αναλογική εκπροσώπηση της ψήφου των πολιτών και θα διευκολύνει τις αναγκαίες συμπράξεις και συνεργασίες». Αλλά και «νέο θεσμικό πλαίσιο για το πολιτικό σύστημα που κατοχυρώνει την εσωτερική δημοκρατία και τη διαφάνεια στη λειτουργία των κομμάτων», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Κάτι ανάλογο, επίσης, έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, προτεραιότητά τους είναι φυσικά και η εξασφάλιση πρόσθετων επιδοτήσεων και ενισχύσεων του κεφαλαίου: «Αναπροσανατολίζουμε την κατανομή των διαθέσιμων πόρων εγχώριων και ευρωπαϊκών, με στόχο την αναθέρμανση της αγοράς και τη δημιουργία ρευστότητας στην οικονομία. Δημιουργούμε γι' αυτό νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με κρατική συμβολή, που ενισχύουν και προσελκύουν τις επενδύσεις. Αποκαθιστούμε επιτέλους σταθερό φορολογικό περιβάλλον και ταχύτατη διεκπεραίωση των επενδυτικών πρωτοβουλιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ