Τρίτη 24 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ATHENS LEDRA»
Μεγάλο βήμα η απόφαση και η οργάνωση της απεργίας

Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πήγε το Σάββατο για δουλειά και συμμετείχε στην περιφρούρηση του αγώνα

Απεργοί περιφρουρούν τον αγώνα τους στην είσοδο του ξενοδοχείου
Απεργοί περιφρουρούν τον αγώνα τους στην είσοδο του ξενοδοχείου
«Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση των μισθών και των θέσεων εργασίας μας». Με το σύνθημα αυτό στο πανό του επιχειρησιακού σωματείου, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra» προχώρησαν το περασμένο Σάββατο σε 24ωρη απεργία. Οι περίπου 200 εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα που τους οφείλονται από τα μέσα Μάρτη, καθώς και το Δώρο Πάσχα. Επίσης, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Χτες, μετά από νέα Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν να συνεχίσουν με νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη και τετράωρη στάση εργασίας το απόγευμα της Πέμπτης (6 μ.μ. - 10 μ.μ.).

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις δύο εισόδους του ξενοδοχείου για να περιφρουρήσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση. Οσο η ώρα περνούσε, περισσότεροι εργαζόμενοι κατέφταναν, όχι για να μπουν για δουλειά, αλλά για να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, κάποιοι από αυτούς μαζί με τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Στο πλευρό τους οι απεργοί είχαν τις δυνάμεις του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, εκπροσώπους των επιχειρησιακών σωματείων, καθώς και τη Λαϊκή Επιτροπή του 2ου Διαμερίσματος Αθήνας. Δίπλα τους βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο.

Στην απεργία συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την επιστολή της διεύθυνσης του ξενοδοχείου προς τους πελάτες της. Με αυτή, τους ενημέρωνε πως «δε θα είναι σε θέση να καθαρίσει τα δωμάτια» και ενδεχομένως να παρουσιαστούν δυσκολίες στην παροχή και άλλων υπηρεσιών.

«Για τους ξενοδόχους κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή», «Μας έχουνε απλήρωτους κι αυτοί τα κονομάνε, εμείς τις κατακτήσεις μας δεν τις παρατάμε»: Τα συνθήματα στην κεντρική είσοδο δυνάμωσαν λίγο μετά τις 11 το πρωί, όταν άρχισαν να καταφτάνουν πούλμαν με τουρίστες από το λιμάνι του Πειραιά, που είχαν νωρίτερα αποβιβαστεί από κρουαζιερόπλοιο. Αρκετοί ήταν αυτοί που ρώτησαν για την κινητοποίηση και τα αιτήματα των απεργών και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους απλήρωτους εργαζόμενους.

Οπως εξηγούν οι εργαζόμενοι, η πληρότητα του ξενοδοχείου είναι ήδη πολύ υψηλή την εποχή αυτή, ενώ ακόμα περισσότερες είναι οι κρατήσεις για τους μήνες που ακολουθούν. Ωστόσο, η ανασφάλεια για τους ίδιους κορυφώνεται, μαζί με τα παιχνίδια που θέλει να παίξει η εργοδοσία πίσω από τις πλάτες τους. Η απληρωσιά και η αβεβαιότητα είναι κοινός παρονομαστής για όλους όσους εργάζονται στο ξενοδοχείο: Από τους εργαζόμενους που μετρούν δεκαετίες δουλειάς, μέχρι τις «έξτρα» εργαζόμενες, καμαριέρες και λαντζέρισσες, που δουλεύουν κάτω από το άθλιο καθεστώς των συμβάσεων μιας μέρας ακόμα και για εννέα χρόνια.

Τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας

Την ώρα, όμως, που οι εργαζόμενοι οργανώνονται, αποφασίζουν κινητοποιήσεις και δίνουν μάχη για τα αυτονόητα, να πληρώνονται δηλαδή για τη δουλειά που προσφέρουν, η εργοδοτική πλειοψηφία στην Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕΥΤΕ) χαρακτηρίζει «εξαλλοσύνες» την απεργία τους και έμμεσα τους καταγγέλλει ότι συμβάλλουν στην «οικονομική ασφυξία» της επιχείρησης, «στην έναρξη της τουριστικής περιόδου στην ανερχόμενη αγορά της Αθήνας, που θα έδινε προοπτική και διέξοδο στα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας».

Μιλώντας με τη φωνή της εργοδοσίας, τους υποδεικνύουν ότι πυροβολούν τα πόδια τους «κλείνοντας το ξενοδοχείο με απεργίες», αφού «ελπίδα ανάκαμψης (...) δε διαφαίνεται παρά μόνον από τη πιθανότητα αναδιάρθρωσης δανεισμού του άλλοτε κραταιού ομίλου, που φαίνεται ότι έχει προβλήματα ρευστότητας σε όλη την επιχειρηματική του δράση». Τους συστήνει, τέλος, «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» και «να μην υποκύψουν στις τυχοδιωκτικές στρατηγικές μιας μερίδας των συνδικάτων», κάνοντας λόγο για «εξαλλοσύνες».

Οι απόψεις της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας «δεν είναι παρά οι ολοκληρωμένες θέσεις της διεύθυνσης και των ιδιοκτητών», επισημαίνει σε ανακοίνωση το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής και προσθέτει: «Είναι ενταγμένες στη στρατηγική του ίδιου του ΣΕΤΕ, που επιδιώκει να απαλλαγεί από τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μια και καλή, που θεωρεί ότι όποτε οι εργαζόμενοι απεργούν για τα δικαιώματά τους "πυροβολούν τα πόδια τους", που την αρπαγή του ιδρώτα των εργαζομένων την αποκαλεί "προβλήματα ρευστότητας"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ