Τρίτη 24 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μεγάλες καταστροφές από βροχές στο θεσσαλικό κάμπο

Χιλιάδες στρέμματα σε ολόκληρο το θεσσαλικό κάμπο πνίγηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί πολύ μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες. Απέραντες αγροτικές εκτάσεις με σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, ψυχανθή, τριφύλλια, μποστάνια κι άλλες καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε λίμνες, από τα νερά της βροχής και των ποταμών που ξεχείλισαν.

Στο νομό Τρικάλων ιδιαίτερα έχει πληγεί η περιοχή των χωριών του δήμου Φαρκαδόνας, που λειτουργεί ως λεκάνη απορροής των νερών που κατεβαίνουν από τα βουνά. Κι όπως συμβαίνει κάθε φορά που βρέχει, έτσι και τώρα, συγκεντρώθηκαν εκεί τα νερά που κατεβάζει ο Πηνειός και οι παραπόταμοί του, πλημμυρίζοντας τα χωράφια.

Το χρόνιο αίτημα των κατοίκων να κατασκευαστούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα και να κηρυχθεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη, ώστε αναλόγως να δίνονται οι αποζημιώσεις, δεν εισακούεται ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως γινόταν και με όλες τις προηγούμενες. Μεγάλες είναι οι ζημιές και στα άλλα χωριά του τρικαλινού κάμπου, όπου το σύνολο σχεδόν των χωραφιών «κρατούν» νερά.

Αντιπροσωπεία της ΤΕ Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ επισκέφτηκε πλημμυρισμένες περιοχές στο δήμο Φαρκαδόνας, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στους πληγέντες παραγωγούς και καλώντας τους να αγωνιστούν για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και για την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής.

Οπως κατήγγειλαν αγρότες στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, με βάση τον ισχύοντα αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για καταστροφές από βροχόπτωση που προκαλούνται στο βαμβάκι μέχρι τις 7 Ιούνη, αλλά μόνο κάλυψη μέρους των εξόδων για επανασπορά. Συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΑ καλύπτει τα έξοδα για 1,8 κιλά σπόρου για την επανασπορά του βαμβακιού, όταν χρειάζονται 2,5 κιλά το στρέμμα και δεν δίνει δεκάρα για το αγροτικό πετρέλαιο και τα άλλα έξοδα καλλιέργειας που απαιτούνται.

Στο νομό Καρδίτσας, τις μεγαλύτερες καταστροφές έχουν υποστεί καλλιέργειες στα χωριά των δήμων Παλαμά και Σοφάδων. Στο νομό Λάρισας περισσότερο έχει πληγεί η περιοχή της επαρχίας Φαρσάλων, όπου καταγράφονται ζημιές και μέσα στην πόλη, με πλημμυρισμένα σπίτια, μαγαζιά και βιοτεχνίες. Την περιοχή επισκέφτηκε κλιμάκιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ