Πέμπτη 26 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων

Η εθνικίστρια πρώην πιλότος στις πρώτες δηλώσεις σε ουκρανικό έδαφος

Copyright 2016 The Associated

Η εθνικίστρια πρώην πιλότος στις πρώτες δηλώσεις σε ουκρανικό έδαφος
Μετά από παζάρια, που ξεκίνησαν πριν από αρκετό καιρό, οι κυβερνήσεις Ρωσίας και Ουκρανίας συμφώνησαν στην ανταλλαγή κρατουμένων στρατιωτικών υπηκόων τους. Συγκεκριμένα, η Ρωσία απελευθέρωσε την Ουκρανή πρώην πιλότο Νάντια Σαβτσένκο και η Ουκρανία τους δύο Ρώσους στρατιωτικούς Αλεξάντερ Αλεξαντρόφ και Γεβγκένι Γεροφέγεφ.

Η μεν Σαβτσένκο συνελήφθη τον Ιούνη του 2014 από πολιτοφύλακες στο Λουγκάνσκ και παραδόθηκε στη Ρωσία, για συνέργεια στη δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων στην Ανατολική Ουκρανία, όταν συμμετείχε στις μάχες με το εθνικιστικό τάγμα «Αϊντάρ». Καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο το φετινό Μάρτη σε 22 χρόνια φυλάκισης, ενώ στο διάστημα της κράτησής της εκλέχτηκε βουλευτής με το κόμμα της Γιούλια Τιμοσένκο.

Οι δύο Ρώσοι είχαν συλληφθεί από τον ουκρανικό στρατό το Μάη του 2015, συμμετέχοντας σε μάχη με τις πολιτοφυλακές του Λουγκάνσκ, παραδόθηκαν στην Ουκρανία, όπου δικάστηκαν και καταδικάστηκαν φέτος τον Απρίλη με 14 χρόνια φυλάκισης. Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η παρουσία τους στη χώρα δείχνει τη δράση μονάδων του ρωσικού στρατού. Ωστόσο η ρωσική κυβέρνηση δηλώνει ότι οι δύο στρατιωτικοί, όταν συνελήφθησαν στο Λουγκάνσκ, είχαν καταταγεί με δική τους πρωτοβουλία στις πολιτοφυλακές και μάλιστα σε περίοδο που είχαν άδεια από το στρατό.

Οπως και να 'χει, η ανταλλαγή αυτή δείχνει μια κίνηση συμβιβασμού στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αντιπαράθεση συμφερόντων θα ξεπεραστεί. Οι Πρόεδροι των δύο χωρών, προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή των κρατουμένων, υπέγραψαν διατάγματα «απόδοσης χάρης». Πάντως, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο(που ανέτρεψε το Φλεβάρη του 2014, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ την προηγούμενη αστική κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς γιατί παζάρευε και με ΕΕ και με Ρωσία) υποδεχόμενος την πρώην πιλότο στο προεδρικό μέγαρο χτες σαν «ηρωίδα» υποσχέθηκε ...ίδια επιστροφή της Κριμαίας, που ενώθηκε με τη Ρωσία, και των εδαφών στην Ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες αντιτάχθηκαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση. Ο Ποροσένκο δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιμπεριαλιστές ηγέτες όπως των ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας και κ.λπ. που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και βοήθησαν στην απελευθέρωση της Σαβτσένκο.

Τις προηγούμενες μέρες, επίσης, οι ηγέτες του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπου συμφώνησαν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ στην Ανατολική Ουκρανία, που συνεχώς παραβιάζεται, όπως συμβαίνει σε σποραδικές συγκρούσεις και το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Βεβαίως, η κυβέρνηση του Κιέβου είναι η πρώτη που βάζει εμπόδια, ειδικά για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών, παρότι προβλέπεται στη συμφωνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οδικός χάρτης» το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Βερολίνο (2016-10-21 00:00:00.0)
Συνάντηση του «σχήματος Νορμανδίας» εν μέσω συγκρούσεων (2016-05-11 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση και νέες διαπραγματεύσεις (2016-03-24 00:00:00.0)
Νέο μπαράζ βομβαρδισμών (2016-03-10 00:00:00.0)
Επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας για εκεχειρία (2014-09-06 00:00:00.0)
Διαρκές σφαγείο του λαού και παζάρια ιμπεριαλιστών (2014-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ