Παρασκευή 27 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μια βδομάδα αφιερωμένη στον επαναστατικό - κομματικό Τύπο

Με μια μαζική εκδήλωση κορυφώθηκε η αφιερωμένη στον «Ριζοσπάστη» βδομάδα
Με μια μαζική εκδήλωση κορυφώθηκε η αφιερωμένη στον «Ριζοσπάστη» βδομάδα
Ολοκληρώθηκε η βδομάδα που ήταν αφιερωμένη στον επαναστατικό - κομματικό Τύπο, στην ιστορική διαδρομή του «Ριζοσπάστη» και στην αξία της μελέτης, της διάδοσης και της αξιοποίησής του, που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η δραστηριότητα αυτή περιλάμβανε συσκέψεις, εκθέσεις με φωτογραφικό αφιέρωμα, αλλά και στόχο να φτάσει πλατιά η εφημερίδα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές της Αθήνας.

Η σκέψη γι' αυτήν την πρωτοβουλία προέκυψε καταρχήν ως ανάγκη, για να δοθεί ώθηση στην αύξηση της διακίνησης και την αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη». Ιδιαίτερα σε συνθήκες έντασης της επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που συνδυάζεται με ψέματα, καλλιέργεια αυταπατών, αντικομμουνισμό και πίεση για συμβιβασμό, μπορεί και πρέπει να ανέβει κατακόρυφα η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», του πιο κρίσιμου μέσου για τη θωράκιση των κομματικών μελών και οπαδών.

Η προετοιμασία των Οργανώσεων

Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, συζητώντας για τον «Ριζοσπάστη» και προετοιμάζοντας τη δράση τους, εστίασαν στις δυσκολίες που συναντούν και καθόρισαν στόχους για να ξεπεραστούν, όχι απλώς αριθμούς, αλλά υπολογίζοντας την ιεράρχηση στο χώρο ευθύνης τους, τις δυνάμεις που έχουν και τη διάταξή τους. Μπήκαν ξεχωριστοί στόχοι μέχρι την εκδήλωση και σχεδιάστηκαν οι πρωτοβουλίες της κάθε ΚΟΒ για τη βδομάδα την αφιερωμένη στον επαναστατικό - κομματικό Τύπο. Βοήθησε επίσης η άμιλλα μεταξύ των Οργανώσεων με δείκτες τόσο τον αριθμό φύλλων που θα διακινήσουν, όσο και τις δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν και σε πόσους χώρους δουλειάς θα φτάσουν.

«Ριζοσπάστης»: Η αλήθεια της τάξης μας τυπωμένη σε εφημερίδα
«Ριζοσπάστης»: Η αλήθεια της τάξης μας τυπωμένη σε εφημερίδα
Πριν ακόμη από την έναρξη της «βδομάδας», με σύνθημα «Με τον "Ριζοσπάστη" στο χέρι για να ριζώνει η επαναστατική πολιτική στο νου και την καρδιά της εργατικής τάξης, των ανθρώπων του μόχθου, της νεολαίας, συμβάλλοντας στην προετοιμασία για την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού», δόθηκε χαρακτήρας παν-κινητοποίησης στις 3 πανεξορμήσεις με την εφημερίδα και το κάλεσμα της Τομεακής Οργάνωσης. Στόχος ήταν να καταγραφεί ένα πραγματικά ευρύ άνοιγμα, που μέσα σε απαιτητικές συνθήκες συνδυάστηκε με την προσπάθεια για την προετοιμασία και την επιτυχία της τριήμερης απεργιακής μάχης ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό.

Η αρχή έγινε την Κυριακή 8/5, με το απεργιακό φύλλο του «Ριζοσπάστη», που διακινήθηκε χέρι με χέρι, αφού δεν κυκλοφόρησε στα περίπτερα. Η Τομεακή Οργάνωση διακίνησε σχεδόν 200 φύλλα περισσότερα από τις προηγούμενες Κυριακές. Η πείρα από όλες τις ΚΟ επιβεβαίωσε ότι ο κύριος δίαυλος διακίνησης της εφημερίδας είναι τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος, η ζωντανή και προσωπική συζήτηση με τον εργατόκοσμο σε τόπους δουλειάς και συνοικίες. Η εξόρμηση συνεχίστηκε και τη Δευτέρα με το έκτακτο φύλλο. Εξίσου επιτυχημένες ήταν και οι επόμενες δύο πανεξορμήσεις, που έδειξαν ότι υπάρχουν αναξιοποίητα περιθώρια για τη βελτίωση της διακίνησης της εφημερίδας του Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου αφιερώματος σε μια σειρά από γειτονιές στήθηκαν ταμπλό με φωτογραφικό αφιέρωμα για τον «Ριζοσπάστη», τραπεζάκια με προπαγανδιστικό υλικό, ενώ σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας ήταν οι συσκέψεις που έγιναν με φίλους του Κόμματος.

Για παράδειγμα, στις συσκέψεις με θέμα «Τύπος και δημοσιογραφία: Πεδίο ταξικής πάλης», αναπτύχθηκε προβληματισμός για το πώς ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες θα κατοχυρώνεται ότι ο επαναστατικός - κομματικός Τύπος αποτελεί τη μόνη απάντηση στην ενορχηστρωμένη προπαγάνδα του κεφαλαίου, η οποία στοχεύει στη χειραγώγηση της εργατικής τάξης και της νεανικής συνείδησης. Απασχόλησε επίσης το πώς θα ενταθεί η προσπάθεια αποκάλυψης του γεγονότος ότι δεν είναι ουδέτερη η ενημέρωση, αλλά υποταγμένη στις αστικές σχέσεις παραγωγής και την αντίστοιχη εξουσία.

Ενθαρρυντικά μηνύματα

Ο τρόπος δουλειάς αρκετών ΚΟΒ φαίνεται ότι φέρνει κάποια πρώτα αποτελέσματα στη διάδοση της εφημερίδας. Περισσότεροι στρατεύονται στη μάχη της εξόρμησης με τον «Ριζοσπάστη». Αξίζει να αναφερθεί η πείρα από τη μεγάλη βοήθεια που μπορεί να δώσει η εφημερίδα για την απόκτηση επαφής με εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε χώρους όπου δεν υπάρχουν οργανωμένες δυνάμεις του Κόμματος.

Εχει βοηθήσει στον προσανατολισμό και τον εμπλουτισμό της δουλειάς των Οργανώσεων η συζήτηση άρθρων σε πιο μόνιμη βάση. Από κεντρικά άρθρα έως άρθρα που αφορούν εξελίξεις σε χώρους που κάνουν προσπάθεια να παρέμβουν (π.χ. για Εμπόριο, Επισιτισμό, Τηλεπικοινωνίες, Βιομηχανίες, Νοσοκομεία, εργάτες δήμου, παιδικούς σταθμούς κ.ά.). Εχει βοηθήσει το άρθρο να γίνεται θέμα συζήτησης στους εργαζόμενους, όταν τοιχοκολλείται έξω από χώρους δουλειάς.

Η όλη προσπάθεια της Τομεακής Οργάνωσης συνέβαλε να αναδειχτεί ότι η οργανωμένη αξιοποίηση και διάδοση του «Ριζοσπάστη» είναι στοιχείο αναπόσπαστο της κομματικής οικοδόμησης, της πλατιάς διαφωτιστικής δουλειάς, της ισχυροποίησης των δεσμών του Κόμματος με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, ότι είναι βασικό εργαλείο για την προώθηση της στρατηγικής του Κόμματος.

«Μέσα από φωτιά και σίδερο»

Η πρωτοβουλία κορυφώθηκε με μια πετυχημένη εκδήλωση, ενταγμένη στην 100ή επέτειο του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22/5, με τίτλο: «"Ριζοσπάστης": Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης».

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με εκατοντάδες εργαζόμενους που βρέθηκαν στην εκδήλωση, τίμησαν τη μεγάλη συμβολή του συλλογικού καθοδηγητή, διαφωτιστή και οργανωτή, του «Ριζοσπάστη», στη σχεδόν 100χρονη επαναστατική δράση του Κόμματος, στην προβολή της ιδεολογίας της εργατικής τάξης, στην εκλαΐκευση της πολιτικής και των θέσεών του σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις πολιτικές εξελίξεις.

Την ομιλία έκανε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη». Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης προβολή βίντεο, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και έκθεση βιβλίου. Καθ' όλη τη διάρκειά της λειτουργούσαν στο χώρο έκθεση - αφιέρωμα για τον «Ριζοσπάστη» και προβολή υλικού από την μπροσούρα «Κομματικός Επαναστατικός Τύπος».

Στην ομιλία του, ο Στ. Λουκάς, μεταξύ άλλων, σημείωσε την επικαιρότητα του συνθήματος της εκδήλωσης, καθώς, όπως είπε, η ταξική - επαναστατική πάλη έχει σε κάθε φάση «τη δική της φωτιά, το δικό της σίδερο και για το ΚΚΕ και για τον "Ριζοσπάστη"».

Το στέλεχος του Κόμματος ανέδειξε επίσης ότι η αναγκαιότητα της ύπαρξης εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής, πηγάζει πρώτα απ' όλα από την αναγκαιότητα της καθημερινής ενιαίας δράσης των κομμουνιστών, με την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ, για όλα τα θέματα που απασχολούν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή. Σημείωσε ότι ο «Ριζοσπάστης» είναι όπλο στην καθημερινή δράση και χρειάζεται να διαβάζεται σε όλο του το περιεχόμενο, όλα του τα θέματα, και όχι επιλεκτικά.

«Η εφημερίδα είναι μέσα στα λαϊκά προβλήματα, μέσα στους αγώνες των εργαζομένων. Αναδεικνύει τις αιτίες των προβλημάτων, προβάλλει τις θέσεις του Κόμματος, εκλαϊκεύει την πολιτική πρόταση για το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης, μεταφέρει την πείρα από την οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων. Αποκαλύπτει τη στάση του ταξικού αντιπάλου, τον επικίνδυνο ρόλο του οπορτουνισμού», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας, ενώ κλείνοντας απηύθυνε κάλεσμα στους παρευρισκόμενους:

«Να δώσουμε τη μάχη, λοιπόν, εκτός από "διακινητές" να έχουμε και καλούς ανταποκριτές, απ' αυτούς τους χώρους, δηλαδή καθένας μας να γίνεται ανταποκριτής του "Ριζοσπάστη" στο χώρο του, τα μάτια και τα αυτιά της εφημερίδας.

Να βάλουμε όλοι πλάτη να φτάσουμε την εφημερίδα του Κόμματος εκεί που πρέπει από περιεχόμενο, μελέτη, διακίνηση και αξιοποίηση...».


Β. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ