Παρασκευή 27 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εξετάσεις στο κεφάλαιο με το δικό της αντιλαϊκό μείγμα

Αναζητεί το στίγμα της εναλλακτικής λύσης απέναντι στην κυβέρνηση για την αστική διαχείριση

Eurokinissi

Το δικό της δημοσιονομικό μείγμα διαχείρισης συνεχίζει να προπαγανδίζει η ΝΔ, εξίσου αντιλαϊκό με αυτό των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οξύνοντας ταυτόχρονα τη δικομματική κοκορομαχία πασχίζοντας να αναδειχτεί εναλλακτική λύση στην αστική διαχείριση.

Ενδεικτικά, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αρμόδιος για τη σύνταξη του κυβερνητικού της προγράμματος, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας χτες σε συνέδριο, επέμεινε: «Απαιτείται στροφή στην επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων (...) Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που πιστεύουν πως η ανάπτυξη μπορεί να έρθει στηριζόμενη σχεδόν αποκλειστικά στις δημόσιες επενδύσεις. Αυτή η διαφωνία μπορεί κάποτε να αποτελούσε βάση ενός ιδεολογικού debate. Σήμερα όμως δεν έχει καμία λογική. Γιατί απλούστατα, τα λεφτά για δημόσιες επενδύσεις είναι πολύ περιορισμένα».

Αναφερόμενος π.χ. στο ΕΣΠΑ, γνωμάτευσε ότι είναι «ένα συμπληρωματικό εργαλείο, το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει μόνο του το βάρος (...) οι πόροι του ΕΣΠΑ αντιστοιχούν μόλις στο ένα πέμπτο περίπου των επενδύσεων που χρειάζεται η χώρα».

Με τέτοια πρεμούρα, λοιπόν, για προσέλκυση εδώ λιμναζόντων κεφαλαίων από το εξωτερικό, προς αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας ζήτησε «εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων», «αποκατάσταση της ρευστότητας», «ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο», «εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος», «να μπει ένα τέλος στην υπερφορολόγηση», «βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, κάτι που προϋποθέτει την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας». «Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Μια καλή μέθοδος για να γίνει αυτό είναι μέσω έργων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα)» πρόσθεσε, απευθύνοντας ταυτόχρονα κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να τα υλοποιήσει.

Στο ίδιο μήκος, κατάθεσης προτάσεων για αναθέρμανση της οικονομίας του κεφαλαίου, και δικομματικής κοκορομαχίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» ανέφερε: «Αυτό που ψηφίσαμε το 2015, προκειμένου να μη φύγει η χώρα από το ευρώ, είναι 9 ιδιωτικοποιήσεις. Οχι το Υπερταμείο που έφερε η κυβέρνηση και στο οποίο υπάγεται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κράτους (...) Για 100 χρόνια αποστερούμε από τον εαυτό μας να αποφασίζουμε τι θα κάνει το Υπερταμείο», συμπλήρωσε, εκφράζοντας αγωνίες ντόπιων κέντρων για τα περιθώρια ευελιξίας τους απέναντι στους δανειστές και εταίρους τους στο εξωτερικό. Υποσχέθηκε, δε, ότι «εφόσον έρθουμε στα πράγματα θα συμφωνήσουμε με τους ξένους την κατάργησή του».

Για εκλογές και ...μεταγραφές

Παραπέρα, υπερασπιζόμενος τη γραμμή της ηγεσίας για πρόωρες εκλογές - αίτημα που συναντά κριτική από μια σειρά αστικά επιτελεία - έσπευσε να υποστηρίξει: «Δεν ήταν πρόωρο το αίτημα για εκλογές. Οφείλαμε να τραβήξουμε μια γραμμή και να πούμε ότι εμείς, από εδώ και πέρα, θεωρούμε την παραμονή της κυβέρνησης επιζήμια για τον τόπο. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κοινωνία μάς κρίνει όλους».

Ενδιαφέρον έχει και η αποστροφή του σχετικά με τα σχέδια της ηγεσίας να στοιχίσει ευρύτερα στρώματα στα ζητούμενα του κεφαλαίου, εμφανιζόμενη ως η γνήσια «μεταρρυθμιστική» δύναμη, αποσπώντας ίσως και στελέχη από άλλους χώρους, στο πλαίσιο ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού: «Αυτό που χειρίζεται ο Κ. Μητσοτάκης είναι η δημιουργία ενός μετώπου κοινωνικού που θα απαιτεί μια αλλαγή πολιτικής και λιγότερο μια καταγραφή στελεχών. Στη ΝΔ θέλουμε τους πάντες. Πάσα προσφορά δεκτή. Αυτό που συζητάμε είναι μια διεύρυνση της κοινωνικής μας βάσης, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει. Αφού διευρύνουμε την κοινωνική μας βάση, θα ακολουθήσουν και τα πρόσωπα».

Μεταναστευτικό

Οσον αφορά τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, σε μια σειρά συναντήσεών του χτες, είδε και τον κοινοτικό επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ Δ. Αβραμόπουλο.

Στη ΝΔ σηκώνουν αυτό το ζήτημα και είναι ενδεικτική η Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου μιλούν για «προχειρότητα», «την οποία επιδεικνύει η κυβέρνηση στη διαχείριση της παραμονής των προσφύγων σε όλους τους καταυλισμούς της ελληνικής επικράτειας» κ.ά.

Αλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης προγραμματίζεται να παρουσιάσει τις θέσεις της ΝΔ για το «Προσφυγικό - Μεταναστευτικό» την ερχόμενη Πέμπτη, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βολική κριτική στην κυβέρνηση, με «αιχμή» αιτήματα του κεφαλαίου (2017-11-21 00:00:00.0)
Πασχίζει να πείσει «εντός» και «εκτός» για το δικό του μείγμα (2016-06-08 00:00:00.0)
Ανάμεσα στο ρόλο αντιπολίτευσης και στρατηγικής σύμπλευσης (2016-05-20 00:00:00.0)
Με οδηγό την αντιλαϊκή «αλήθεια» του κεφαλαίου (2016-04-29 00:00:00.0)
«Εθνικές πλάτες», διπολισμός και... όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά (2016-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ