Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Εθνικές πλάτες», διπολισμός και... όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

«Αν ο Τσίπρας χάσει την πλειοψηφία, θα γίνει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα», λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια τοποθέτηση που χωράει πολλά ενδεχόμενα

Από τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την πρέσβη της Αυστρίας, στο πλαίσιο της «εθνικής πλάτης» που βάζει η ΝΔ για λογαριασμό του κεφαλαίου στο Προσφυγικό
Από τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την πρέσβη της Αυστρίας, στο πλαίσιο της «εθνικής πλάτης» που βάζει η ΝΔ για λογαριασμό του κεφαλαίου στο Προσφυγικό
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει, ουσιαστικά, η ηγεσία της ΝΔ για τη στάση της σε ενδεχόμενες εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό, παρότι προσώρας αρνείται συμμετοχή της σε σενάρια όπως π.χ. αυτό μιας «οικουμενικής» κυβέρνησης. Αλλωστε, βασική της έγνοια είναι η σταθερότητα στη διαχείριση της αστικής εξουσίας, η απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα» είπε μπρος στο ενδεχόμενο εκλογών: «Θέτω τον πήχη στην αυτοδυναμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξω συνεργασίες».

Ερωτηθείς, αν θα μπορούσε να κυβερνήσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να απαντήσει αρνητικά: «Δεν βλέπω γιατί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν το Ασφαλιστικό με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα θα το ψηφίσουν με πρωθυπουργό κάποιον άλλον».

Ωστόσο, παρότι ανέφερε πως «μια οικουμενική κυβέρνηση σήμερα δεν είναι λύση στα προβλήματα του τόπου», σημείωσε επίσης ότι «εάν ο κ. Τσίπρας χάσει την πλειοψηφία θα γίνει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα. Θα επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και εφόσον δεν προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, θα οδηγηθούμε σε εκλογές». Μια τοποθέτηση - «χρησμός», που προφανώς... χωράει μέσα της πολλά ενδεχόμενα, αναλόγως των εξελίξεων.

Να καταγραφούν απαντήσεις που έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και στο BBC, όπου πέρα από την κριτική του στην κυβέρνηση, έβαλε στόχο «να τελειώσουμε με αυτή την ιδέα ιδεολογικής κυριαρχίας της Αριστεράς». Ταυτόχρονα, δείχνοντας πού στοχεύει για να διασφαλίσει την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ στο αστικό πολιτικό σκηνικό, τόνισε: «Θεωρώ τον εαυτό μου έναν κεντροδεξιό πολιτικό. Οι εκλογές κερδίζονται στο πολιτικό κέντρο».

Κατά τα λοιπά, χτες, ο πρόεδρος της ΝΔ παρέστη σε συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, όπου παρέθεσε έξι «άξονες» «για έναν παραγωγικό και γόνιμο διάλογο της ΝΔ με την ΚΕΔΕ»: Νέα «αρχιτεκτονική μορφή» της Τοπικής Διοίκησης, πρόταση να εισπράττεται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας από τους οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης, άσκηση «κοινωνικής πολιτικής» μέσα από την Τοπική Διοίκηση, «αναπτυξιακή αποκέντρωση», με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων, αξιολόγηση από τους ίδιους τους πολίτες των παρεχόμενων υπηρεσιών των οργανισμών Τοπικής Διοίκησης, «αξιολόγηση» του προσωπικού και ο «εξορθολογισμός» των οργανογραμμάτων. Ζητήματα όλα ενταγμένα στη συνολικότερη κατεύθυνση παραπέρα προσαρμογής της Τοπικής Διοίκησης στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και του αστικού κράτους.

«Εθνική πλάτη» για το Προσφυγικό

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο Μεταναστευτικό, λέγοντας ότι η Τοπική Διοίκηση δεν μπορεί να υιοθετεί τακτικές μετατόπισης του ζητήματος φιλοξενίας προσφύγων προς άλλους δήμους. «Εμείς θα συνεχίσουμε να βάζουμε εθνική πλάτη (σ.σ: στην κυβέρνηση και για λογαριασμό του κεφαλαίου), έχω ξεκαθαρίσει πως το Μεταναστευτικό δεν προσφέρεται για μικροπολιτική αντιπαράθεση, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση, όμως το ζήτημα μας αφορά όλους», συμπλήρωσε. Προέβλεψε, εξάλλου, ότι θα έχουμε «διόγκωση» των μεταναστευτικών ροών τις επόμενες βδομάδες.

Το Προσφυγικό ήταν το αντικείμενο και της συνάντησης που είχε χτες, κατόπιν πρωτοβουλίας του, με την πρέσβη της Αυστρίας, στο φόντο της απόφασης της Βιέννης να συγκαλέσει υπουργική Σύνοδο των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία), χωρίς την Ελλάδα, για να συντονίσουν τη στάση τους στο Προσφυγικό. Βασική έγνοια και της ΝΔ είναι να μην κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας, να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν, καθώς κρίνεται ότι αυτό θα βλάψει κλάδους της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Τέλος, συνεχίζοντας τη δικομματική κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ και μπρος στις αιχμές της κυβέρνησης για ενδεχόμενο επιχειρηματικής συνεργασίας της συζύγου του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Στ. Παπασταύρου, πρώην σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά (εμφανίζεται να περιλαμβάνεται το όνομά του στην περιλάλητη λίστα Ρηνανίας - Βεστφαλίας, που ερευνούν οικονομικοί εισαγγελείς), η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει τα ψέματα, λασπολογεί και διχάζει συστηματικά» και ότι «η λασπολογία είναι το τελευταίο καταφύγιο μιας κυβέρνησης σε αποδρομή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ατζέντα Μεταναστευτικό και έκθεση Ντράγκι (2024-09-12 00:00:00.0)
Εστιάζει στην «ανικανότητα», πλειοδοτεί στην πολιτική της ΕΕ για το Μεταναστευτικό (2018-10-03 00:00:00.0)
Πασχίζει να πείσει «εντός» και «εκτός» για το δικό του μείγμα (2016-06-08 00:00:00.0)
Ανατροπή των αποφάσεων που εγκλωβίζουν και ασφαλής μετακίνηση στις χώρες προορισμού (2016-06-04 00:00:00.0)
Κριτική για «αναποτελεσματικότητα» που βλάπτει το κεφάλαιο (2016-03-09 00:00:00.0)
Θέλει διάλογο εφ' όλης της ύλης και για οικουμενική (2016-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ