Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αυξάνονται οι ρατσιστικές ξενοφοβικές επιθέσεις

Από την πυρπόληση του κτιρίου φιλοξενίας στο Μπάουτσεν την Κυριακή
Από την πυρπόληση του κτιρίου φιλοξενίας στο Μπάουτσεν την Κυριακή
Πυκνώνουν οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις στη Γερμανία κατά προσφύγων και μεταναστών, ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την ίδια ώρα που μεγαλώνουν και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε αστικές δυνάμεις που εκφράζουν διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου που αξιοποιούν και το προσφυγικό - μεταναστευτικό στην προώθηση των στόχων τους.

Τελευταίο περιστατικό πυρπόλησης κτιρίου που προοριζόταν για φιλοξενία προσφύγων σημειώθηκε την Κυριακή στην κωμόπολη Μπάουτσεν της Σαξονίας που βρίσκεται κοντά στη Δρέσδη. Μάλιστα, δεν έφτανε ο εμπρησμός αλλά στο σημείο συγκεντρώθηκαν και περίπου 30 φασίστες και ρατσιστές που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την κατάσβεση της φωτιάς και φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα, όπως αυτά που ακούγονται στις συγκεντρώσεις του ΡEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στον Εξισισλαμισμό της Δύσης). Επίσης, την Παρασκευή σε άλλη πόλη, στην Κλάουσνιτς, λεωφορείο που μετέφερε 15 πρόσφυγες σε χώρο φιλοξενίας δέχτηκε επίθεση από ομάδα ρατσιστών που θέλησαν να μπλοκάρουν την είσοδο.

Εντονες επικρίσεις δέχεται η αστυνομία της περιοχής μετά από ένα βίντεο, που είδε το φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο, όπου φαίνεται αστυνομικός να συμπεριφέρεται βάναυσα σε πρόσφυγα. Πάντως, η συγκεκριμένη συμπεριφορά του αστυνομικού καλύφθηκε από την υπηρεσία του, ωστόσο ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας, Στάνισλαβ Τίλιχ καταδίκασε το ξενοφοβικό περιστατικό στο Κλάουσνιτς. «Αυτοί που τα κάνουν αυτά δεν είναι άνθρωποι. Είναι εγκληματίες», είπε χαρακτηριστικά. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ, μαζί με ενώσεις βιομηχάνων πρωτοστατούν στη διαλογή προσφύγων που θα μπορούν να αξιοποιηθούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό, αντιμετωπίζοντας το δημογραφικό πρόβλημα που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να διογκωθεί.

Πάντως, ο Χορστ Ζέεχοφερ, πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU εταίρος στη συμμαχική κυβέρνηση) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας ζήτησε τη θέσπιση ανώτατου ορίου στον αριθμό των προσφύγων που θα υποδέχεται η Γερμανία και το προσδιόρισε το ανώτερο σε 200.000 το χρόνο. Ο ίδιος σημείωσε ότι ανεξάρτητα αν θα μειωθούν οι ροές από τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας στη λεγόμενη βαλκανική οδό, χρειάζεται να εφαρμοστούν εθνικά μέτρα γιατί όπως εξήγησε: «Θα αξιοποιηθούν άμεσα άλλοι διάδρομοι», αφού στην Αφρική υπάρχουν εκατομμύρια που περιμένουν να φύγουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ