Σάββατο 28 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Ασφυκτικό το πλαίσιο, παράλογες οι αποφάσεις

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή ζητά παράταση της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών από τους μετανάστες. Η ΕΕΔΔΑ καταγγέλλει αποφάσεις που κρατούν σιδεροδέσμιους ακόμα περισσότερο τους αλλοδαπούς της χώρας μας

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδωσε μόλις δύο μήνες προθεσμία στους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας για να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους, αποδεικνύει πως επιδίωξή της είναι να διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών στην παρανομία, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί να οδηγούνται στη φθηνή για τους εργοδότες «μαύρη εργασία».

Αυτό επισημαίνουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Νίκος Γκατζής και Αγγελος Τζέκης. Οι τρεις κομμουνιστές βουλευτές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Πέρα απ' όλα τα άλλα εμπόδια (ανέτοιμοι οι δήμοι με την υποτυπώδη υποδομή, υψηλά χρηματικά ποσά για παράβολα, χαρτόσημα κλπ.), ασφυκτικό αποδεικνύεται και το δίμηνο διάστημα που αποφάσισε η κυβέρνηση να δώσει στους μετανάστες προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά για τη νομιμοποίηση της παραμονής τους στη χώρα μας».

Στη συνέχεια οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Β. Παπανδρέου, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α. Γιαννίτση, Υγείας - Πρόνοιας Α. Παπαδόπουλο και Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων Π. Ευθυμίου, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να δοθεί άμεσα τετράμηνη παράταση στην προθεσμία (που λήγει στις 2/8/2001) προκειμένου οι μετανάστες να προλάβουν να συγκεντρώσουν και να υποβάλουν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται.
  • Να προωθηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες που εργάζονται στη χώρα μας, χωρίς παράβολα ή άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις.
  • Να διασφαλιστούν στην πράξη για τους μετανάστες ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως και για τους υπόλοιπους εργαζομένους.
  • Να εξασφαλιστεί στους μετανάστες και στα παιδιά τους - ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς στο οποίο βρίσκονται - ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας και Παιδείας και να καλύπτονται οι άνεργοι μετανάστες από το Ταμείο Ανεργίας.
«Ελεύθεροι» ανά 10ήμερο!

Από την άλλη πλευρά, ο Σήφης Μαυροκεφαλίδης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) - Αντιρατσιστικό Τμήμα, κατήγγειλε στο «Ρ» κάτι παράλογο που θα συμβαίνει με όσους από τους μετανάστες κατορθώσουν να νομιμοποιηθούν στη χώρα μας.

Ηδη - τόνισε ο Σ. Μαυροκεφαλίδης - το γραφείο πληροφοριών του υπουργείου Εσωτερικών (στο τηλέφωνο 1464) ενημερώνει τους αλλοδαπούς πως σε περίπτωση που τους χορηγηθεί 6μηνη άδεια παραμονής θα δικαιούνται να βγαίνουν απ' τη χώρα μας για ένα μήνα, ενώ όσοι αποκτήσουν άδεια παραμονής ενός χρόνου θα μπορούν να βγαίνουν εκτός συνόρων για δύο μήνες. Το παράλογο στην όλη ιστορία είναι πως η «άδεια» αυτή θα τους δίνεται διακεκομμένη (ανά 10 ημέρες). Πολλές είναι οι μεταναστευτικές οργανώσεις που έχουν ήδη αντιδράσει και ζητούν να μάθουν κάτω από ποια λογική πάρθηκε η απόφαση αυτή. «Φανταστείτε έναν Αφρικανό ή έναν Ασιάτη να θέλει να πάει πίσω στην πατρίδα του. Θα φεύγει για 10 ημέρες, θα επιστρέφει και θα ξαναφεύγει; Γίνονται αυτά τα πράγματα; Δεν υπάρχει ίχνος σεβασμού απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο Σ. Μαυροκεφαλίδης. Βέβαια, το ζήτημα είναι τι απαντά για όλα αυτά το υπουργείο Εσωτερικών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ