Σάββατο 28 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Η αντισεισμική θωράκιση ζωτικής σημασίας έργο υποδομής

Ερώτηση στη Βουλή και για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων της Σκύρου

Σεισμόπληκτοι παραμένουν ακόμα στα κοντεινερς
Σεισμόπληκτοι παραμένουν ακόμα στα κοντεινερς
«Επείγει η ανάγκη για διαμόρφωση και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας», τονίζουν με Ερώτησή τους που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ με άλλη Ερώτηση ζητούν την άμεση αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσε ο πρόσφατος σεισμός στην περιοχή της Σκύρου.

Στην πρώτη Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, Σπύρος Στριφτάρης, Αντώνης Σκυλλάκος, Παναγιώτης Κοσιώνης και Νίκος Γκατζής και απευθύνεται προς τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Δημόσιας Τάξης, Ανάπτυξης, Εργασίας και Πολιτισμού, αναφέρονται τα εξής:

«Η σεισμική έξαρση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο (5,2 Ρίχτερ την 1-5-2001 ανάμεσα στη Ρόδο και την Κάρπαθο, 5,5 Ρίχτερ στις 11-6-2001 στη Χίο, οι σεισμικές δονήσεις στη Σκύρο με μεγαλύτερη αυτή των 5,7 Ρίχτερ στις 26-7-2001), αλλά και η ανησυχητική ηρεμία που σημειώνουν οι σεισμολόγοι για τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, καθιστούν επίκαιρη και επιτακτική την ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και ταυτόχρονα υπογραμμίζουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την τουλάχιστον ανεπαρκή πολιτική της στον τομέα αυτό. Ανεπάρκεια που εμφανίζεται ανάγλυφη στις ανοιχτές πληγές που χάσκουν μετά τους σεισμούς που έγιναν εδώ και χρόνια, όπως της Αθήνας, του Αιγίου κ.λπ. Το ζήτημα δεν περιορίζεται στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης, αφού σοβαρές αιτίες για τα προβλήματα που δημιουργούν οι σεισμοί αποτελούν η αντιλαϊκή πολιτική γης και η χρήση της, η ανυπαρξία προγραμμάτων λαϊκής στέγης κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά η αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων καταστάσεων δεν μπορεί να επαφίεται στον απαράμιλλο και υπεράνθρωπο αλτρουισμό των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και των ειδικών δυνάμεών της. Ετσι κι αλλιώς, απαιτείται η ηθική, υλική και επιστημονική ενίσχυση όλου αυτού του δυναμικού».

«Ωστόσο - τονίζουν με έμφαση οι βουλευτές του ΚΚΕ - η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς, είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής. Μεγάλα έργα δεν είναι μόνο οι δρόμοι και οι γέφυρες. Χρήματα υπάρχουν. Οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τους οποίους έχει πληρώσει πολλαπλάσια ο λαός μας, πρέπει να κατευθυνθούν σ' ένα σημαντικό τους ποσοστό σε αυτόν το στόχο, για να αποτελέσουν μέσο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η κυβέρνηση, αντί για την ανάπτυξη του κοινωνικού περιεχομένου της αντισεισμικής θωράκισης, αποποιείται τις ευθύνες για τις ζημιές που προκαλούν οι σεισμοί και προωθεί σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει την επιβολή του λεγόμενου σεισμόσημου. Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι κάτοικοι θα πληρώνουν για την προστασία τους και ταυτόχρονα οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αυξάνουν τα κέρδη τους».

Σημαντικές προτάσεις

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, στη συνέχεια, ερωτούν ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, προκειμένου να διαμορφωθεί και να υλοποιείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, που πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών της χώρας. Ειδικότερα, τη μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων περιοχών, που απαιτούν ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής των κτιρίων ή απαγόρευση δόμησης σε αυτές τις περιοχές. Μία τέτοια μελέτη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μετεγκατάστασης των πληγέντων ή ολόκληρων περιοχών. Δημιουργεί την ανάγκη για αποφασιστική ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και του δυναμικού του, καθώς και το συντονισμό τους. Απαιτεί το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κ.λπ., που πρέπει να ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου στη χώρα μας. Τον επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων του Λεκανοπεδίου, καθώς και των άλλων μεγάλων πόλεων και ιδιαίτερα των αυθαιρέτων.
  • Την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού, της νομοθεσίας προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο και της Οδηγίας Σεβέζο, που προβλέπει σχέδιο αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, για την ασφάλεια των εργαζομένων στις βιομηχανικές περιοχές. Είναι απαράδεκτη η γειτνίαση πολεμικών βιομηχανιών με διυλιστήρια, γιατί εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.
  • Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.
  • Τη θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου σε όλη τη χώρα ανά Περιφέρεια και Νομό. Την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης, που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων των εργαζομένων και θα επιβάλει τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.
  • Τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας για τα δημόσια κτίρια και χώρους συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων (ιδιαίτερα Νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους συγκέντρωσης της νεολαίας κ.λπ.), τις υποδομές και τα ιστορικά μνημεία.
Για τη Σκύρο

«Αμεση αντιμετώπιση χρειάζονται οι ζημιές που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση τα ξημερώματα της 26ης Ιουλίου 2001 στην περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός στους κατοίκους, στις υποδομές του νησιού, στα μνημεία και στην οικονομική δραστηριότητα και ειδικά στην τουριστική ανάπτυξη».

Αυτό τονίζουν με τη δεύτερη Ερώτηση που απευθύνεται προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης, Αιγαίου και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Σταύρος Σκοπελίτης και Αντώνης Σκυλλάκος. Συγκεκριμένα ρωτούν ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να γίνει άμεση καταγραφή των πραγματικών ζημιών, ξεπερνώντας τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται συνήθως, όπως έχει δείξει η πείρα του παρελθόντος.
  • Αμεσα να αποκατασταθούν με κρατική χρηματοδότηση οι ζημιές στα σπίτια και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των οποίων τα αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από τους ογκόλιθους στο «Χωριό», καθώς και τα εμπορικά καταστήματα για τη μερική ή ολική καταστροφή των εμπορευμάτων τους.
  • Να εκπονηθεί αμέσως επιστημονική μελέτη, προκειμένου να αποκατασταθεί η όποια ζημιά προκλήθηκε από το σεισμό στο νερό της Αναβάλσας, ταυτόχρονα με τα έκτακτα μέτρα που επιβάλλονται.
  • Να αποκατασταθούν οι όποιες ζημιές έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο, να απομακρυνθούν τα χώματα και οι πέτρες που έχουν πέσει σε πολλά σημεία και άμεσα να τοποθετηθούν προστατευτικά μέσα, προκειμένου η διέλευση πεζών και οχημάτων να είναι ασφαλής.
  • Να εκπονηθούν άμεσα επιστημονικές μελέτες, προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές των μνημείων στην περιοχή του Κάστρου, το οποίο αποτελεί μεγάλης σημασίας ιστορικό μνημείο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ