Σάββατο 28 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Το παράδειγμά της σύμβολο νέων αγώνων

Πενήντα εφτά χρόνια πέρασαν από τότε που η Ηλέκτρα Αποστόλου, στα 32 της χρόνια, δολοφονήθηκε στη φυλακή από τους βασανιστές της, αλλά η μνήμη της είναι ολοζώντανη και η στάση ζωής που έδειξε αποτελεί παράδειγμα αντίστασης και πάλης. Αυτό επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές στην εκδήλωση που έγινε προχτές το βράδυ, σαν ελάχιστος φόρος τιμής στην Ηλέκτρα, αλλά και σε όλες τις γυναίκες που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για τη λευτεριά, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία. «Για να θυμούμαστε τον αγώνα και πως παρά τις δύσκολες μέρες και τα πισωγυρίσματα, η ελπίδα δε χάνεται, γιατί τότε χάνεται και η ανθρωπότητα» όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέου Ηρακλείου Γ. Ηλιακόπουλος. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Νέου Ηρακλείου, τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ και η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου».

«Απόψε που τιμάμε την Ηλέκτρα, τιμάμε πάνω από όλα το ΚΚΕ, τόνισε στην ομιλία της η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι μετέπειτα γενιές νιώθουμε περηφάνια, γιατί από τις γραμμές του αναδείχτηκαν Ηλέκτρες, Μπελογιάννηδες, που έκαναν πράξη αυτό που έγραψε μια αγωνίστρια στη φυλακή λίγο πριν εκτελεστεί: "Αν είναι να χορτάσει ο κόσμος ψωμί, ας πάει και το δικό μου το κορμί"». Αφού αναφέρθηκε στη ζωή, τον αγώνα και τη δράση της Ηλέκτρας μέσα από τις γραμμές του Κόμματος, επισήμανε τις επιθέσεις που δέχεται σήμερα η εργατική τάξη από τους καπιταλιστές και τους ιμπεριαλιστές και τόνισε πως το παράδειγμα της Ηλέκτρας είναι ζωντανό και πως η διέξοδος βρίσκεται στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης. Υπάρχουν δυνάμεις σύμμαχοι που συνειδητοποιούν ότι πρέπει να παλέψουν. «Πρέπει να οργανώσουμε την πάλη της εργατικής τάξης, πρόσθεσε. Το μέλλον του λαού μας και όλης της ανθρωπότητας είναι ο σοσιαλισμός. Ας βοηθήσουμε να έρθει πιο γρήγορα».

Από την εκδήλωση που έγινε προχτές στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» του Νέου Ηρακλείου
Από την εκδήλωση που έγινε προχτές στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» του Νέου Ηρακλείου
«Οι σύντροφοί σου, όλοι εμείς "οι Ελληνες συνεργάτες σου", όπως είπες στους ανακριτές σου, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε τον αγώνα στα χνάρια σου» δήλωσε στην ομιλία του ο Κώστας Πουλουπάτης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νέου Ηρακλείου. Οι σύντροφοί μας, πρόσθεσε, το δείξανε στη Γένοβα. Εργάτες, φοιτητές διανοητές. Πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λάβουνε σάρκα και οστά τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκες.

Στις επιθέσεις που δέχεται σήμερα η εργατική τάξη και τις κατακτήσεις των εργαζομένων που επιχειρούν να πάρουν πίσω οι ισχυροί της νέας τάξης πραγμάτων, αναφέρθηκε η Γαρυφαλιά Φραγκούλη, από το Σύλλογο Φίλων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού. «Καθήκον μας, τόνισε, είναι να διώξουμε τα μαύρα σύννεφα που απειλούν τον πλανήτη μας. Τούτος ο τόπος είναι δικός μας. Και η Κούβα και η Παλαιστίνη και σε λίγο όλος ο κόσμος».

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η εγγονή της Ηλέκτρας Αποστόλου, η οποία κατέθεσε και στεφάνι. Στεφάνι κατέθεσαν επίσης εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Δ. Κατσανάκος, του ΚΣ της ΚΝΕ ο Π. Αλέπης, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Μέσης Ανατολής ο Παν. Μακρής, της Πανελλήνιας Ενωσης Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης ο Νίκος Καραντηνός, της ΠΕΑΕΑ ο Φοίβος Τσέκερης, της ΠΟΑΕΑ, της ΠΣΑΕΑ, της ΒΔ Αχτίδας του ΚΚΕ, της ΟΓΕ, παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ κλπ.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ