Σάββατο 28 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανεργατική κατακραυγή

Ανακοινώσεις οργής απ' τα ταξικά συνδικάτα

Οι εργαζόμενοι θα πουν οχι στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ και θα ενισχύσουν ακόμα πιο πολύ το μέτωπο αντίστασης και πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής
Οι εργαζόμενοι θα πουν οχι στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ και θα ενισχύσουν ακόμα πιο πολύ το μέτωπο αντίστασης και πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής
Φουντώνουν καθημερινά οι αντιδράσεις εργαζομένων και συνδικαλιστικών οργανώσεων ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί τον ΟΑΕΔ και μετατρέπει τους άνεργους σε σύγχρονους σκλάβους εξυπηρετώντας έτσι το εργοδοτικό κεφάλαιο.

Την προώθηση από την κυβέρνηση μεσαιωνικών σκλαβοπάζαρων με την ενοικίαση εργαζομένων, καταγγέλλει σε ανακοίνωση το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τονίζοντας, ότι αυτά προστίθενται στις ανατροπές των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ, μέσα από τις γενικότερες αντιλαϊκές κυβερνητικές κοινωνικοοικονομικές αναδιαρθρώσεις στο όνομα της διαβόητης ανταγωνιστικότητας που επιτάσσει το κεφάλαιο, γίνονται οι πολλοί φτωχότεροι και οι ελάχιστοι πλουσιότεροι.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση όπως τονίζει στην ανακοίνωση, είναι άμεση αναγκαιότητα η ένταση του ταξικού μετώπου των αγώνων όλων των εργαζομένων, «όχι μόνο για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής, αντιλαϊκής επίθεσης του μετώπου κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ αλλά και για την κατάκτηση νέων δικαιωμάτων, αντίστοιχων των σύγχρονων αυξημένων αναγκών των εργαζομένων».

Αναφερόμενο το ΠΑΜΕ στα πρόσφατα στοιχεία της ICAP σημειώνει, ότι από τη μία καταγράφουν επιδείνωση της κατάστασης των εργατικών νοικοκυριών και ταυτόχρονα τη μετάλλαξη αυτή της επιδείνωσης σε «τρελά» υπερκέρδη για τους μεγαλοβιομήχανους. Από την άλλη όμως τονίζει, ότι τα υπερκέρδη αυτά τρέχουν με τετραπλάσιους ρυθμούς απ' ό,τι η μηδαμινή αύξηση κατά 20% των μισθών και μεροκαμάτων και αποδεικνύει ότι εντείνεται και διευρύνεται η υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.

Για ξεπούλημα του ΟΑΕΔ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας την κυβέρνηση και απροκάλυπτη μετατροπή του σε επιχείρηση στήριξης της αντεργατικής πολιτικής και σε εργαλείο για να ροκανίζουν διάφοροι επιτήδειοι τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που θα εκταμιευτούν από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να μην πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης και των εργοδοτών και να μη δεχτούν αυτές τις αλλαγές και επισημαίνει, ότι απαιτείται «η δημιουργία ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων με αντιιμπεριαλιστικά - αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες τους και την ευθύνη για την πορεία της πατρίδας μας».

Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων, διαμορφώνεται ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, όπου οι άνεργοι μεταβάλλονται σε «πελάτες» που θα υφίστανται ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση και με όρους δουλεμπορίας για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Το Συνδικάτο καλεί όλους τους οικοδόμους να πούνε όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ και να ενισχύσουν ακόμα πιο πολύ το μέτωπο αντίστασης και πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της ολιγαρχίας.

Για μετατροπή του ΟΑΕΔ σε απόλυτο όργανο του κεφαλαίου, καταγγέλλει την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και σημειώνει, ότι στόχος είναι η αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων, το πέρασμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι τεράστιες ευθύνες επωμίζεται και «η ξεπουλημένη στο κεφάλαιο ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία έχει αποδεχτεί τα σχέδια για τον ΟΑΕΔ».

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμάκου καταγγέλλει, ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στους άνεργους από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θα είναι η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε «σύγχρονο σκλαβοπάζαρο» με την πιο στυγνή εκμετάλλευση των ανέργων, με όρους εποχής δουλοκτησίας. Ακόμα, ότι καταργεί στην πράξη συλλογικές συμβάσεις και περιορίζει ουσιαστικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με πολύ κόπο και αίμα. Επίσης, μεγαλύτερα κέρδη για τους εργοδότες που θα ωφελούνται από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.

Την πλήρη αντίθεσή της στις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΔ εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου και απαιτεί τη διασφάλιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Η εργασία είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα και πρέπει να παραμείνει προς όφελος του πολίτη. Δεν μπορεί να εκχωρηθεί στην ασύδοτη λειτουργία των ιδιωτών και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο δουλεμπόριο» σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ