Σάββατο 28 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
KPHTH
Φτύνουν αίμα για να γεμίζουν οι πισίνες

Πέρα από τα όρια της αντοχής τους, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα, χτες σε ξενοδοχεία των Χανίων

Στη σκοτεινή πλευρά της μόστρας, πίσω από τις χιλιάδες βιτρίνες των πολυτελών ξενοδοχείων, στους διαδρόμους έξω από τις σουίτες, κάτω από τα ακριβά εστιατόρια, στα μαγειρεία, εκεί - παντού όπου ο τουρισμός δεν είναι συνώνυμο εκατομμυρίων δολαρίων και μάρκων, αλλά μόχθος σκληρός και βάρβαρος για χιλιάδες εργαζόμενους, εκεί άρχισε να περιοδεύει από χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον βουλευτή του Κόμματος Τάκη Τσιόγκα και στελέχη της Οργάνωσης Περιοχής Κρήτης. Αρχή έγινε χτες από τις μονάδες στο Νομό Χανίων και ακολουθούν σήμερα το Ρέθυμνο, αύριο το Ηράκλειο και τη Δευτέρα το Λασήθι.

Σ' ένα εξαιρετικά αρνητικό τοπίο, όπου, παρά την όποια καλή θέληση λιγοστών συνδικαλιστών, οι εργαζόμενοι είναι ουσιαστικά ξεκρέμαστοι, με την εργοδοσία να λύνει και να δένει, αυτό που έβγαινε ήταν ένα «έλεος!», καθώς, κυριολεκτικά, για ένα κομμάτι ψωμί χιλιάδες άνθρωποι τραβάνε τα πάνδεινα κάτω από ένα καθεστώς απόλυτης - έστω και αν είναι γραβατωμένη - τρομοκρατίας. Σ' αυτό το σκηνικό, η προτροπή του βουλευτή του Κόμματος δεν μπορούσε παρά να ήταν μία: Οργανωθείτε! Οργανωθείτε στο σωματείο και αν το σωματείο δεν τραβάει, στήστε επιτροπή αγώνα, αλλάξτε τους συσχετισμούς, μη σας καθηλώνει ο τρόμος, μη τους αφήνετε να μειώσουν και άλλο την τιμή της εργατικής σας δύναμης.

Οργή ήταν το συναίσθημα που ακολούθησε την έκπληξη, όταν οι εργαζόμενοι άκουγαν για πρώτη φορά από τον βουλευτή του Κόμματος ότι για την Πέμπτη 26 Ιούλη είχε εξαγγελθεί απεργία του κλάδου. Δεν τους είχε πει κανείς τίποτα. Ούτε, βέβαια, τους είπαν στη συνέχεια ότι η απεργία πουλήθηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας πριν ακόμα γίνει. Οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις και για τα επόμενα μαντάτα. Οτι τα φετινά μεροκάματα με όρους κλαδικής σύμβασης ίσως να είναι και τα τελευταία για τον κλάδο, αφού ήδη προωθείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το σύγχρονο δουλεμπόριο, που προβλέπει την ενοικίαση εργαζομένων ειδικά για χώρους εποχικής απασχόλησης, όπως τα ξενοδοχεία.

Οι συζητήσεις σ' όλους τους χώρους απλώθηκαν στο σύνολο των προβλημάτων, με πρώτο βέβαια το Ασφαλιστικό. Χαρακτηριστική της γνώσης με την οποία αντιμετωπίζουν την κυβερνητική πολιτική οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι μια από τις φράσεις που ακούσαμε: «Εκεί, στα κυπαρίσσια θέλουν να μας στείλουν να πάρουμε σύνταξη». Μακάβρια, μα πικρή η αλήθεια. Ταυτόχρονα, όμως γινόταν καθαρό πως μπορεί, από τη μία, ο φόβος να φυλάει τα έρμα, την ίδια στιγμή όμως, κανείς δεν έδειχνε αποφασισμένος να πάει άκλαφτος. Και ας ήταν κέρβεροι από δίπλα, σ' όλη τη διάρκεια της περιοδείας, διάφορα «καλόπαιδα» της εργοδοσίας...


Θ. Λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φασίστες καλούν σε πογκρόμ σε βάρος μεταναστών (2023-08-23 00:00:00.0)
Οργάνωση απέναντι στην ένταση της εκμετάλλευσης (2017-07-09 00:00:00.0)
Περιοδεία στην Κρήτη (2015-08-21 00:00:00.0)
Σταθερά πυρά ενάντια στους αγώνες (2010-06-19 00:00:00.0)
Συστράτευση με την πολιτική του ΚΚΕ (2009-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ