Πέμπτη 9 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Προσγειώνεται» ο πήχης της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων γύρω από τους ρυθμούς ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία προχώρησε και η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία επίσης διαπιστώνει σωρεία κινδύνων για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε χτες, χαρακτηριστικά τονίζει: «Σε ένα περιβάλλον αναιμικής ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω επιβράδυνσης στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές, απότομες μεταβολές του κλίματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές, στασιμότητα στις προηγμένες οικονομίες, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη περίοδο χαμηλών τιμών των βασικών εμπορευμάτων, γεωπολιτικούς κινδύνους σε διάφορα μέρη του κόσμου και ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής».

Σε αυτό το πλαίσιο, εντοπίζουν κινδύνους αντίστοιχους με αυτούς στους οποίους εστιάζουν και οι εκθέσεις από άλλα καπιταλιστικά κέντρα και οργανισμούς, όπως η Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται για το 2016 στο 2,4% (από 2,9% στην εκτίμηση του Γενάρη).

Ταυτόχρονα, μετρίασε και την πρόβλεψη για τις ΗΠΑ και μάλιστα κατά 0,8%, στο 1,9% (από 2,7% προηγουμένως), όπως επίσης και στην Ιαπωνία που αναμένεται μόλις σε 0,5% (από 1,3%), ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπει ρυθμό 1,6% (από 1,7%).

Περιορίστηκε η χρήση του ευρώ στις χρηματαγορές

Ο ρόλος του ευρώ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα περιορίστηκε πέρσι, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με την υποχώρηση να είναι αξιοσημείωτη, ως αποθεματικού νομίσματος, στην έκδοση χρέους σε ξένο νόμισμα και στα διασυνοριακά δάνεια.

Το ποσοστό του ευρώ στα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκε πέρσι - για έκτη συνεχόμενη χρονιά - κατά 0,6%, στο 19,9%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2000. «Επιπλέον, το ποσοστό του ευρώ στα συναλλαγματικά αποθέματα έχει μειωθεί σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό επίπεδο του 2009» σημειώνεται στην ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για το ρόλο του ευρώ. Οπως επισημαίνεται, το ευρώ παραμένει το δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά με σημαντική διαφορά σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο ρόλος του δολαρίου ΗΠΑ επίσης υποχωρεί με αργό ρυθμό, εξέλιξη που ερμηνεύεται ως τάση προς ένα διεθνές νομισματικό σύστημα με περισσότερους πόλους. Σε αυτό το πλαίσιο, η εν λόγω εξέλιξη θεωρείται πιθανόν να σχετίζεται με την ένταξη του κινέζικου νομίσματος στο «νομισματικό καλάθι» του ΔΝΤ, επηρεάζοντας τη σύνθεση των παγκόσμιων νομισματικών αποθεμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ