Πέμπτη 9 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος, με απλόχερες προσφορές στο κεφάλαιο

Με τις «εκκρεμότητες» της πρώτης και τα προαπαιτούμενα της δεύτερης «αξιολόγησης» κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, ενώ η κυβέρνηση διαφημίζει τα «αναπτυξιακά εργαλεία» της στο κεφάλαιο

Τις νέες κρατικές ενισχύσεις στους κλάδους όπου το κεφάλαιο εντοπίζει «συγκριτικά πλεονεκτήματα» για τα κέρδη του παρουσίασε ο Γ. Σταθάκης στο χτεσινό «Συνέδριο Επιχειρηματικότητας»

Eurokinissi

Τις νέες κρατικές ενισχύσεις στους κλάδους όπου το κεφάλαιο εντοπίζει «συγκριτικά πλεονεκτήματα» για τα κέρδη του παρουσίασε ο Γ. Σταθάκης στο χτεσινό «Συνέδριο Επιχειρηματικότητας»
Η διαμόρφωση του συμπληρωματικού μνημονίου με την πλευρά της ΕΕ, η «έκθεση συμμόρφωσης» και μια σειρά από συνοδευτικά έγγραφα, για την επικύρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, σε συνδυασμό με την εκταμίευση της υποδόσης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει σήμερα στο Ελσίνκι.

Τα κείμενα αυτά θα κατατεθούν προς κύρωση στα Κοινοβούλια 5 κρατών της Ευρωζώνης και στη συνέχεια στο Γιούρογκρουπ και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που συνεδριάζουν στις 16/6.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα προς τα τέλη του μήνα, αυτήν τη φορά με επίκεντρο την κατάρτιση της λίστας των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου, συμπεριλαμβανομένων και των νέων χτυπημάτων στα Εργασιακά.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 16 Ιουνίου, το Γιούρογκρουπ θα είναι σε θέση να αποφασίσει επισήμως την αποδέσμευση των 10,3 δισ. ευρώ σε δόσεις», υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, μιλώντας στη γαλλική Βουλή, λέγοντας πως η ελληνική οικονομία «βρίσκεται σε θέση να στραφεί προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

Αίτημα έγκρισης της αποδέσμευσης της επόμενης δανειακής δόσης προς το ελληνικό κράτος απέστειλε, προχτές βράδυ, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι δεν χρειάζεται έγκριση από την Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής κι αυτό γιατί οι αποφάσεις για ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους με «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν υφίστανται τώρα», όπως τονίζεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», το αίτημα περιλαμβάνει 9 συνοδευτικά έγγραφα, στα οποία περιγράφονται όλες οι σχετικές εξελίξεις, με τον Β. Σόιμπλε να εισηγείται την έγκριση της εκταμίευσης, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει και τα υπολειπόμενα άμεσα μέτρα.

Τελικά, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ανέβαλε την αναμενόμενη για χτες απόφαση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης, γιατί «η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί», σύμφωνα με παράγοντες του γερμανικού Κοινοβουλίου. Είναι δηλαδή φανερό ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή και νέων προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων...

Με το βλέμμα στην ανάκαμψη του κεφαλαίου

Στο μεταξύ, χαρακτηριστικό των αντιλαϊκών διεργασιών αποτελεί και το ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, θα έλθει στην Αθήνα και θα μιλήσει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, στις 21/6.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, ομιλητές θα είναι επίσης ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ πρόκειται να προτείνει στη Γενική Συνέλευση την ανανέωση της θητείας του προέδρου του Συνδέσμου, Θ. Φέσσα.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, θα μιλήσει σε ετήσιο οικονομικό φόρουμ («Brussels Economic Forum 2016») που διοργανώνει η Κομισιόν στις Βρυξέλλες, στη θεματική ενότητα «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς». Σε χτεσινές δηλώσεις του στο πρακτορείο «Bloomberg», ανέφερε πως τα ελληνικά ομόλογα θα είναι σύντομα επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης «όταν καταβληθούν οι δόσεις για την εξυπηρέτηση του ελληνικού κρατικού χρέους στην ΕΚΤ τον Ιούλη».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση στην Αθήνα, σημείωσε ότι «το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να μειωθεί σημαντικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια αποτελούν βασικό εμπόδιο στην προσπάθεια των τραπεζών να αναδιοργανώσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Βασική προτεραιότητα της Τράπεζας της Ελλάδας, αυτήν τη στιγμή, πρόσθεσε, είναι να συμβάλει σε μια «βιώσιμη λύση» στη διαχείριση των NPEs («μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις»). Οπως ανέφερε, έχουν ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών για τη συγκρότηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου για την εκκαθάριση του ιδιωτικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Alpha» και αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της περιοχής - «φιλέτο» στο Ελληνικό, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «όλη η διαδικασία έγινε από μια ομάδα με επικεφαλής τον Α. Φλαμπουράρη. Είναι μια συλλογική προσπάθεια, παρενέβη και ο πρωθυπουργός. Είναι μια κυβερνητική απόφαση μετά γνώσεως».

Εξίσου χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του Στ. Πιτσιόρλα στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ως προς την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων: «Το καινούριο στοιχείο σε σχέση με το παρελθόν», σημείωσε, «είναι ότι σε ένα χρόνο και δυο - τρεις μήνες έχει γίνει τόση δουλειά όση δεν έγινε τα προηγούμενα πέντε - έξι χρόνια»...

Αποτυπώνοντας, εξάλλου, την προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, πρόσθεσε ότι «το επόμενο στοίχημα είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΕΣΣΤΥ (σ.σ. Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού)».

Στοχευμένες κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους

«Προφανώς δύο κλάδοι ιδιαίτερα ισχυροί είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός. Αυτοί θα πρέπει να υποστηριχθούν και να αναβαθμιστούν. Παράλληλα, όμως, μέσα από μεγάλες τεχνολογικές τομές, επιθυμούμε να αναβαθμίσουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και το αγροδιατροφικό δίκτυο».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας στο «Συνέδριο Επιχειρηματικότητας», που διοργάνωσε η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανάπτυξη πρέπει να είναι εξωστρεφής, πρέπει να διευρύνει δηλαδή το φάσμα των εξαγωγικών δραστηριοτήτων της χώρας. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν έντονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει και θα συνεχίσει να διαθέτει η οικονομία».

Σε αυτό το πλαίσιο και συνοψίζοντας τους άξονες του «αναπτυξιακού σχεδίου» που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση, εστίασε στον «αναπτυξιακό νόμο, στη διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων της οικονομίας και τη συνέχιση της πολιτικής της απλοποίησης και της απλούστευσης των διαδικασιών δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων».

Σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων, πέρα από τις τράπεζες, ανέφερε το νέο «Αναπτυξιακό Ταμείο», αλλά και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως η ΕΤΕπ, η EBRD, η Παρευξείνια Τράπεζα κ.ά.

Τεχνικές φοροληστείας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ετοιμάζεται να βάλει στο χέρι και τις τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος, μέσω του αυτόματου συμψηφισμού με τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

Ουσιαστικά, στο βαθμό που προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, σε πολλές περιπτώσεις και ανάλογα με το ύψος των επιστροφών φόρου, ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή όχι μόνο δε θα την εισπράττει, αλλά, καθώς ο ΕΝΦΙΑ θα προκαταβάλλεται, ενδεχομένως και εφάπαξ, θα χάνει ακόμα και την προβλεπόμενη δυνατότητα αποπληρωμής του χαρατσιού σε έως 5 δόσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ