Πέμπτη 30 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις τιμής για τα 70χρονα του ΔΣΕ

Καταγγελία της ΚΟ για καταστροφή του μνημείου που τοποθέτησε, δύο μέρες μετά, από θρασύδειλα ανθρωποειδή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Κριτσά στο Λασίθι οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1946 - 1949). Στη θέση «Σκοτεινά Λακκάκια», 8 χιλιόμετρα μετά την Κριτσά, συγκροτήθηκε το 1947 η αντάρτικη ομάδα του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του ΔΣΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους μαχητές και τις μαχήτριες που απέδρασαν από το στρατόπεδο Αγίου Νικολάου, όπου είχαν εκτοπιστεί από τις αστικές κυβερνήσεις μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου, περίπατο στις θέσεις όπου έδρασαν στην περιοχή, ενώ κορυφώθηκαν με εκδήλωση που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κριτσάς, όπου μίλησε ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που έδρασαν εκείνα τα χρόνια. Πρόκειται για τους Χατζηδάκη Γιώργο, Κουρίνο Γιώργο, Σιγανό Μανώλη και Κοκκίνη Νίκο. Την εκδήλωση χαιρέτισε η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Ευδοκία Χρυσοφάκη από την Ιεράπετρα, που δεν μπορούσε να παρευρεθεί.

Δύο μέρες μετά, θρασύδειλα ανθρωποειδή κατέστρεψαν το μνημείο που τοποθετήθηκε προς τιμήν του ΔΣΕ Ανατολικής Κρήτης. «Τους ενημερώνουμε ότι "σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει". Οσο και αν προσπαθούν δεν θα μπορέσουν να σβήσουν από τη μνήμη του λαού μας τις αμέτρητες θυσίες, βαμμένες με αίμα, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (...) Θα συνεχίσουμε να τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης (...) Οσο για τους δράστες, θα τους βάλουμε εκεί που τους πρέπει: Στα άχρηστα, μαζί με το εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετούν», τονίζει στην καταγγελία της η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ