Σάββατο 2 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΜΕ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Συζητήσεις για αναδιαρθρώσεις, δημόσιες επενδύσεις και ανασύνθεση

Ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ζ. Γκάμπριελ, αντικαγκελάριο της Γερμανίας, υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας και ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), είχαν χτες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, βάζοντας τα προτάγματα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικά, μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να του αναπτύξω την πρότασή μας για την ανάγκη μιας εθνικής γραμμής για τη χώρα. Μια εθνική γραμμή με 3 πυλώνες: Ο πρώτος αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κράτος, έτσι ώστε να κερδίσουμε αξιοπιστία ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα για να διεκδικήσουμε αλλαγές σε αυτήν την τόσο δύσκολη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλαγές στοχευμένες. Δεύτερον, να αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Με ύφεση δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και ο "κόφτης" θα πέσει οριζόντια και άδικα σε μισθούς και συντάξεις. Ο τρίτος πυλώνας είναι η ανάγκη να ανταποκριθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, εγκαίρως, στην αναδιάρθρωση του χρέους, όχι μετά το 2018, ώστε να στείλουμε το μήνυμα σε όλες τις χώρες και τις αγορές ότι η Ελλάδα έχει αφήσει τα προβλήματά της στο παρελθόν».

Συνέχισε διαβεβαιώνοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι και πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα τους στόχους των αλλαγών σε αυτήν τη συμφωνία. Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, αν δεν αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αν δεν προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και αν δεν υπάρξει μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να πετύχει τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με συγκεκριμένο πρόσημο, χωρίς να δημιουργεί νέα θύματα στη χώρα», θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς την προθυμία να συνδράμουν διακυβέρνηση ως σοσιαλδημοκρατικό τμήμα μαζί με άλλους.

Τα ...μεγάλα οράματα

Αλλαγές στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με κάποια άλλη δοσολογία αντιλαϊκών μέτρων, μέτρα διαχείρισης της φτώχειας και ανεργίας, αλλά και αναμόχλευση κρατικών κονδυλίων προς αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας, δημόσιες επενδύσεις, έθεσε ο Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας (...) Αναφέρθηκα κυρίως στο θέμα της ανεργίας των νέων (...) Επίσης, μιλήσαμε για την ανάπτυξη και τις δημόσιες επενδύσεις οι οποίες θα πρέπει να ενισχυθούν από τα ευρωπαϊκά ταμεία».

Σύμφωνα με τον Στ. Θεοδωράκη, ο Γκάμπριελ επισήμανε ότι «μπορούν και πρέπει να υπάρχουν μεγάλες δημόσιες επενδύσεις με την ευθύνη της Ευρώπης αλλά θα πρέπει να υπάρχει και στέρεο έδαφος στις χώρες όπου γίνονται αυτές οι επενδύσεις. Να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, ένα αντιγραφειοκρατικό καθεστώς. Να υπάρχουν δηλαδή οι συνθήκες για να αποδώσουν αυτές οι επενδύσεις».

Τέλος, μίλησαν και «για τα μεγάλα οράματα του Κέντρου, της Σοσιαλδημοκρατίας, των Φιλελευθέρων και είναι κοινή μας άποψη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις ακραίες φωνές και να προχωρήσει σε ένα δρόμο περισσότερης Ευρώπης και όχι λιγότερης Ευρώπης, όπως θέλουν οι ευρωσκεπτικιστές», κατέληξε ο Στ. Θεοδωράκης, βάζοντας στο τραπέζι και την αναμόρφωση του εγχώριου αστικού πολιτικού σκηνικού μέσα από τη σύμπηξη ενός τρίτου πόλου αστικής διαχείρισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ