Σάββατο 2 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις άλλων αστικών κομμάτων για την κυβερνητική πρόταση

Στην ανακοίνωσή της για την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο, η ΝΔ αποφεύγει να αναφερθεί συγκεκριμένα στο περιεχόμενό του (τις προηγούμενες μέρες «σήκωνε» το θέμα της «ακυβερνησίας»), επιλέγοντας να δείξει τάχα «ανησυχία» για τα νέα χτυπήματα σε μισθούς και συντάξεις: «Την ημέρα που σε εκατομμύρια Ελληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου - οπερέτα» αναφέρει και αποδίδει τις κινήσεις της κυβέρνησης σε «επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της».

Από το ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δημοσιοποίησε μια πρόταση «αποσπασματική, με επιμέρους ρυθμίσεις, ενώ ήταν γνωστή η θέση μας ότι εμείς εκλογικό νόμο σε δόσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε. Είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής». Το ΠΑΣΟΚ, παίζοντας και αυτό με τις λέξεις, επιμένει για ένα δήθεν «σύστημα απλής αναλογικής» με: «Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω, όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25 - 30 εδρών. Διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Ψήφο στα 17. Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού».

Τέλος, το Ποτάμι υποστηρίζει ότι «η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία». Επαναφέρει την πρότασή του για «ένα αναλογικό λογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα (1 έδρα για κάθε 2% που λαμβάνει)». Καλεί «όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση να μη συναινέσει στον τυχοδιωκτισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις που να βασίζονται σε ειλικρινείς συνεργασίες και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας». Ακόμη, προτείνει ξανά να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όσους Ελληνες ζουν στο εξωτερικό και στους ομογενείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ