Σάββατο 2 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με όχημα τα «κόκκινα» δάνεια και τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις

...ενώ τέθηκε σε εφαρμογή το νέο αυστηρότερο καθεστώς για την παραμονή στη ρύθμιση των «100 δόσεων»

Με φόντο το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με αιχμή τα μεγάλα επιχειρηματικά, σε συνδυασμό με τα νέα «κανόνια» στην επιχειρηματική πιάτσα, στο επίκεντρο αυτές τις μέρες βρίσκονται οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται μεταξύ μεγαλομετόχων των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.

Δεν είναι τυχαίο ότι παρέμβαση για το ζήτημα έγινε τις προάλλες και από την πλευρά του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του οποίου, Τζ. Ράις, με αφορμή την πτώχευση της «Μαρινόπουλος» υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ ανησυχεί με τέτοιου είδους εξελίξεις. Συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τους άλλους «θεσμούς», αναζητεί μέτρα τα οποία θα ανακουφίζουν την ελληνική οικονομία από τέτοια φαινόμενα, χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις. Σε κάθε περίπτωση, προ των πυλών βρίσκεται η διαμόρφωση και νέας γενιάς προβληματικών δανείων, σε μια εξέλιξη που εκ των πραγμάτων σημαίνει τη μείωση των ρυθμών της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους ρυθμούς της όποιας αναμενόμενης ανάκαμψης στην οικονομική δραστηριότητα.

Σε αυτό το φόντο και μέσα σε μπόλικο παρασκήνιο, εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί μεγαλομετόχων γύρω από τον έλεγχο των τραπεζικών ομίλων, γεγονός που φαίνεται να συνδέεται με την υπό διαμόρφωση δευτερογενή αγορά τραπεζικών δανείων. Αυτή, με τη σειρά της, έρχεται να «κουμπώσει» με τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις σε κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής, με τις νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, που στοχεύουν στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες για την ώρα δεν επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση και τις άλλες αρμόδιες αρχές, μετά από παρέμβαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωζώνης (SSM), υπό αντικατάσταση βρίσκεται και η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο, στο πλαίσιο των τραπεζικών διασώσεων της προηγούμενης περιόδου και μέσω των δανείων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, είναι σήμερα σημαντικός μεγαλομέτοχος και στις 4 «συστημικές» τράπεζες.

Την ίδια ώρα, τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), όσο και το ΔΝΤ αποστέλλουν μηνύματα για την αποφασιστική αντιμετώπιση και διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Ελλάδας ετοιμάζει το νέο «Κώδικα Δεοντολογίας» των τραπεζών, που με τη σειρά του έρχεται να ρυθμίσει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Παράλληλα, υπό διαμόρφωση βρίσκονται οι στόχοι για την απομείωση των προβληματικών δανείων ανά τραπεζικό όμιλο και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, έντονη ενδοεπιχειρηματική διαπάλη εκδηλώνεται και γύρω από τη συγκρότηση των νέων διοικήσεων στις εγχώριες τράπεζες, στο πλαίσιο της εν εξελίξει αξιολόγησης των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των διαγκωνισμών που συντελούνται ανάμεσα στους μεγαλομετόχους του Ομίλου της Πειραιώς, καθώς σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η διαμόρφωση ενός προσωρινού διοικητικού σχήματος, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διεργασίες. Πληροφορίες αποδίδουν την εμπλοκή στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει, ακόμη και εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, μεταξύ του επενδυτικού fund «Paulson» και της υπόλοιπης διοίκησης και του επικεφαλής, Μ. Σάλλα.

«Κουλτούρα πληρωμών» και για τα χρέη στην εφορία

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη «θηλιά» των εκβιασμών και των απειλών απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.

Από χτες, 1η Ιούλη, τέθηκε σε εφαρμογή το αυστηρότερο καθεστώς προϋποθέσεων παραμονής στη ρύθμιση των «100 δόσεων». Συγκεκριμένα, θα τίθενται αυτόματα εκτός ρύθμισης όσοι καθυστερήσουν να πληρώσουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 15 μέρες (από 30 μέρες που ίσχυε) οποιαδήποτε οφειλή προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό έχει βεβαιωθεί στο όνομά τους, αλλά και για τα νέα χρέη που θα βεβαιωθούν, όπως, για παράδειγμα, ο φόρος εισοδήματος, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ κ.ά.

Παράλληλα, οι φορολογούμενοι μπορούν να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με την προσέλευσή τους στην αρμόδια ΔΟΥ και την κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων, καθώς δεν προβλέπεται διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Να σημειωθεί ότι το νέο καθεστώς, σύμφωνα με το σχετικό νόμο της συγκυβέρνησης, θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2017, καθώς από 1/1/2018, οι πληρωμές θα γίνονται εντός της καθορισμένης προθεσμίας, αφού η καθυστέρηση πληρωμής οφειλής έστω και για μία μέρα θα έχει ως συνέπεια την απώλεια της ρύθμισης των «100 δόσεων»...

Παράλληλα, με χτεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για τους συνταξιούχους με χρέη στην εφορία, που έληγαν μέχρι 30/6, δόθηκε «παράταση» αποπληρωμής μέχρι τις 7 Ιούλη, εξαιτίας της «μετακίνησης καταβολής των επικουρικών συντάξεων».

Σε κάθε περίπτωση, η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος συντελείται τόσο από την πλευρά της αυξημένης φοροληστείας (εκτός από το νέο μπαράζ έμμεσων φόρων, ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της και σε μισθούς και συντάξεις μέσω της αυξημένης μηνιαίας παρακράτησης φόρου), όσο και από τις απευθείας περικοπές.

Στα σκαριά τα νέα αντιλαϊκά «ισοδύναμα»

«Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει παραλάβει προτάσεις με ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει σύντομα», ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι το «πάγωμα» της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων στους εργαζόμενους με ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, πανεπιστημιακοί και άλλες κατηγορίες) προϋποθέτει «ισοδύναμες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» που θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί μέχρι τις 30/9/2016, ως προαπαιτούμενο αντιλαϊκό μέτρο για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης από τα δάνεια της Ευρωζώνης.

Και, βέβαια, η επόμενη «αξιολόγηση» περιλαμβάνει δεκάδες νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνεται η «αξιολόγηση», στα «σκαριά» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα (2016-11-08 00:00:00.0)
Φορο-εξαχρείωση, κατασχέσεις και χαράτσια (2013-04-13 00:00:00.0)
Βαράνε στο ψαχνό για τις ανάγκες των μονοπωλίων (2013-03-30 00:00:00.0)
«Ξεμπλοκάρουν» την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου (2013-03-13 00:00:00.0)
«Κοκτέιλ» διαχείρισης στην υπηρεσία του κεφαλαίου (2013-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ