Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Επιταχύνεται η «αξιολόγηση», στα «σκαριά» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Από το χτεσινό Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Από το χτεσινό Γιούρογκρουπ
«Ενημερωθήκαμε για την κατάσταση, η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι εποικοδομητική και σημειώνεται πρόοδος. Είναι προς το συμφέρον όλων η δουλειά στη δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι οι συνεννοήσεις και τα παζάρια της συγκυβέρνησης βρίσκονται πλέον σε ιδιαίτερα προχωρημένο επίπεδο.

Μάλιστα, θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» ακόμη και μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 5 Δεκέμβρη, γεγονός που φέρνει στην «ημερήσια διάταξη» την ομοβροντία με τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα και τους εφαρμοστικούς νόμους. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, «στις 5 Δεκεμβρίου θα γνωρίζουμε περισσότερα για την εργασία που κάνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος», ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα γνωρίζουμε επίσης περισσότερα για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Ολα αυτά θα έρθουν μαζί αρχές Δεκεμβρίου. Και φυσικά, αυτό γίνεται με το βλέμμα στο ΔΝΤ, το οποίο θα συνεδριάσει πριν το τέλος του έτους».

Σε κάθε περίπτωση, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους θα συζητηθούν σε επόμενη φάση, προκειμένου, υπό όρους και προϋποθέσεις, να εφαρμοστούν μετά την αναμενόμενη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου με την Ευρωζώνη, το 2018. Την ίδια ώρα, η δρομολογούμενη συμμετοχή και του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της χρηματοπιστωτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος έχει ως όρο και προϋπόθεση την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου και με το ΔΝΤ, παράλληλα και σε συνδυασμό με το υπάρχον μνημόνιο με την Ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Kλ. Ρέγκλινγκ, επιβεβαίωσε ότι θα παρουσιάσει στο Γιούρογκρουπ της 5/12 τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το κρατικό χρέος, επισημαίνοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην εργασία που κάνει ο ESM, προσθέτοντας πως «είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για λεπτομέρειες».

«Δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος», επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, στο πλαίσιο των διεργασιών για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί την Αθήνα πριν από το τέλος Νοέμβρη, προκειμένου, όπως είπε, να συμβάλει στην «επιτυχία των συζητήσεων». Σχετικά με τη σύσταση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Ευ. Τσακαλώτος παρέμεινε στη θέση του υπουργού Οικονομικών και τον χαρακτήρισε «αξιόπιστο» και «θετικό» συνομιλητή. Επιπλέον, ανέφερε πως στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα θα συναντηθεί με τα νέα μέλη της κυβέρνησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, «επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους το Δεκέμβριο», ενώ «διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις».

Νέος κύκλος με αντιλαϊκά μέτρα

«Η δεύτερη επανεξέταση περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό για το 2017, τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, χτες, από το Γιούρογκρουπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο τρέχον κύκλος της «αξιολόγησης» περιλαμβάνει τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων, το νόμο για την «εφοδιαστική αλυσίδα» (logistics), τις «απελευθερώσεις» στην αγορά Ενέργειας, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τον κανονισμό για παροχή υπηρεσιών ύδρευσης (συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο), τον «οδικό χάρτη» για την πλήρη «απελευθέρωση» επαγγελμάτων (μηχανικοί), το νέο πακέτο κρατικών επιχειρήσεων που θα περάσουν στο υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Παράλληλα, η νομοθέτηση του νέου «συστήματος Πρόνοιας» φέρνει στην πρώτη γραμμή του «σφαγείου» την παραπέρα συρρίκνωση ή και κατάργηση στα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα που αποδίδονται στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών» κ.ά.

Η υπόλοιπη ατζέντα του Γιούρογκρουπ

Πέρα από τα ζητήματα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ συζητήθηκαν και τα παρακάτω:

  • Κύπρος και Ισπανία, «άσκηση εποπτείας μετά το πρόγραμμα». Πρόκειται για τους ειδικούς εποπτικούς ελέγχους που διενεργεί η Κομισιόν μετά την τυπική λήξη των μνημονίων. Η συγκεκριμένη διαδικασία παύει όταν αποπληρωθεί τουλάχιστον το 75% των δανείων, που χορηγήθηκαν σε κάθε χώρα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το Γιούρογκρουπ θα «πρέπει επίσης να ενημερώνεται για την πορεία των εργασιών σχετικά με το ενδεχόμενο για επανένωση της Κύπρου», με έμφαση στα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τη ζώνη του ευρώ.
  • Τα ζητήματα της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, καθώς και η «εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών, με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους φορολογουμένους και την πραγματική οικονομία». Πρόκειται για τα ενδοαστικά παζάρια που αφορούν τον επιμερισμό της χασούρας, σε περίπτωση διάσωσης των τραπεζών.
  • Τα «πλαίσια αφερεγγυότητας» για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη, ζήτημα που συνδέεται και με τον υπό διαμόρφωση «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων», που συζητείται και για την περίπτωση ελληνικών επιχειρήσεων.
Διαγκωνισμοί για τις διοικήσεις των τραπεζικών ομίλων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί και οι διαμάχες μεγαλομετόχων για έλεγχο των διοικήσεων των εγχώριων τραπεζών, που εκφράζονται στην Εθνική Τράπεζα, το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο της οποίας αποφάσισε την τοποθέτηση προέδρου διαφορετικού από αυτόν που προτάθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δηλαδή το μεγαλομέτοχο (40,2%) της Εθνικής Τράπεζας.

Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το γενικό συμβούλιο του ΤΧΣ, προκειμένου να αποφασίσει για τη θέση που θα κρατήσει σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση της νέας διοίκησης στην όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκεται τόσο η πρόταση για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής, όσο και η πρόταση για «παραίτηση» των υποψηφίων προέδρων σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι: Η εμπλοκή φαίνεται να συνδέεται και με το επίδικο ζήτημα της διαχείρισης της μεγάλης μάζας των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και για την αναδιανομή της επιχειρηματικής πίτας των βιώσιμων επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η δυνατότητα συμφωνίας ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο, δηλαδή τη συμμετοχή των τραπεζών στις επιχειρήσεις, ή και άλλων «επενδυτών» που θα εξαγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδοχικά πακέτα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων (2020-05-13 00:00:00.0)
Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με πατρόν τα «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ (2018-02-23 00:00:00.0)
«Ταμείο» για την 3η «αξιολόγηση» με φόντο τις αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη (2018-02-16 00:00:00.0)
«Κλειδώνουν» την «αξιολόγηση» με φόντο τις αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη (2017-10-10 00:00:00.0)
«Ικανοποίηση» για τα πρώτα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα (2015-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ