Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ - ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
Με το «μαχαίρι στα δόντια» για τους στόχους του κεφαλαίου

Το νέο κυβερνητικό σχήμα. Κατά την παραλαβή - παράδοση δήλωσαν όλοι «ετοιμοπόλεμοι» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Eurokinissi

Το νέο κυβερνητικό σχήμα. Κατά την παραλαβή - παράδοση δήλωσαν όλοι «ετοιμοπόλεμοι» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Το στίγμα της συνέχισης και έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής, προκειμένου να κλείσουν οι στόχοι της δεύτερης «αξιολόγησης» και να ικανοποιηθούν μια σειρά από προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, έδωσαν χτες οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατά τις τελετές παραλαβής και παράδοσης των «κομβικών» υπουργείων, επιβεβαιώνοντας ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι εδώ για να υλοποιήσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τη «βρώμικη» δουλειά για το κεφάλαιο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Το βλέμμα στις «επενδύσεις» με άξονα τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα»

Στον άξονα της προσέλκυσης κερδοφόρων επενδύσεων, με βάση τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» της Ελλάδας, ως μέλους της Ευρωζώνης, εστίασε τη χτεσινή παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του ινστιτούτου Levy των ΗΠΑ, Δ. Παπαδημητρίου.

«Στις ΗΠΑ από όπου έρχομαι, μετά από μια εκτεταμένη παραμονή τα investments (σ.σ. επενδύσεις) είναι μια από τις σημαντικότερες λέξεις, γιατί οι επενδύσεις είναι η ατμομηχανή της οικονομίας.Θα εστιάσουμε στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, πάντοτε στα πλαίσια του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οικοδομώντας βαθμιαία την εμπιστοσύνη στους επενδυτές και τη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση διάκειται φιλικά και η οικονομία είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό», τόνισε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου.

Αναφερόμενος στους ανταγωνιστικούς κλάδους, σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλοί τομείς όπως η φαρμακοβιομηχανία, η ενέργεια, ο αγροτουρισμός, ο ιατρικός τουρισμός, η πολιτιστική ανάπτυξη και πολλοί άλλοι τομείς», επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει ηΦλόριντα της Ευρώπης»...

Ο υπουργός Οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και στη συμμετοχή της στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, σημείωσε ότι «το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων είναι πως ως μέλος της Ευρωζώνης παρέχει τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη δυνατότητα εύκολης διοχέτευσης εγχώριων παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη, την πολλαπλάσια διαπραγματευτική ισχύ στις εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες».

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας «αναπτυξιακής τράπεζας», ο «νέος» υπουργός Οικονομίας, δήλωσε πως «αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι οι δανειστές έχουν διαφορετική γνώμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το ξεχάσω, αλλά τα πρώτα βήματα θα πρέπει να είναι να τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση και μετά θα δούμε».

Τέλος, αναφορικά με παλαιότερες δηλώσεις του, περί «παράλληλου νομίσματος», υποστήριξε πως «οι ακαδημαϊκοί μπορεί να λένε πολλά πράγματα, αλλά όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, τότε βλέπουν ότι μερικά πράγματα που έχουν πει ίσως να είναι λάθος».

Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλας (μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ), εστίασε τη δήλωσή του στην «ανάγκη» για την επίτευξη των στόχων που αφορούν στην προσέλκυση των ξένων και των ελληνικών επενδύσεων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Στα αντεργατικά παζάρια με τα «όπλα» του κεφαλαίου...

Το γεγονός ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της νέας επίθεσης στα Εργασιακά επιβεβαίωσαν οι πρώτες δηλώσεις της νέας υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου (μέχρι πρότινος «δεξί χέρι» του Γ. Κατρούγκαλου στα ζητήματα της «διαπραγμάτευσης» στα Εργασιακά), κατά τη χτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου.

Χαρακτηριστικά, ακριβώς όπως έκανε και ο προκάτοχός της, η υπουργός ανακήρυξε σε «όπλο» της κυβέρνησης στα παζάρια με το κουαρτέτο το Πόρισμα της «Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων», το κείμενο, δηλαδή, που βάζει από την «πίσω πόρτα» τις αντεργατικές ανατροπές που οι «θεσμοί» προωθούν από την κεντρική είσοδο, για παραπέρα «ευελιξία» στην αγορά εργασίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, με παράλληλη παγίωση και μονιμοποίηση των μέχρι τώρα ανατροπών.

Ως δεύτερο «όπλο», η Ε. Αχτσιόγλου χαρακτήρισε το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» και τους «χάρτες θεμελιωδών και κοινωνικών δικαιωμάτων που ισχύουν στην Ευρώπη», το πλαίσιο δηλαδή μέσα στο οποίο γενικεύεται η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα όλων των λαών των κρατών - μελών της ΕΕ, με τους «συμμάχους» μάλιστα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (Ρέντσι, Ολάντ κ.ο.κ.) να πρωτοστατούν σε αυτήν την αντεργατική επίθεση...

Κατά τ' άλλα, η υπουργός ισχυρίστηκε παραπλανητικά ότι «το Ασφαλιστικό έκλεισε», όταν η ίδια η εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου που ψήφισε η κυβέρνηση περιλαμβάνει τα σπέρματα των νέων ανατροπών. Αναφέρθηκε, επίσης, στην εφαρμογή του λεγόμενου «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», η οποία θα συνοδευτεί από το γενικό «τσεκούρι» στα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, ενώ επανέλαβε τα περί «επιβολής της νομιμότητας» στην αγορά εργασίας, δηλαδή τη «νομιμοποίηση» της εργασιακής ζούγκλας και των αντεργατικών ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: «Προφανώς» κι έρχονται δυσμενείς αλλαγές...

Θα συνεχίσει την... καλή δουλειά του προκατόχου του, υποσχέθηκε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, υπογραμμίζοντας πως «ο τομέας είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τον τρόπο συμβολής του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «προφανώς θα υπάρξουν και αλλαγές, είναι ένας τεράστιος τομέας ο οποίος είναι σε μεταβατικό στάδιο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και Διεθνώς», προαναγγέλλοντας τις δυσμενείς εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα στην αγορά ηλεκτρισμού, τις οποίες τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα θα αρχίσουν σταδιακά να νιώθουν στο πετσί τους, όσο προχωρά περαιτέρω η πολιτική της απελευθέρωσης.

Ο απερχόμενος υπουργός, Π. Σκουρλέτης, είπε ότι «μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουν ψηφίσει το Target Model», την ενσωμάτωση δηλαδή στην ελληνική νομοθεσία του ευρωενωσιακού συστήματος τιμών στην αγορά ηλεκτρισμού, αλλά και τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, «διερωτώμενος» πώς γίνεται «μια πολιτική που μειώνει το κόστος της βιομηχανίας στην Ελλάδα, το οποίο - ως γνωστόν - εξαρτάται από το κόστος του φυσικού αερίου, είναι μια πολιτική ενάντια στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις»...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: Αμέλησαν οι προηγούμενοι, θα πετύχουμε εμείς...

Καλύτερη προσαρμογή του τομέα των τηλεπικοινωνιών στις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων ήταν η ουσιαστική υπόσχεση που παρείχε ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παππάς κατά τη χτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων από τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη. Ο Ν. Παππάς τόνισε ότι ο τομέας αυτός «μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης» και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για «αμέλεια» αξιοποίησης των σύγχρονων δικτύων τηλεπικοινωνιών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου, κόμβος τηλεπικοινωνιών και σημείο αναφοράς για τις σχέσεις της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο. Και για να το καταφέρει αυτό, πρέπει να έχει σύγχρονα αξιόπιστα εκτεταμένα δίκτυα».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: Δεσμεύτηκε για αύξηση της κερδοφορίας των εφοπλιστών

Τα διαπιστευτήριά του στο εφοπλιστικό κεφάλαιο φρόντισε να καταθέσει και ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής από το βήμα της τελετής παράδοσης - παραλαβής. Ο Π. Κουρουμπλής σημείωσε ότι «μεγάλο ζήτημα για το οποίο θα αναμετρηθούμε, είναι ο ρόλος της ποντοπόρου ναυτιλίας. Είναι εφικτή η φιλοδοξία ότι, μπορούμε μέσα από μία γόνιμη, δημιουργική και αμοιβαίου σεβασμού συνεργασία με τον εφοπλισμό», «να έχει η γαλανόλευκη κυρίαρχη θέση στον κόσμο». Μάλιστα, προδιαγράφοντας τα όσα έρχονται στα εναπομείναντα δικαιώματα των ναυτεργατών, πρόσθεσε στις ...φιλοδοξίες του και την «εργασία» των «Ελλήνων Ναυτεργατών», ώστε να μπορέσει να αναδειχθεί ως «σημαντικός παράγοντας και στην ανάπτυξη και την κερδοφορία» των εφοπλιστών. Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός, Θ. Δρίτσας, άφησε διάφορες αιχμές με πιο χαρακτηριστική ότι «η αποχώρησή μου δεν είναι εθελούσια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εθνικές συγκλίσεις» για τις προτεραιότητες της αστικής τάξης(2019-07-10 00:00:00.0)
Κάνει μπίζνες με τον ...κολοσσό των απολύσεων!(2013-04-27 00:00:00.0)
Αποφασισμένη για άγρια καταστολή(2012-06-23 00:00:00.0)
Αποφασισμένη για άγρια καταστολή(2012-06-23 00:00:00.0)
ΠΑΝΕ ΚΑΒΑΛΑ ΣΤ' ΑΛΟΓΟ...(2005-06-07 00:00:00.0)
Πάνω απ' όλα τα συμφέροντα των εφοπλιστών(2004-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ