Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόγραμμα δράσης με απεργία στις 24 Νοέμβρη και 8 Δεκέμβρη

Ζητήματα αιχμής οι μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία και οι απολύσεις επικουρικών γιατρών

Από τις κινητοποιήσεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Από τις κινητοποιήσεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 24 Νοέμβρη και τις 8 Δεκέμβρη, καθώς και παρεμβάσεις στις 14 Νοέμβρη ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, αποφασίστηκε η συμμετοχή του κλάδου στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 24/11 και συζητήθηκαν μια σειρά μέτρα για την προετοιμασία της.

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ προκήρυξε απεργία για τις 8 Δεκέμβρη, ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Στο πλαίσιο της απεργίας στις 8/12, θα οργανωθεί πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ειδικά για το ζήτημα των απολύσεων των επικουρικών γιατρών, η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε Πανελλαδική Μέρα Δράσης τη Δευτέρα 14/11, με στάση εργασίας στην Αττική (11 π.μ. έως 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας. Καλεί τις Ενώσεις των γιατρών σε όλη τη χώρα να σχεδιάσουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες (συσκέψεις επικουρικών και δημιουργία Επιτροπών Αγώνα, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις, στις Υγειονομικές Περιφέρειες κ.λπ.).

Στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ καλεί η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ). Καλεί επίσης τους επικουρικούς γιατρούς να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα Επικουρικών, σήμερα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ.

Καταγγέλλει τον εμπαιγμό της κυβέρνησης

Οπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ στην ανακοίνωσή της, τα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζουν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. «Το πρόσφατο κλείσιμο των χειρουργείων στο νοσοκομείο της Λαμίας λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα», επισημαίνει και προσθέτει πως τη στιγμή που τα κενά σε ειδικευμένους γιατρούς υπολογίζονται σε 6.600, με τις πραγματικές ανάγκες να είναι πολλαπλάσιες, η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της για την απόλυση των επικουρικών γιατρών.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 1.400 επικουρικών οι 1.050 θα απολυθούν μέχρι και 30/9/2017, με τις πρώτες απολύσεις να ξεκινούν τις μέρες αυτές. «Η κυβέρνηση στερεί από το δημόσιο σύστημα Υγείας αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, με πολύτιμη κλινική εμπειρία, που στηρίζει κάτω από αντίξοες συνθήκες τη λειτουργία τμημάτων και κλινικών», καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Οσο για την προκήρυξη 2.000 θέσεων μόνιμων γιατρών που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για το 2017, η ΟΕΝΓΕ ξεκαθαρίζει ότι αυτές δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουν τα κενά που προκύπτουν από τις απολύσεις των επικουρικών, τις παραιτήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις.

Στην παραπάνω κατάσταση και στα αιτήματα της Ομοσπονδίας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση απαντά με προσχηματικούς και προκλητικούς ισχυρισμούς πως «φταίνε οι γιατροί που δεν κάνουν εισηγήσεις», «φταίει η γραφειοκρατία του ΑΣΕΠ» και άλλα παρόμοια. Την ίδια στιγμή, «προσπαθούν να μπαλώσουν όπως - όπως τα κενά με περιπλανώμενους υγειονομικούς από τη μία μονάδα Υγείας στην άλλη, με εξαναγκασμό σε εξοντωτική, απλήρωτη σε αρκετές περιπτώσεις υπερεργασία».

Αλλες πρωτοβουλίες

Η ΟΕΝΓΕ σχεδιάζει παράλληλα μια σειρά πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι εξής: Κλιμάκωση της παρουσίας της στα νοσοκομεία της χώρας, ξεκινώντας με επίσκεψη στο νοσοκομείο της Λαμίας για να στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων του. Συνεργασία με τις Ενώσεις για την καταγραφή, την ανάδειξη των προβλημάτων και την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων.

Διοργάνωση σύσκεψης για τα προβλήματα των γιατρών του ΕΣΥ στις Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Διοργάνωση ημερίδας για τα προβλήματα ειδικευόμενων, ιατρικής εκπαίδευσης, ανεργίας νέων γιατρών, ιατρικής μετανάστευσης. Πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις Ενώσεις για τα προβλήματα της υγειονομικής κάλυψης προσφύγων και μεταναστών με επισκέψεις στους καταυλισμούς προσφύγων και στα νοσοκομεία που εμπλέκονται, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι δραματικές, με την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων να έχει παραδοθεί ουσιαστικά στις ΜΚΟ. Τέλος, αποστολή εξώδικου στις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ για τη μη τήρηση των ρεπό και τον εξαναγκασμό σε υπερεφημέρευση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις (2021-03-30 00:00:00.0)
Οι υγειονομικοί δεν φιμώνονται - δεν τρομοκρατούνται! (2021-03-24 00:00:00.0)
Να ανακληθεί άμεσα η εκδικητική απόλυση του προέδρου του Σωματείου (2021-02-12 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από τους επικουρικούς - Καμία απόλυση! (2018-06-21 00:00:00.0)
Σε Αθήνα και Πάτρα συνεχίστηκαν χτες οι κινητοποιήσεις (2016-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ