Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Δρομολογούνται αποφάσεις για στενότερη διασύνδεση με το ΝΑΤΟ

Την υλοποίηση των αποφάσεων που πάρθηκαν προηγουμένως σε πολιτικό επίπεδο, π.χ. στις Συνόδους Κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ, για στενότερη διασύνδεση των στρατιωτικών δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα στην κρίσιμη γεωστρατηγικά ζώνη της Μεσογείου και αλλού, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, δρομολογεί η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ (EUMC), σε επίπεδο αρχηγών Αμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), που συνεδριάζει από χτες στην έδρα της, στις Βρυξέλλες. Για το σκοπό αυτό έχει μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης.

Η EUMC αποτελεί το ανώτατο στρατιωτικό όργανο στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ και παρέχει στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ συμβουλές και συστάσεις για κάθε στρατιωτικό θέμα εντός της ΕΕ. Από τις 6/11/2015, πρόεδρος της EUMC είναι ο στρατηγός Μ. Κωσταράκος, τ. Α/ΓΕΕΘΑ, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, μέσα κι από τη συμβολή στην υλοποίηση των επικίνδυνων για το λαό ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, καταλαμβάνοντας καίρια πόστα.

Πρώτο θέμα, χτες, στην ατζέντα ήταν η συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, και ειδικότερα σχετικά με την «ανάπτυξη ικανοτήτων» τους και πώς προχωρά η διασύνδεσή τους, η «αλληλοσυμπληρωματικότητα» και άλλα τέτοια ζητούμενα, όπως περιγράφηκαν και στην κοινή δήλωση ΕΕ - ΝΑΤΟ, που υπογράφτηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη στη Βαρσοβία.

Βέβαια, το όλο θέμα εγείρει και αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα. Μπρος στη διασύνδεση και την αλληλοσυμπληρωματικότητα, υπάρχουν κράτη που επισείουν τον κίνδυνο «αλληλοεπικάλυψης», κράτη που συμμετέχουν και στις δύο λυκοσυμμαχίες, αλλά αντιτίθενται στην προώθηση ξεχωριστού «ευρωστρατού», ενώ αντίθετα Γερμανία και Γαλλία υποστηρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για να μην αναπτύξει παραπέρα την αυτόνομη στρατιωτική της δραστηριότητα η ΕΕ...

Παραπέρα, χτες στη Σύνοδο της EUMC συζήτησαν και για την πορεία της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη - EUFOR Althea.

Σήμερα, Τρίτη, προγραμματίζεται να εστιάσουν, κατ' αρχάς, στις ναυτικές επιχειρήσεις της ΕΕ: EUNAVFOR MED «Sophia» στην Κεντρική Μεσόγειο με πρόσχημα το Προσφυγικό και EUNAVFOR Somalia με πρόσχημα την πειρατεία στα ανοικτά του Κέρατος της Αφρικής και του δυτικού Ινδικού Ωκεανού.

Παραπέρα, σε κοινή συνεδρίαση με τους αρχηγούς Αμυνας από χώρες - εταίρους που συμβάλλουν στις αποστολές Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, δηλαδή Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μαυροβούνιο και Σερβία, οι Α/ΓΕΕΘΑ θα συζητήσουν τις «εκπαιδευτικές και τις στρατιωτικές συμβουλευτικές αποστολές της ΕΕ», άλλο έναν τρόπο δηλαδή για να πατήσουν την αρβύλα τους σε κρίσιμες για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια ζώνες.

Τέλος, οι Α/ΓΕΕΘΑ θα εξετάσουν την εφαρμογή της λεγόμενης «παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, η οποία απαντά ακριβώς σε αυτά τα ζητούμενα της ΕΕ, για το πώς θα προωθήσει και θα προασπίσει θέσεις των μονοπωλίων στην κόντρα με αυτά άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ