Παρασκευή 8 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
«Πρόκληση» για το ΝΑΤΟ η αντιμετώπιση του ISIS

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενδεικτική τού πόσο περιπλέκονται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί με «αφετηρία» τη Συρία είναι η τοποθέτηση που έκανε χτες στο γερμανικό κοινοβούλιο η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ορίζοντας την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) και τον πόλεμο στη Συρία ως μια ακόμα «πρόκληση» για τη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα στη Βαρσοβία, η Μέρκελ χαρακτήρισε δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση (μετά την «αντιμετώπιση» της Ρωσίας, βλ. σχετικό θέμα) για την ιμπεριαλιστική συμμαχία τις εξελίξεις στα σύνορά της, τον πόλεμο στη Συρία, την κατάσταση σε Ιράκ και Λιβύη και γενικά την επέκταση του «Ισλαμικού Κράτους».

Μάλιστα, για να επισημάνει την αξία που έχει η «αντιμετώπιση» του ISIS δεν παρέλειψε να θυμίσει και τις απειλές που συνιστά για την Ευρώπη, τον κίνδυνο για επιθέσεις εξτρεμιστών. Στο ίδιο πλαίσιο, στάθηκε και στη σημασία που έχει η αξιοποίηση των πυραύλων «Awacs» και των αεροσκαφών «Tornado» που συγκεντρώνονται στα σύνορα Τουρκίας με Συρία.

Γερμανικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι αυτή η τοποθέτηση είχε διαφοροποιήσεις από προηγούμενες «διαφωνίες» που είχε το Βερολίνο για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά του ISIS με την πρωταγωνιστική συμβολή του συνασπισμού που έχουν συγκροτήσει οι ΗΠΑ, με το επιχείρημα ότι η ανάμειξη του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να δυσχεράνει την «ειρηνευτική διαδικασία» στη Συρία.

Στο μεταξύ, στη Συρία οι μάχες συνεχίστηκαν, μια μέρα μετά τη 72ωρη «κατάπαυση του πυρός» που κήρυξε ο στρατός του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Το ίδιο το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε χτες ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέχισαν τις «αντι-τρομοκρατικές» επιχειρήσεις κατορθώνοντας να ελέγξουν νέες περιοχές στην επαρχία του Χαλεπίου (στρατηγικής σημασίας). Μάλιστα, «πηγή» του «SANA» υποστήριζε ότι ο στρατός κατάφερε να αποκόψει βασική δίοδο (στην περιοχή Καστίλο) προς και από περιοχές του Χαλεπίου που ελέγχουν δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, επιβεβαίωσε κάποιες «πρώτες αναφορές πιθανών παραβιάσεων» (της κατάπαυσης του πυρός) καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με την εκεχειρία.

Τέλος, στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο να κλείσουν όλες οι οδοί ενίσχυσης των τζιχαντιστών, σημειώνοντας ότι «πάντα το επισημαίναμε αυτό και στην τουρκική πλευρά και στους συναδέλφους μας στη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ