Παρασκευή 8 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σταθερή στήριξή τους από τις ΗΠΑ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Στρατηγικοί «εταίροι» ΗΠΑ - κυβέρνηση του Κιέβου (Κέρι και Ποροσένκο)
Στρατηγικοί «εταίροι» ΗΠΑ - κυβέρνηση του Κιέβου (Κέρι και Ποροσένκο)
Νέα περιοδεία σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, πριν την άφιξή του σήμερα στην Πολωνία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αρχικά από τη Γεωργία, όπου βρέθηκε προχτές, υπογράμμισε στον πρωθυπουργό της χώρας, Γιόργκι Κβιρικασβίλι, τη στήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και επιβεβαίωσε τη στρατιωτικοπολιτική εταιρική σχέση, ενώ είπε ότι χρειάζονται ακόμα σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη συμμετοχή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη «στήριξη στην ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα» και χαιρέτισε την επέκταση του μνημονίου συνεργασίας στην άμυνα και στο διμερές εμπόριο.

Στον επόμενο σταθμό του Κέρι και τις συναντήσεις με την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, το κλίμα ήταν ακόμα πιο θερμό. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποσχέθηκε 23 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον ως «ανθρωπιστική βοήθεια» στους πληγέντες του συνεχιζόμενου πολέμου, λες και αυτό είναι αποτέλεσμα φυσικής καταστροφής και όχι της επέμβασης που στήριξαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και ΕΕ, ανατρέποντας την προηγούμενη αστική κυβέρνηση στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία και αιματοκυλώντας το λαό στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Την ίδια ώρα που καθημερινά παραβιάζεται η λεγόμενη συμφωνία του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015 από τους βομβαρδισμούς του στρατού και των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων, ο Πρόεδρος της κυβέρνησης του Κιέβου, Πέτρο Ποροσένκο, στις κοινές δηλώσεις με τον Τζ. Κέρι επέρριψε όλη την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και την «στήριξή τους από τη Ρωσία». Επίσης, ο Ποροσένκο επανέλαβε την πρόθεσή του, η Ουκρανία να γίνει μέλος της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας, για να εισπράξει από τον Αμερικανό αξιωματούχο την προτροπή ότι η χώρα του πρέπει να κάνει πολλά ακόμα για να συμβεί αυτό και ότι θα έχει τη σταθερή στήριξη των ΗΠΑ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που δείχνει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του ουκρανικού καθεστώτος, το Δημοτικό Συμβούλιο του Κιέβου αποφάσισε να δώσει σε μια λεωφόρο της πόλης (αυτή της Μόσχας) το όνομα του εθνικιστή και συνεργάτη των ναζί ενάντια στον Κόκκινο Στρατό, Στέπαν Μπαντέρα. Οι κινήσεις αυτές με μετονομασίες περιοχών, καταστροφή σοβιετικών μνημείων μαζί με τις διώξεις των κομμουνιστών είναι η βασική πολιτική των ουκρανικών αρχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ