Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Σημαντική πολιτική παρέμβαση σε Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες

Το στοιχείο που ξεχώρισε ήταν η μαζική συμμετοχή προσφύγων από τα κέντρα φιλοξενίας της ευρύτερης περιοχής

Ο Ν. Σοφιανός στο βήμα
Ο Ν. Σοφιανός στο βήμα
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Εργατικό Φεστιβάλ στη Χαλκίδα, από τις Τομεακές Οργανώσεις Εύβοιας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το Σάββατο 9/7, με θέμα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά».

Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι από την Ινδία, το Πακιστάν, από βαλκανικές χώρες, πρόσφυγες από τα κέντρα φιλοξενίας της ευρύτερης περιοχής, έδωσαν μαζικά το «παρών» και γέμισαν τον όμορφο χώρο του «Πάρκου Δέλτα» στη συνοικία της Νεάπολης, όπου τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί να γίνεται το Εργατικό Φεστιβάλ. Η γειτονιά ζωντάνεψε, με τους κατοίκους της να δίνουν και αυτοί το «παρών».

Η κεντρική ομιλία του Φεστιβάλ έγινε από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Από νωρίς στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσε παιδότοπος, που έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τα μικρά παιδιά, όπου απασχολήθηκαν με ομαδικά παιχνίδια, χειροτεχνίες, κατασκευές και ζωγραφιές.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με την παρουσίαση δρώμενου από τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ με θέμα «Τραγουδάμε για την ειρήνη». Το κείμενο παραλλήλιζε την «Οδύσσεια» των Ελλήνων προσφύγων και μεταναστών κατά τον 20ό αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή και εγκατάσταση στις προσφυγογειτονιές της Ν. Αρτάκης και Ν. Λαμψάκου, μετανάστευση σε Αμερική και χώρες της Ευρώπης) με το δράμα των προσφύγων από τη Συρία, συνοδευόμενο από το ποίημα του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη».

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις εκδηλώσεις
Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις εκδηλώσεις
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν στο τέλος του δρώμενου όλα τα παιδιά σχημάτισαν έναν κύκλο, χέρι με χέρι, ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα, κάτω από τους ήχους του τραγουδιού «Αν όλα τα παιδιά της Γης». Η συνέχεια δόθηκε με την ανάγνωση γράμματος 14χρονου πρόσφυγα από τη Συρία, που βρίσκεται στον καταυλισμό της Ριτσώνας και με χαιρετισμό από τον Χαρβίντερ Σινγκ, μετανάστη από την Ινδία και αντιπρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ζούρα».

Ιδια η αιτία της εκμετάλλευσης και της προσφυγιάς

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Ν. Σοφιανός απηύθυνε αγωνιστικό ταξικό, διεθνιστικό χαιρετισμό στους πρόσφυγες και μετανάστες που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Αναφέρθηκε στην αιτία που γεννά τη μετανάστευση και την προσφυγιά, που είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός, που για το κυνήγι του κέρδους δεν διστάζει μπροστά στα πιο φοβερά εγκλήματα: Από το ξεζούμισμα και την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσα στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς μέχρι και τις πολεμικές αναμετρήσεις για τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, με μόνιμα θύματα τους λαούς.

Ανέδειξε τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που ανάβουν τη σπίθα μιας γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων του συστήματος, για τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που θέτουν σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας για λογαριασμό των συμφερόντων της ντόπιας αστικής τάξης, ώστε να βγει κερδισμένη στην κούρσα του διεθνούς ανταγωνισμού.

Τα παιδιά γέμισαν με τα γέλια, τα τραγούδια και τα παιχνίδια τους το χώρο του Φεστιβάλ
Τα παιδιά γέμισαν με τα γέλια, τα τραγούδια και τα παιχνίδια τους το χώρο του Φεστιβάλ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο δράμα των προσφύγων, οι οποίοι με βάση τις πρόσφατες συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας, τις οποίες έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ουσιαστικά δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιοι, κατά παράβαση του Διεθνούς Προσφυγικού Δικαίου. Ανέδειξε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα μεγαλύτερα θύματα είναι τα παιδιά, που αγγίζουν περίπου το 50% των προσφύγων.

Ο Ν. Σοφιανός, στην ομιλία του, έκανε εκτενή αναφορά στις θέσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό, στην ανάγκη να οργανωθεί ο κοινός αγώνας των εργαζομένων, ώστε να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν χιλιάδες στη χώρα μας παρά τη θέλησή τους. Αλλά και για όσο διάστημα βρίσκονται στα λεγόμενα κέντρα φιλοξενίας, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ, προστασία των παιδιών και λήψη μέτρων για την εκπαίδευσή τους.

Ανέδειξε, επίσης, τις θέσεις του ΚΚΕ για τους μετανάστες, το κοινό ταξικό τους συμφέρον με τους Ελληνες εργάτες, την ανάγκη διεκδίκησης από το εργατικό - λαϊκό κίνημα ίσων δικαιωμάτων, απομονώνοντας τις αντιδραστικές και ξενοφοβικές κραυγές της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

Ενιαία απάντηση στην επίθεση που κλιμακώνεται

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ και απηύθυνε κάλεσμα αγώνα και συσπείρωσης με το ΚΚΕ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα, φυλή και φύλο. Τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να γίνει αποφασιστικό βήμα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να δυναμώσει η Λαϊκή Συμμαχία, για να διεκδικηθεί η ανάκτηση των απωλειών που είχε ο λαός την περίοδο της κρίσης, για να ανοίξει και να συντομεύσει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ο δρόμος αυτός έχει θυσίες που είναι πολύ λιγότερες από τις θυσίες της αναμονής για λύση των λαϊκών προβλημάτων από τις κυβερνήσεις του εκμεταλλευτικού συστήματος, που στο μόνο που οδηγούν είναι νέες απογοητεύσεις και αυταπάτες, είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι ο λαός έχει ήδη συγκεντρώσει μεγάλη πείρα, που μπορεί και πρέπει να την αξιοποιήσει για να κατευθύνει τον αγώνα του στην πραγματική λύση, η οποία προϋποθέτει άλλη εξουσία, άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, για να είναι αφέντης στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει.

Τη σκυτάλη μετά την ομιλία πήραν με τις μουσικές και τους χορούς τους Σύροι, Πακιστανοί και Ινδοί εργαζόμενοι. Ακολούθησε αφιέρωμα με τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο από το συγκρότημα «Πυξίδα» και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ